Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bitcoin slaví 15 let, zakladateli FTX hrozí až 115 let vězení. Týden v kryptu #56

Tomáš Krause
Tomáš Krause
4. 11. 2023
#TýdenVKryptu

Před 15 lety spatřil světlo světa bitcoinový whitepaper, zakladatel FTX je vinen a hrozí mu 115 let vězení, vyhledání bitcoinových frází na Googu letí nahoru, phishing útočí na majitele Trezorů a burza Kraken předává údaje o zákaznících státu. Je tu další #TýdenVKryptu.

Bitcoin slaví 15 let, zakladateli FTX hrozí až 115 let vězení. Týden v kryptu #56
Od vydání whitepaperu bitcoinu uplynulo 15 let. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Uběhlo 15 let od vydání bitcoinového whitepaperu

V úterý jsme oslavili 15 let od vydání takzvaného whitepaperu bitcoinu, jakéhosi základního dokumentu, kde je celý projekt peer-to-peer elektronických peněz popsán. Zajímavě pojal na X (Twitteru) oslavu tohoto dne uživatel RIZZO, když sepsal patnáct zajímavostí o tomto zásadním dokumentu:

Whitepaper má pouze devět stran a obsahuje 2 736 slov, je tedy kratší než Magna Charta (3 550 slov) nebo Ústava USA (4 543 slov), ale delší než Listina práv (652 slov). Byl vydán přesně 490 let po 95 tezích Martina Luthera. Oba dokumenty měly vyvolat společenské reformy – dílo Martina Luthera vedlo k odluce církve od státu a dokument Satoshiho Nakamota oddělil od státu peníze.

Obecně se má za to, že Satoshi pojmenoval bitcoin poměrně pozdě a existují důkazy, že jej možná chtěl dokonce nazvat „elektronická hotovost“ nebo „Netcoin“. Satoshi také napsal kód dřív, než sepsal whitepaper. Ve svých prvních e-mailech uvádí, že v době vydání textu pracoval na kódu bitcoinu už dva roky – „Vlastně jsem to udělal tak trochu pozpátku. Musel jsem napsat celý kód, než jsem se o tom přesvědčil.“

Další zajímavosti o tomto zásadním dokumentu najdete ve zmíněném vlákně, nebo si ho rovnou přečtěte v češtině celý. Výročí si všimla i Česká televize, kde o něm zhruba deset minut mluvil Josef Tětek. A pokud nemáte bitcoinových výročí dost, tak ve středu uplynulo 13 let od chvíle, kdy dal uživatel Bitboy světu ikonické oranžové logo bitcoinu.

Sam Bankman-Fried je vinen

Měsíc trvající soudní proces se Samem Bankmanem-Friedem ve čtvrtek skončil a porota ho shledala vinným ve všech sedmi bodech obžaloby. Zakladateli společnosti FTX tak hrozí trest až 115 let vězení. Výši trestu by se měl dozvědět v březnu příštího roku.

Bankmann-Fried byl usvědčen z podvodu a spiknutí za účelem spáchání podvodu na zákaznících společnosti FTX a na věřitelích společnosti Alameda Research, spiknutí za účelem spáchání podvodu s cennými papíry, spiknutí za účelem spáchání komoditního podvodu na investorech společnosti FTX a spiknutí za účelem spáchání praní špinavých peněz.

Jednohubky z krypta

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

K těmto obviněním, která souvisela s krachem FTX a sesterského hedgeového fondu Alameda na konci loňského roku, se přiznal.

„Sam Bankman-Fried spáchal jeden z největších finančních podvodů v americké historii,“ uvedl na brífinku po přečtení rozsudků Damian Williams, americký státní zástupce pro jižní okres New York. „Ačkoli odvětví kryptoměn je nové, a i lidé jako Sam Bankman-Fried jsou noví, tento druh podvodu je starý jako čas. V tomto případě šlo vždy o lhaní, podvádění a krádeže a my pro to nemáme pochopení.“

Generální prokurátor Merrick Garland ve svém prohlášení uvedl: „Sam Bankman-Fried si myslel, že stojí nad zákonem. Dnešní rozsudek dokazuje, že se mýlil.“

Hledání fráze „koupit bitcoin“ letí nahoru

Podle výzkumu webu Cryptogambling.tv vzrostlo vyhledávání fráze „koupit Bitcoin“ ve Velké Británii během sedmi dnů o neuvěřitelných 826 %.

Chystáte se nakupovat bitcoin?

Velká Británie v tom ale není sama. Podle údajů z Google Trends vzrostl počet vyhledávání fráze „Měl bych si teď koupit Bitcoin?“ ve Spojených státech o víc než 250 % a třeba konkrétnější fráze „Mohu si koupit Bitcoin na Fidelity?“ vzrostla o víc než 3 100 %. Dotaz „Je vhodná doba na nákup Bitcoinu?“ zaznamenal za poslední týden celosvětově nárůst o 110 % a vyhledávání „BlackRock Bitcoin ETF“ vyskočilo o 250 %.

A jak jsme na tom u nás? Vyhledávání slova bitcoin vyskočilo za poslední týden na zhruba dvojnásobek, takže výše naznačený trend platí i u nás.  

Růst zájmu o vyhledávání bitcoinových témat zjevně souvisí s růstem ceny bitcoinu, který sledujeme v posledních týdnech – ve čtvrtek se cena dostala na chvilku už na 36 tisíc dolarů (850 tisíc korun).

Phishingový útok na uživatele Trezoru

Na twitterovém účtu JHDN se objevila informace, že Trezoru mohla uniknout data zákazníků, protože jeden z nich obdržel phishingový e-mail na adresu použitou pro nákup peněženky. Z další diskuse pod příspěvkem ale vyplývá, že data mohla uniknout i od partnera Trezoru pro Velkou Británii, společnosti Evri.

Bitcoin
Shutterstock

Jednoduše a bez poplatků. Jak (a proč) v obchodě přijímat platby bitcoinem?

Myslíte si, že bitcoin je složitá hračka pro geeky? Vyvedeme vás z omylu a ukážeme, jak – a taky proč – můžete přijímat od svých zákazníků platby v bitcoinu. Návod se hodí pro jakéhokoliv drobného podnikatele, který provozuje obchůdek, stánek, cukrárnu či hospůdku.

Přímo Trezor údaje o nakupujících maže, respektive anonymizuje po 30 dnech právě proto, aby eliminoval riziko úniku dat. A je také nutno dodat, že případným únikem dat není nijak dotčena bezpečnost peněženky – případný útočník získá pouze e-mail toho, kdo si ji koupil. 

Podle ambasadora značky Trezor Josefa Tětka si je firma vědoma probíhající phishingové kampaně a aktivně se jí zabývá: „Průběžně hlásíme falešné webové stránky, kontaktujeme registrátory domén a vzděláváme a varujeme naše zákazníky před známými riziky.“

Tětek také zdůraznil, že Trezor nikdy nežádá uživatele o seed, PIN nebo přístupové heslo, a dodává: „Uživatelé by nikdy neměli zadávat svůj recovery seed přímo do webové stránky nebo mobilní aplikace ani jej zadávat do počítače. Jediný bezpečný způsob práce s recovery seedem je podle pokynů uvedených na připojeném Trezoru.“

Kraken předá údaje 42 000 uživatelů finančnímu úřadu

Americká kryptoburza se chystá v souladu se soudním příkazem sdílet údaje 42 000 uživatelů s daňovým úřadem (IRS). Informace mají být agentuře zpřístupněny v listopadu poté, co obdrží soudní výzvu.

Kde se těší bitcoin
Shutterstock

Geopolitika bitcoinu. Kde se těží hlavní kryptoměna světa?

Jen co Čína zakázala těžbu bitcoinu na svém území, její objemy jinde náhle vzrostly. Krvavě potlačené lednové protesty proti růstu cen plynu a energií v Kazachstánu tak už jen zviditelnily atraktivitu středoasijských republik pro těžaře bitcoinu. A obecně i fenomén kryptoměnové „těžební migrace“. Petr Vidomus na Finmag.cz o geopolitice hlavní kryptoměny světa.

Kraken uvádí, že předvolání požaduje předložení „široké škály záznamů a údajů“ o amerických uživatelích. Příkaz přišel od okresního soudu USA pro severní okres Kalifornie už v roce 2021 a burza upozorňuje, že počet uživatelů, o které agentura žádala, byl dřív vyšší. Námitka podaná burzou proti tomuto požadavku vedla ke snížení počtu klientů, kterých se nařízení týká. 

Kraken tak musí předložit údaje o transakcích klientů, jejichž objem přesáhl 20 tisíc dolarů (460 tisíc korun) v jakémkoliv roce mezi lety 2016 a 2020. Údaje mají zahrnovat jména, data narození, adresy, daňové identifikační údaje, kontaktní informace a historii transakcí. 

Co z toho plyne? Vyhněte se burzám, pokud můžete. Nikdy nevíte, kdy a komu budou nuceny vydat informace o vašich transakcích a jaké to pro vás může mít následky.  

Rychlovka na konec: Botev Plovdiv FC, nejstarší bulharský fotbalový klub, podporuje bitcoin a fanoušci ho mohou využívat k platbám ve fanshopech a na tribunách během zápasů. Klub má také v plánu rozšířit platby bitcoinem pro nákup vstupenek a svůj internetový obchod. Čte to tady někdo ze Slavie nebo Sparty? Napište mi.

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
8
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoinkryptokryptoměny
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo