Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bitcoin raketově roste. Kde se rallye zastaví? Týden v kryptu #57

Tomáš Krause
Tomáš Krause
11. 11. 2023
 7 440
#TýdenVKryptu

Bitcoin posunul lokální maxima na 38 tisíc dolarů, tedy víc než 870 tisíc Kč, SEC hledá odborníky na krypto, ale zakazuje jim vlastnit krypto, britská burza blokuje převody bitcoinů, FEDu se nelíbí parodická trička a PayPal se svým stablecoinem narazil. Přinášíme poslední #TýdenVKryptu na Finmagu, od příštího týdne se seriál stěhuje na Peníze.cz.

Bitcoin raketově roste. Kde se rallye zastaví? Týden v kryptu #57
Cena bitcoinu se letos - zdá se - odrazila ode dna. Kdy dosáhne nového rekordu? (ilustrační foto) / Zdroj: Michal Hron / Midjourney

Bitcoin za 38 tisíc dolarů

V tomto týdnu zaznamenal bitcoin posun na nová lokální maxima, když se ve čtvrtek cena dostala až nad 38 tisíc dolarů za jednu minci (874 tisíc korun). Od listopadových cen roku 2022 tak bitcoin zhodnotil o úctyhodných 150 %. A i když se ve středu zdálo, že už přichází čas shortařů, obchodníci v USA shortové pozice zlikvidovali a posunuli bitcoin na už zmíněná nová maxima.

„Po oddálení grafů je vidět, že se jedná o nejvíce býčí trend v USA od začátku roku 2022. V Asii byly grafy naposledy takto býčí dokonce až v říjnu 2021,“ napsal v části svého nejnovějšího výzkumu James Van Straten, výzkumný datový analytik společnosti CryptoSlate zabývající se kryptoměnami. Van Straten se odvolával na údaje analytické firmy Glassnode, které ukázaly, že jsou to právě američtí kupci, kteří ženou cenu nahoru.

Jiní komentátoři spojují současnou rallye se stále dokola omílaným schválením bitcoinových ETF. Podle Jamese Seyffarta, analytika společnosti Bloomberg Intelligence, je 90% šance, že ke schválení dojde do 10. ledna. A ačkoli se schválení očekává spíše až po novém roce, bitcoin se obchoduje, jako by rozhodnutí o ETF mělo přijít každou chvíli.

Vývoj kurzu bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Hledá se odborník na krypto. Bez krypta

Internet se baví na účet americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC), která hledá odborníky na kryptoměny, ale zakazuje jim kryptoměny vlastnit. Podle nové zprávy Úřadu generálního inspektora, který na činnost SEC dohlíží, má Komise potíže se zaměstnáváním odborníků na kryptoměny, protože ti nechtějí prodat svá digitální aktiva, aby mohli pro SEC pracovat. Tento zvláštní požadavek je totiž zakotven v podmínkách pro přijetí.

„Mnoho kvalifikovaných kandidátů je držitelem kryptoaktiv, což by jim podle zjištění Úřadu etického poradce zakazovalo pracovat na konkrétních záležitostech, které se týkají kryptoaktiv,“ uvedl úřad ve zprávě z 31. října.

Na jednu stranu je to vlastně logický požadavek, protože zaměstnanci SEC by se mohli dostávat do střetu zájmů. Na druhou stranu je to stejné, jako kdyby zaměstnanci FED nesměli vlastnit dolary, protože svými rozhodnutími ho také ovlivňují.

Burza Gemini UK blokuje převody bitcoinů

Burza Gemini zavedla pro své zákazníky ve Velké Británii změny týkající se převodů bitcoinů. Reaguje tím na místní verzi cestovního pravidla FATF a blokuje tak převody bitcoinů na neschválené burzy a z nich.

Stěhujeme se! Jednohubky z krypta míří na Peníze.cz

Seriál Týden v kryptu se stěhuje! Jednohubky ze světa kryptoměn pod taktovkou Tomáše Krauseho naleznete od příštího týdne na sesterském webu Peníze.cz. O pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn, servírováný jako rozmanité jednohubky, tedy nepřijdete. Jen se mění domovské lahůdkářství. Naše podcasty, newslettery či pravidelné komentáře na Finmagu zůstávají dál.

„Rozhodnutí jsme učinili v reakci na nové předpisy, které vyžadují, aby poskytovatelé služeb virtuálních aktiv (VASP), jako je Gemini, sdíleli informace o odesílateli a příjemci na obou stranách kryptografické transakce. Gemini spolupracuje s Travel Rule Universal Solution Technology (TRUST), aby umožnila aplikovat tyto změny, které mají potlačit podvodné aktivity v odvětví,“ oznámila společnost.

Aby byla zajištěna transparentnost údajů, bude Gemini od 17. listopadu 2023 povolovat pouze odchozí převody na jiné TRUST poskytovatele a bude naopak blokovat veškeré odchozí transakce na takové poskytovatele, kteří TRUST nejsou.

Pokud se nepletu, tak „Travel Rule“ je v nějaké podobě součástí i evropské regulace MiCA, takže je docela dobře možné, že podobných nařízení se brzy dočkáme i u nás. Bránit se proti tomu dá jediným způsobem: stáhněte své bitcoiny z burz do svých peněženek.

FED hrozí žalobou serveru Bitcoin Magazine

Americká centrální banka vyhrožuje žalobou časopisu Bitcoin Magazine a tvrdí, že parodické oblečení s logem FedNow, což je systém pro mezibankovní vypořádávání, který nedávno FED spustil, není chráněné zákonem o svobodě slova, ale představuje porušení autorských práv.

Bitcoin
Shutterstock

Jednoduše a bez poplatků. Jak (a proč) v obchodě přijímat platby bitcoinem?

Myslíte si, že bitcoin je složitá hračka pro geeky? Vyvedeme vás z omylu a ukážeme, jak – a taky proč – můžete přijímat od svých zákazníků platby v bitcoinu. Návod se hodí pro jakéhokoliv drobného podnikatele, který provozuje obchůdek, stánek, cukrárnu či hospůdku.

Spor se točí kolem použití loga a ochranné známky služby FedNow na zboží prodávané v e-shopu Bitcoin Magazine. FED obvinil magazín z použití ochranné známky bez povolení, čímž prý může čtenáře uvádět v omyl, že mezi serverem a centrální bankou existuje spojení.

Bitcoin Magazine v reakci na obvinění napsal otevřený dopis Thaddeusovi Murphymu, zástupci generálního právního poradce FEDu. V dopise redaktor Mark Goodwin poděkoval za zájem o jejich on-line obchod a sarkasticky nabídl zaslání zboží do některé z 12 poboček FEDu.

Goodwin dále odmítl požadavek na stažení zboží z prodeje a prohlásil, že se Bitcoin Magazine nenechá zastrašit ve své snaze o kritiku. Následně dodal, že nový mezibankovní systém FedNow je možná neústavní a ohrožuje základní svobody všech Američanů.

PayPal čelí vyšetřování SEC kvůli stablecoinu PYUSD

Platební gigant PayPal obdržel předvolání k soudu od americké Komise pro cenné papíry (SEC) v souvislosti se svým stablecoinem vázaným na americký dolar.

Kam až poroste bitcoin?

Problémy přichází zhruba tři měsíce poté, co PayPal na začátku srpna uvedl na trh svůj stablecoin PYUSD. Tento stablecoin vydává společnost Paxos Trust a je krytý dolarovými vklady, krátkodobými státními dluhopisy a podobnými peněžními instrumenty. PYUSD je založen na blockchainu Ethereum a je zaměřen na zpracování digitálních plateb a Web3.

Podle mluvčího společnosti Paxos zaznamenal PYUSD zatím úspěšné zavedení a za dva měsíce od svého spuštění dosáhl tržní kapitalizace 150 milionů dolarů (3,45 miliardy korun). V době psaní tohoto článku je tržní kapitalizace PYUSD podle údajů CoinGecko oceněna na přibližně 159 milionů dolarů (3,657 miliardy korun), přičemž denní objem obchodů činí asi 2,7 milionu dolarů (62 milionů korun).

Už při uvedení stablecoinu na trh upozorňovali komentíátoři na to, že je trochu zvláštní, že regulátor PAXOSu zakázal vydávat stablecoin BUSD a PYUSD ho nechal v klidu. Nyní se ukazuje, že zas tak v klidu ho nenechal.

Rychlovka na konec: V pondělí uplynul přesně rok od chvíle, kdy šéf Binance tweetoval, že jeho burza prodá všechny tokeny konkurenční FTX. Odstartoval tím sled událostí, které skončily krachem FTX a uvězněním jejího zakladatele.

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Ohodnoťte článek

-
7
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoininvesticeKdo hýbe miliardamikryptokryptoměny
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo