Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Úrok, úvěr, lichva: Kde se vzaly?

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
15. 3. 2010

Ondřej Veselý ve svém článku o tom, že správný finanční poradce je víc než kalkulačka, přichází s drobným postřehem o tom, co přispívá k tomu, že si celá stáda lidí dál půjčují peníze za očividně nevýhodných podmínek. Nejen poradce, ale i podprůměrně inteligentní kalkulačka by přitom řekli STOP. „Vinno je,“ říká Ondřej Veselý, „kouzelné, ale velmi neprůhledné slovíčko úrok.“

Úrok, úvěr, lichva: Kde se vzaly?

Článek Ondry Veselého najdete zde.

Opravdu – co je kontokorent, to vám dneska řekne i párkař. A je to cizí slovo! Úrok je slovo domácí, měli bychom ho umět rozebrat na součástky – a přitom i celá řada finančních poradců neví, kde se vzalo. Vítejte v poradně pro poradce.

Ve slově úrok nacházíme týž základ, jako ve slově výrok či rokovat, obměněné podoby pak slyšíme ve slovech říkat, řeč. Výrok je cosi, co bylo vyřčeno, úrok označuje poplatek za půjčení peněz, na jehož výši se obě strany domluvily, dohovořily se. A co se řeklo, to platí.

Slovo úvěr je o něco průhlednější; nepříliš odborně, ale v zásadě správně bychom mohli tvrdit, že ten, kdo nám poskytuje úvěr, nám prostě uvěřil, že o své peníze nepřijde (a taky věří, že se může těšit na umluvený úrok).

Kdo poskytuje úvěr za nemravný úrok, dopouští se lichvy. Slovo se dnes nepoužívá často, neznamená to ale, že by lichva nebyla, ostatně i Veselého článek zmiňuje půjčky na 200% úrok. Lichva může někomu znít nečesky. Ani etymologové si jeho původem nejsou jistí. Jedni předpokládají, že ho praslovanští předkové převzali z některého z germánských jazyků, v dnešní němčině by tedy naše lichva měla příbuzného ve slově leihen, půjčovat. Druzí hledají souvislost lichvy se slovem lichý, které ovšem dřív neznamenalo jen opak sudého, ale především zlý, podvodný nebo také prázdný, zbytečný.

Najděte si tedy věřitele, kterému můžete věřit, že mu nejde o váš byt či kalhoty, rokujte o výši úroků s ním, se svými blízkými – a pokud možno s finančním poradcem. A především – dobře važte, zda si opravdu musíte půjčit. O deset centimetrů delší úhlopříčka obrazovky je lichý důvod.

Autor je editorem a korektorem tohoto webu.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo