Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Startuje nová platforma Pro podnikavé, pomoci chce těm nejmenším firmám v Česku

Michal Hron
Michal Hron
6. 3. 2024

Špatný přístup k financím, legislativní překážky či strach z digitální transformace. To je malá výseč problémů, kterým musí v Česku dlouhodobě čelit malé a mikropodniky. Na tvorbě HDP se přitom podílejí z poloviny a tvoří 96 procent firem v Česku. Pomoci jim chce nově založená platforma Pro podnikavé.

Startuje nová platforma Pro podnikavé, pomoci chce těm nejmenším firmám v Česku
Nový web platfromy Pro podnikavé / Zdroj: Michal Hron, Finmag.cz

„Začátky podnikání jsou spojené s mnoha výzvami, a to nejen osobními, ale i finančními, operativními, procesními nebo úředními. Musíte řešit všechno a hned a někdy je to opravdu metoda pokus-omyl. Proto v iniciativě platformy Pro podnikavé spatřuji opravdový přínos,“ říká jednatelka pivovaru Antoš Šárka Grguričová.

Podnikatelé se podle ní musí v začátcích zorientovat v celé řadě předpisů a povinností a velmi těžko nacházejí pochopení u finančních institucí. „I vyhovět žádosti o obyčejný debet na podnikatelském účtu, přes který protečou nemalé finanční prostředky, je v praxi problém,“ poznamenala během středečního představování nové platformy.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Montovna? Průmyslová země? Kdeže, Česko budují hlavně šikovní lidé

Říká se, že Česko je především průmyslová země. Že jsme montovnou Evropy. A že podnikatelé jsou „příživnici“ či dokonce snad „parazité“. I zběžný pohled do základních statistik ovšem odhalí, že je všemu jinak. A že by si politici, kteří se do podnikatelů oněmi nevybíravými slovy navážejí, měli ujasnit, co je pro Česko opravdu důležité: všichni ti činorodí lidé, kteří něco budují a podnikají.

I proto iniciativě, za kterou stojí program Strive Česko a řada dalších partnerů, fandí. „Podobný nástroj by mi v začátcích pomohl ušetřit čas, stres a nebojím se říct, že i finance,“ říká.

Za cíl si platforma Pro podnikavé klade oslovit na sto tisíc mikro a malých podnikatelů, tedy ty s méně něž deseti, respektive padesáti zaměstnanci. Nabídne jim rady v otázkách optimalizace podnikání, digitálních technologií nebo celkového směřování podniku, a to včetně široké škály nástrojů pro dlouhodobý růst firmy. Součástí platformy je i mentoringový program DoToho!

„Platforma Pro podnikavé je tu pro všechny podnikavé lidi, kteří mají chuť se rozvíjet, růst a prosperovat. Ale nejsou si třeba jistí, jak se postavit k moderním digitálním technologiím. Nevědí, které nástroje jim dokážou ušetřit hromadu času, a které jim naopak akorát přidělají spoustu práce. Od toho je tu naše platforma, která jim poskytne praktické rady a odbornou podporu,“ láká ředitelka neziskové organizace Care Česká republika Katarína Klamková.

Potenciál se skrývá v ženách

Důraz chce nová platforma klást zejména na podnikající ženy, kterých je v českém mezi podnikateli menšina (68,6 % mužů a 31,4 % žen). Důvody, proč to tak je, popsal průzkum Sociologického ústavu Akademie věd ČR: pociťují významné problémy s plánováním času, a to zejména ty s malými dětmi, nerovnost dělby práce v domácnosti a často na ně doléhá situace, kdy příjem podnikajících žen nedosahuje výše příjmu jejich partnera.

Jako jeden z možných nástrojů podpory podnikatelky vnímají digitální technologie, které by jim pomohly usnadnit práci, oslovit širší klientelu a umožnily práci z domova. Problém ale je, že méně než polovina (47 %) majitelů a majitelek mikro a malých podniků věří, že jim technologie usnadní důležitá obchodní rozhodnutí, jako je finanční plánování či řízení zásob. „Od jejich zavádění podnikatelky odrazuje zejména časová a finanční náročnost,“ říká Markéta Švarcová z AV ČR.

Z výzkumu také vyplývá, že pro podnikatelky často nejsou peníze a zisk na prvním místě. Za úspěch považují především spokojenost svých zákazníků, prospěšnost a přínos pro svou komunitu a udržení kvality nabízených služeb. Zcela zásadní pro všechny podnikatelky a podnikatele pak je komunita a pomoc od ostatních podnikavých, kteří každý den čelí podobným nástrahám.

Platforma Pro podnikavé je součástí tříletého programu Mastercard Strive Česko, což je společná iniciativa Centra pro inkluzivní růst společnosti Mastercard a neziskové organizace Care Česká republika. Realizována je ve spolupráci s Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP), Hospodářskou komorou České republiky, Czechitas, mentoringovým programem DoToho! a Aspen Institute Central Europe. Získala rovněž záštitu ministerstva průmyslu a obchodu.

„Celé roky posloucháme, jak pomůžeme podnikatelům, ale nic zásadního se tu nestalo. Věřím proto, že tato platforma to změní a přinese opravdové a faktické výsledky,“ uvedla na setkání s médii generální ředitelka AMSP Eva Svobodová.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

aktualitybyrokraciedotoho!mentoringplatformapodnikánípodnikateléPodnikavé Českopodporaženy
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo