Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ježíškem to nekončí. Tyhle knihy letos trhly rekordy, najdete tu svou?

Irena Jirků
Irena Jirků
26. 12. 2023
 13 232
časopis

Originalita, silný příběh, neotřelý styl, aktuálnost. Základní ingredience pro úspěšnou knížku. A když přidáme respektovaného autora či slavného protagonistu, je bestseller na spadnutí. Které knihy vydané česky se letos prodávaly nejlíp? V aktuálním čísle tištěného Finmagu jsme se zeptali přímo českých nakladatelů.

Ježíškem to nekončí. Tyhle knihy letos trhly rekordy, najdete tu svou?
Mezi bestsellery roku 2023 patří i kniha prince Harryho Náhradník. / Zdroj: Antonello Marangi / Shutterstock.com

Hlavním tématem nového čísla Finmagu, které právě teď najdete na stáncích, je knižní byznys. Šéf nakladatelství Prostor Aleš Lederer například v rozhovoru – jehož ukázku jsme vám přinesli i na webu – vysvětluje, proč je podle něj nulová daň z přidané hodnoty na knihy podvod. Editor Finmagu Hynek Just zase sepsal článek o tom, že i knihy mohou být dobrá sběratelská investice.

Pojďme se ale zaměřit na jednotlivé tituly. Jaké bestsellery hýbaly trhem letos? A s jakou knihou vstoupit do nového roku? Na to jsme se zeptali devíti českých nakladatelů. Třeba tam najdete kníhu, kterou jste dostali pod stromeček. A i kdyby ne, stále máte možnost si ji přece koupit sami...

Takže, která kniha byla bestsellerem roku 2023 ve vašem nakladatelství? A jaké novinky byste nám doporučili jako skvělé čtení pro začátek roku 2024?

Silke Horáková, spolumajitelka Albatros Media, a.s.

  1. Jednoznačným bestsellerem roku 2023 je kniha Kde jsi, když nejsi od naší přední autorky Radky Třeštíkové. Jedná se o vztahový román, který má nepředvídatelný děj, vyvolává zvědavost i pobaví. A stejně jako ostatní knihy této zkušené autorky poukazuje na aktuální a atraktivní téma ve společnosti. Hned na druhé příčce v oblibě u čtenářů se umístil třináctý případ soukromého vyšetřovatele Harryho Holea, tedy román Zatmění norského detektivkáře Joa Nesbøho.

  2. Milovníkům napětí bych doporučila sérii detektivek od Wendy Dranfield. Knihy s vyšetřovatelkou Madison Harperovou se dostaly do užšího výběru soutěže časopisu Mslexia a International Thriller Writers Awards a jsou vysoce hodnocené i českými čtenáři. Nemohu opomenout ani knihy zkušených zpravodajců a novinářů, například od Tomáše Etzlera, který v pokračování titulu Novinářem v Číně poutavě popisuje život v této zemi.

Martin Vopěnka, majitel nakladatelství Práh

  1. Kniha prince Harryho: Náhradník, to je náš letošní bestseller. Čtenáři se mohli přesvědčit, že je to velmi upřímná a zajímavá kniha odkrývající Harryho vnitřní život i atmosféru a dosud nepublikované informace kolem královského dvora.

  2. Dalšími knihami s velkým potenciálem jsou: Elon Musk – biografie od Waltera Isaacsona, zkušeného autora, který má za sebou mimo jiné slavnou biografii Steva Jobse. Walter strávil s Muskem v podstatě dva roky života. Ať si o Muskovi myslíme cokoliv, je jednou z nejvýraznějších a nejvlivnějších osobností na Zemi. A pak tady máme dárkovou knihu Oči bouře – unikátní fotografie, které v 60. letech pořídil, nyní znovu objevil, uspořádal a textem doprovodil samotný McCartney.
Gazdošovi
Knihobot

Vracet knížky jako flašky od piva? Sázka na změnu Knihobotu vyšla

Knihy se nemusí kupovat jen nové. Přišli na to třeba zakladatelé firmy Knihobot, bratři Dominik a David Gazdošovi. Jak jim tento byznys šlape? Přečtěte si rozhovor obou bratří pro Finmag.cz.

Jakub Sedláček, šéfredaktor nakladatelství Paseka

  1. Náš bestseller: Martin Groman – Kriegel. Voják a lékař komunismu. Objevná monografie, která ukazuje, jak politické přesvědčení přivádělo Františka Kriegla do věčných potíží, a současně vrhá na naše nejmodernější dějiny nové světlo. Nabízí docela jiný zážitek než barvotisková kinematografie, která si dobrodružné životopisné látky oblíbila.

  2. Doporučuji: Petr Čornej – Husité na Žižkově. Pomíjivá paměť pražské periferie. Že je Čornej strhujícím vypravěčem a vynikajícím stylistou, není třeba zdůrazňovat. V této knize vzdává hold „svérázné“ pražské čtvrti a líčí ji jako místo dýchající kulturní, sociální, politickou i ideovou pamětí. A pak ještě: Štěpánka Jislová – Srdcovka. Příběh, který vyžadoval odvahu, aby mohl být vyprávěn s tak nebývalou upřímností. Vrchol autorčiny dosavadní tvorby i přesvědčivý doklad, jak skvělé kondice dosahuje současný český komiks.

Aleš Lederer, majitel nakladatelství Prostor

  1. Když bestseller, tak Toyen. Režisérka a spisovatelka Andrea Sedláčková napsala nejen zajímavý historicko-umělecký životní příběh, ale zároveň jsou to i příběhy obrazů, které Manka Čermínová neboli Toyen vytvořila. Ta kniha je díky nim a díky skvělé grafické úpravě moc krásná.

  2. A pak bych doporučil knihy: Claire Keeganová – Takové maličkosti, Sachi Naspini – Nives, co to povídáš a Michal Žantovský – S prominutím řečeno. Když začnu u něho: nenapsal prózu v pravém slova smyslu, spíš se rozvzpomíná na své zážitky z posledních 30 let, na svoje fungování s Václavem Havlem i ve světě diplomacie. Čtení je to objevné, odhalující detaily ze zákulisí a přitom humorné, zábavné, protože Michal má dar vyjádřit se ve zkratce inteligentním humorem. Podobně současný italský autor Sacha Naspini napsal překvapivou a velmi humornou prózu, ta nemůže zklamat. A irská autorka Claire Keeganová? Další bestseller.

Antonín Kočí, ředitel nakladatelství Euromedia Group, a.s.

  1. Bezesporu největší úspěch bude letos mít kniha Ani Geislerové s názvem Co tě nezabije, což je její první samostatná próza. Už v prvních povídkách, které jí vyšly v některých antologiích, ukázala, že má neotřelé vidění světa, skvělé nápady, a zvládla i řemeslo – tedy umí vyjádřit své představy svěžím jazykem. A když máte známé jméno autora a k tomu dobrý obsah, úspěch knihy na sebe nenechá čekat. Kniha se dočkala už dotisku.

  2. Do nového roku mám tip nejprve pro mladší čtenářky: novinku fenomenální Colleen Hooverové Námi to začíná. Jde o pokračování nejúspěšnější knihy této americké spisovatelky. A pak doporučuji „román s poučením“ od profesora Pavla Koláře – Řeka pod hladinou. Už podtitul „Vědomím proti času“ naznačuje, že se s hlavními hrdiny ocitneme na výjimečných místech a potkáme velké postavy lidských dějin. Román je to suverénní, velmi akční, pro mne rozhodně objev roku.

Milan Gelnar, výkonný ředitel nakladatelství Argo

  1. Naší nejúspěšnější knihou, co do počtu prodaných výtisků, je „fanouškovská“ novinka Paula Coelha Lukostřelec, sličně ilustrovaná Andreou Tachezy. Velice dobře si vedou také „novinky“ J. R. R. Tolkiena – Pád Númenoru a kompletní vydání Dopisů Otce Vánoc. A nedávno vyšel také dlouho očekávaný výpravný příběh Beren a Lúthien. Vydaný text z existujících verzí, tištěných i netištěných, prozaických i veršovaných, pečlivě zrekonstruoval Tolkienův syn Christopher a legenda o Berenovi a Lúthien může poprvé vyjít v úplné podobě i s komentářem, který ukazuje její proměny.

  2. Pro příští rok bych rád doporučil obsáhlý ecovský román Poslední kacíř od historika a středoškolského profesora Martina Chadimy. A k mým srdcovkám patří vydání první části románového diptychu Pasažér od Cormaca McCarthyho. Závěrečné pokračování Stella Maris plánujeme vydat v lednu 2024. Diptych vychází po dlouhých šestnácti letech, kdy slavila úspěch Cesta.

Jiří Padevět, ředitel nakladatelství Academia

  1. Naším dlouhodobým bestsellerem je kniha Martina Rychlíka Dějiny lidí, kterou úspěšně prodáváme již v několikátém vydání. Podle mého názoru proto, že snoubí poutavý obsah a obrovské množství pozoruhodných fotografií. A hlavně proto, že dokládá, co všechno mají odlišné kultury společného.

  2. Rád doporučím dvě novinky z Academie. Nejprve knihu Peter Godfreye–Smitha Jiné mysli. Jedná se o zasvěcený vhled do myšlení chobotnic, které je velmi odlišné od myšlení savců, tedy i nás. Dále knihu Václava Smila Růst. Jedná se o systematické, a přitom velmi čtivé pojednání o tom, proč je růst společným snažením jednobuněčných organismů, rostlin, lidí i světových říší.

Miroslav Balaštík, šéfredaktor nakladatelství Host

  1. Alena Mornštajnová – Les v domě. Každá kniha této autorky je bestsellerem a je to dáno nejen tím, že je výborná vypravěčka, ale každá její kniha je také něčím jiná a překvapivá. V porovnání s předchozím dystopickým románem Listopád je Les v domě temné intimní drama o zneužívané dívce, která si rodinné trauma odnáší s sebou dál do života.

  2. Jako nakladatel těžko můžu doporučit něco jiného než Neviditelné řemeslo, tedy soubor textů o nakladatelské a redakční práci, který uspořádal Jakub Sedláček z Paseky. Tahle knížka vidí literatuře pod prsty, vyzařuje z ní láska ke knihám a radost z práce s texty. Jako redaktor se probírám desítkami rukopisů, které většinou nikdy nevyjdou, takže jako čtenář jdu na jistotu. Hodiny Yana McEwana, jež vydal Odeon, jsou víc než to. Je to nejen příběh Rolanda, kde se v každém okamžiku protínají vzpomínky a představy, a nejen ty jeho, ale každá věta je tady velkolepým dobrodružstvím románového vyprávění, v němž se protíná představitelné s nečekaným.

Daniel Sviták, obchodní ředitel Grada Publishing, a.s.

  1. Vinice ve Francii, zatím poslední z knih Julie Caplinové, představuje jednoznačný bestseller. Plný romantiky a zážitků z míst, kam se chcete podívat a jejichž chutě chcete poznat. Navíc všechny knihy Caplinové jsou tak brilantně napsané, že se nás čtenáři stále ptají, kdy už vydáme další.

  2. Doporučuji knihu Není úniku od Yrsy Sigurđardóttir. Ne nadarmo je označována za královnu severské krimi. Hledáte-li mezi thrillery a detektivkami, toto je jistota toho nejlepšího. A pak sáhnu mezi tituly osobního rozvoje. Dokonalá paměť od Jakuba Poka dává přístupný a opravdu funkční návod, jak radikálně zlepšit svoji paměť. A to se hodí nám všem, v osobním i profesním životě.

Dostali jste pod stromeček některý ze zmíněnách bestsellerů?

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Irena Jirků

Irena Jirků

Šéfredaktorka Finmagu. Vystudovala historii a bohemistiku, vsadila na novinařinu. Začínala jako reportérka v MF Dnes, posléze řídila časopisy Marianne, Sanquis a víkendovou přílohu Hospodářských novin.... Více

Související témata

časopisFinmagknihyknižní trhVánoce
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo