Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Inovace bez legrace. Pět startupů, které mění pravidla hry

Michael  Durčák
Michael Durčák
21. 11. 2023
startupy

Ať už jde o nemovitosti, stavebnictví, nebo logistiku, startupy dnes dokážou díky inovaci zastaralých postupů ušetřit firmám desítky hodin práce i prudce zvýšit jejich zisky. Vybrali jsme pro vás pět takových, které mění zavedená pravidla hry v odvětvích, jež dlouhá léta modernizaci odolávala.

Inovace bez legrace. Pět startupů, které mění pravidla hry
Průhledná střecha od Nebesys / Zdroj: Nebesys

Logistika jako Lego

Pokud pomineme velké globální hráče, logistika je jedním z oborů, kde zatím k výrazné digitalizaci nedošlo. Nejčastějším pracovním nástrojem většiny manažerů i dopravců je stále tužka, papír, telefon a ve výjimečných případech tabulka v Excelu. To chce změnit logistický startup Ringil, který založil André Dravecký a bývalý technický ředitel Rohlík.cz Miloslav Vlach.

Ringil provozuje systém pro komplexní řízení logistiky pro výrobní a obchodní společnosti. Je to modulární logistický software, který se podobně jako kostky Lega dokáže přizpůsobit zákazníkům. Digitalizuje tak nákladní operace od začátku do konce a automatizuje až 80 procent manuální práce.

V současnosti využívají služby Ringil desítky klientů, jako Plzeňský Prazdroj, Notino nebo Huhtamaki. Mezi investory startupu patří Depo Ventures, Alex Pilař nebo andělský investor ze Silicon Valley Isaac Applbaum. Jedná se už o druhý Draveckého logistický projekt. Jeho prvotina Shipvio má v současnosti obrat několik milionů eur.

Střecha, která klame tělem

Firma Nebesys se pyšní tím, že je jediná na světě. V čem? Dokázala dotáhnout k dokonalosti koncept průhledných střech. V praxi se jedná o systém, který zvnějšku vypadá jako běžná střecha, ale zároveň je zevnitř průhledná. Nově otevřený prostor tak můžete využít třeba k realizaci střešních zahrad, které jsou zároveň ukryty před zraky okolí.

Koncept vymyslel český architekt a vynálezce Přemysl Kokeš. Pracuje s fenoménem přirozeného difúzního světla, které ohýbá za pomoci transparentních tašek a falcovaných plechů. Střecha navíc dokáže nemovitost chladit díky zachytávání deště a umí prý odstínit 70 až 100 procent přímého slunečního záření. Nemusíte se tak bát nepříjemného vedra v teplých letních měsících, jak bývá v takových prostorech často zvykem.

Nebesys nedávno oslavil výjimečný úspěch, když se v rámci prestižní soutěže Creative Business Cup stal nejkreativnějším startupem světa. Startupu se sídlem v Hlinsku se tak otevřela cestu na světové trhy a neunikl ani pozornosti investorů. Už teď je o Nebesys zájem v Řecku, Španělsku nebo Chorvatsku.

Do budoucna chtějí tvůrci přijít s projektem, kdy střecha bude ohřívat vodu a zvládne vyrobit elektřinu.

Účetní už nebudete potřebovat

Startup Digitoo zakladatelky Karin Fuentesové se snaží ulehčit práci účetním a pracovníkům v administrativě. Právě byrokracií i dnes firmy ztratí desítky hodin denně. Zbytečně. Účetnictví dokáže digitalizace pomoci. Takže ušetříte nejen peníze, ale také čas, který lze věnovat třeba modernizaci podniku. Aplikace umožňuje schvalování a automatické zaúčtování dokladů, snadný reporting a placení přímo z Digitoo.

Nedávno firma vytvořila účetní asistentku s umělou inteligencí, která dokáže významně urychlit a zjednodušit účetnictví pro malé a střední podniky. Umělá inteligence navíc zvládá kategorizovat informace a eliminovat lidské chyby. Celkově tak Digitoo umí zlepšit společnostem správu finančních dat, zpracovávání faktur a sledovat výdaje. Zároveň díky přehlednosti výrazně snižuje možnost zneužití firemních peněz.

Zpráva od doktora v kapse

Aplikace Medevio z dílny Tomáše Doležala a Petra Bartoše se snaží posunout takzvanou telemedicínu na další úroveň. Zapomeňte na neefektivně využitý čas vysedáváním v čekárnách u lékaře. Vše může fungovat jinak díky telefonu. Medevio chce proměnit komunikaci mezi pacienty a lékaři. Už dnes aplikaci využívá několik set doktorů a desítky tisíc pacientů.

Nápad je jednoduchý. Jde o propojení všech zúčastněných ve zdravotní péči. Ať už to jsou lékaři, pacienti, nebo třeba i distributoři léků, lékárníci a pojišťovny. Aplikace umožňuje například snadný a rychlý přístup k zdravotní dokumentaci a informacím o pacientech, což zvyšuje efektivitu práce a času všech zainteresovaných. Pacient si navíc může spravovat svůj digitální zdravotní profil a nastavovat si společně s lékaři svůj preventivní a léčebný plán.

Už dnes navíc Medeviu věří investoři, na jeho vývoj přispěli exmanažer Alzy Tomáš Havryluk, Pavel Doležal z Kebooly nebo fond Depo Ventures.

Spoluvlastníci online

V džungli realitního trhu se člověk vyzná jen stěží. Situaci mu komplikují nejen vysoké úrokové sazby, nedostatek bytů, ale také otázka, na koho se obrátit. Tohle všechno řeší startup Rezidente, který vznikl z touhy zakladatele Václava Urbánka pobývat ve Španělsku nejen jako turista, ale i jako rezident. Pokud tedy chcete významnou část roku trávit ve světě, Rezidente vám s tím dokáže pomoci.

Startup se zaměřuje především na pronájem a prodej nemovitostí v zahraničí. Dva až čtyři spoluvlastníci mají rozdělené náklady na koupi nemovitosti, ale i na její údržbu a správu. Zároveň si díky tomu poměrně rozdělují příjem například z Airbnb, v případě domluvy mohou nemovitost i sami využívat. Všechno tohle navíc vyřídíte online. Startup spolupracuje s partnerskými organizacemi v několika zemích, takže se nemusíte bát investice do nemovitosti v některé z dovolenkových lokalit.

Rezidente slibuje, že vše umí zajistit skrze svůj tým právníků a konzultantů. Ušetříte tak na poplatcích v cílové zemi a není třeba se prodírat tamní byrokracií. V neposlední řadě zvládne danou nemovitost také designově vybavit. Jen je třeba počítat s tím, že zhruba čtvrtinový podíl v atraktivní nemovitosti nepořídíte za méně než 100 tisíc eur (v přepočtu zhruba 2,4 milionu korun).

Text původně vyšel v srpnovém tištěném magazínu Finmag. Přehled nejzajímavějších startupů vám ale Michael Durčák nabízí v každém čísle. Tedy i v tom, co je aktuálně na stáncích.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michael  Durčák

Michael Durčák

Má rád fotbal a kočky. Kromě Finmagu píše pro magazín Reportér nebo komentáře o dění v USA pro Seznam Zprávy. Zároveň je redaktorem videoherního časopisu Score.

Související témata

byznysčasopisFinmagpodnikánístart-upstartupy
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo