Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Třetí oko pro lékaře či deník proti depresi. Když startupy léčí

Michael  Durčák
Michael Durčák
15. 12. 2023
startupy

Umějí vylepšit zaběhnuté postupy, zdokonalit prevenci a diagnostiku, urychlit léčbu. Vybíráme startupy, které zapojují umělou inteligenci do boje s Alzheimerovou chorobou, zpřesňují diagnostické testy nebo vám pomohou v boji s depresí.

Třetí oko pro lékaře či deník proti depresi. Když startupy léčí
Chemici ze Sophomeru mění zaběhnutý systém vývoje diagnostických testů. / Zdroj: Sophomer

Deníkem proti depresi

Deprese je dnes jednou z nejrozšířenějších civilizačních nemocí, a to i vlivem pandemie covidu. Jednu z možností, jak duševním problémům ulevit, představuje aplikace VOS.Health, která slouží vlastně jako deník.

Ve zkratce se jedná o digitální prostor, do něhož si můžete zaznamenávat své pocity, nálady a další související s vaším psychickým stavem. Aplikace vám také každý den položí jednu osobní otázku. Pokud ji budete poctivě používat celý rok, zeptá se vás přesně za 365 dní stejně a vy budete moci své odpovědi porovnat.

Už dnes je aplikace propojená s dalšími nástroji jako Apple Health či Google FIT. Umělá inteligence vám zároveň dokáže dávat tipy na zlepšení nálady a navrhovat řešení vašich problémů. Kromě toho je vám také měřen čas strávený na telefonu nebo změny nálady v návaznosti na počasí. VOS.Health také můžete využít pro kontakt přímo s terapeuty.

Testy bez hovězího séra

Startup Sophomer je zářným příkladem toho, jak může fungovat propojení komerčního světa a univerzit. Chemici ze zmíněné firmy mění zaběhnutý systém vývoje diagnostických testů.

Dnes se v tomto odvětví převážně využívá zvířecích proteinů. V naprosté většině případů se jedná o bovinní serový albumin (BSA) získávaný ze séra hovězího dobytka, což s sebou nese určité nevýhody. Omezení ve výrobě daná jeho zdrojem, nutnost nákladného testování na přítomnost veterinárních patogenů a limity při skladování. Svou roli také hraje sílící trend ústupu od materiálů živočišného původu tam, kde je to možné.

Startup nahradil BSA syntetickým polymerem, nazvaným SophoMerTM F10, který má dle testů provedených v imunochemických stanoveních adekvátní, nebo i vyšší účinnost. Navíc je jeho koncentrace potřebná k dosažení požadovaného efektu zhruba pětkrát nižší ve srovnání s BSA a odpadají výše uvedené nevýhody.

Nebesys
Nebesys

Inovace bez legrace. Pět startupů, které mění pravidla hry

Ať už jde o nemovitosti, stavebnictví, nebo logistiku, startupy dnes dokážou díky inovaci zastaralých postupů ušetřit firmám desítky hodin práce i prudce zvýšit jejich zisky. Vybrali jsme pro vás pět takových, které mění zavedená pravidla hry v odvětvích, jež dlouhá léta modernizaci odolávala.

Primární použití SophoMeruTM F10 je ve zmíněných diagnostických testech, postupně se rozšiřuje analogicky na oblasti veterinární, stanovení potravinových alergenů, sledování kontaminací životního prostředí a další oblasti, kde je BSA využíván. Zmíněná látka vznikla díky spolupráci Ústavu makromolekulární chemie AVČR, bioinovačního centra i&i Prague a společnosti Elisa Development. Polymer SophoMerTM F10 je již komerčně dostupný a v současnosti firma pracuje na vývoji dalších tří polymerů.

Třetí oko pro lékaře

Založit startup Carebot napadlo Daniela Kvaka a Matěje Misaře, když chtěli rychleji rozpoznávat příznaky covidu na rentgenových snímcích plic. Časem se však jejich působnost rozšířila, zapracovali i umělou inteligenci a dnes už Carebot dokáže díky rentgenovým snímkům celého hrudníku identifikovat různá další onemocnění či nálezy a své závěry předložit a sesumírovat lékařům.

Podle zakladatelů by v budoucnu měla technologie startupu pomoci také při magnetické rezonanci, CT nebo kolonoskopii.

Na vývoji projektu spolupracuje několik desítek lékařů, v minulosti obdržel několik prestižních cen v soutěžích pro startupy. Cílem firmy je rozšířit svůj výrobek do celého světa a učinit z něj běžný diagnostický nástroj. A také smazat rozdíl v kvalitě vyšetření mezi hlavními městy a periferií.

Umělá inteligence a Alzheimer

Pod hlavičkou startupu Neurona Lab se sdružují tři různé projekty, které se snaží za pomoci umělé inteligence bojovat s Alzheimerovou chorobou. Prvním z nich je Neurona VOX.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Potenciální pacient si může skrze hovor ověřit, zda u něj náhodou nehrozí propuknutí rizika neurodegenerativní choroby. To se projevuje například opakováním slov, zadrháváním při mluvení, nelogičností vět nebo různou intonací. Základem úspěšné léčby je přitom včasný zásah ve chvíli, kdy ještě nedošlo k úbytku nervových buněk v mozku.

Další dva projekty Neurona PET a Neurona ARIA se zaměřují na jiné fáze léčby a jsou určeny primárně pro lékaře. Nyní se testují v pražském Motole. ARIA dokáže rychle a přesně detekovat komplikace při léčbě Alzheimera, jež souvisí s amyloidem. To je bílkovina, která se tvoří v mozku lidí trpících demencí.

Včasná detekce těchto problémů dokáže lékařům pomoci při rozhodováních týkajících se úpravy či zastavení léčby. Neurona PET pak pomáhá díky využití specifického algoritmu spojit několik diagnostických metod dohromady. PET dokáže definovat množství amyloidu v mozku, lokalizovat ho a kvantifikovat změnu v čase při opakovaném vyšetření.

EKG přes telefon

Telemedicína už dnes pomáhá výrazně ušetřit čas jak lékařům, tak pacientům. Startup Kardi AI se zaměřuje na lidi, kteří mají problémy se srdcem nebo mají zájem o záznamy EKG. Kardiak tak přes speciální hrudní pás doručuje signál EKG do mobilní aplikace MyKardi. Kompletní záznamy pak dostane kardiolog, který tím získá podklady k co nejpřesnějšímu určení diagnózy.

Aplikace dokáže díky těmto datům a za pomoci umělé inteligence včas rozpoznat arytmii a zdokonalit léčbu pacientů. Zároveň dokáže určit správný rytmus srdce. Od loňského září je dostupná pacientům v Česku, po získání potřebných certifikací chce startup expandovat na Slovensko a do dalších zemí střední a východní Evropy.

Kam dál? Tištěný Finmag na webu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michael  Durčák

Michael Durčák

Má rád fotbal a kočky. Kromě Finmagu píše pro magazín Reportér nebo komentáře o dění v USA pro Seznam Zprávy. Zároveň je redaktorem videoherního časopisu Score.

Související témata

byznysčasopisFinmagstart-upstartupyzdravotnictví
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo