Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Drony z Brna oslnily i Rock for People, jejich rozletu ale brání legislativa

Hana Marko
Hana Marko
29. 9. 2023
success story

Osmdesátka světelných dronů se vznáší na obloze a plynule kreslí nejrůznější obrazce – geometrické tvary, loga či hashtagy. Za dokonale synchronizovaným vizuálním orchestrem stojí zakladatelé brněnského startupu FlyinDiamonds – Jiří Janoušek, Josef Jelínek a Tomáš Jelínek. Show s vlastnoručně sestrojenými drony předvedli i na hudebním festivalu Rock for People.

Drony z Brna oslnily i Rock for People, jejich rozletu ale brání legislativa
Zakladatelé brněnského startupu (zleva) Tomáš Jelínek, Jiří Janoušek a Josef Jelínek. / Zdroj: FlyinDiamonds
Další fotky
v galerii (8)

Technologie dronových light show je stará přibližně tři roky, za tu dobu ale její popularita prudce vzrostla. Města, festivaly i instituce podle zakladatelů startupu FlyinDiamonds hledají nové možnosti, jak zajistit ekologičtější a udržitelnější světelné akce.

„Je to nová varianta, jak kreslit na nebe. Narozdíl od klasických ohňostrojů drony neznečišťují přírodu, nezpůsobují hluk a nepředstavují nebezpečí pro zvířata. Navíc je možné zakoupenou show několikrát zopakovat – třeba s drobnou úpravou,“ vysvětluje Jiří Janoušek, který se věnuje zpracování obrazů z dronů a jejich využití třeba v zemědělství či na vinohradech.

Zkoušeli jsme různé rychlosti nebo minimální vzdálenosti. Občas o sebe dva drony škrtly, ale žádný jsme naštěstí nezničili.

Výroba od základu

Startup založil v roce 2020 společně s Josefem Jelínkem. Funkčnost jednotlivých dronů a jejich softwarové řízení nejdřív testovali na roji o počtu 12 kusů. Nyní létají s rojem o 80 kusech. „Zkoušeli jsme různé rychlosti nebo minimální vzdálenosti. Občas o sebe dva drony škrtly, ale žádný jsme naštěstí nezničili,“ dodává Jelínek, který se specializuje na separaci kompozitních, polyuretanových a gumových výrobků.

FlyinDiamonds
FlyinDiamonds
Další obrázky v galerii (8)

Startup sídlí v Jihomoravském informačním centru a je součástí inkubátoru Evropské vesmírné agentury ESA BIC. V rámci Evropy jsou FlyinDiamonds unikátní, vyrábějí si totiž vlastní hardware i software.

„Většina firem kupuje drony z Číny, a není tak schopna si je na míru upravit. My designujeme a vyrábíme drony od základu – vylaminujeme a obrábíme rámy, vytiskneme držáky a drony vytvoříme rámy, zalaminujeme je a drony kompletně sestavíme dohromady. K tomu dopíšeme software, který slouží nejen pro plánování tras, ale i pro autonomní řízení během letu,“ upřesňuje Jelínek s tím, že taková kombinace je v Evropě ojedinělá. Dokáže řídit letové dráhy hejna dronů s výjimečnou přesností – na obloze je totiž vidět vychýlení i v řádu několika desítek centimetrů.

Dronovou light show z dílny FlyinDiamonds mohli lidé vidět na červnovém festivalu Rock for People, kde odstartovala koncert Machine Gun Kellyho, na festivalu Světlo Valmez ve Valašském Meziříčí nebo na dalším ročníku akce Hudba z FEKTu.

Je možné, že se dál zaměříme na hlídání areálů, hledání lidí či nové aplikace v zemědělství.

Na svatby i firemní večírky

O produkty z dílny FlyinDiamonds však mají zájem nejen provozovatelé festivalů, ale i soukromé firmy nabízející ohňostroje, laserové show či videomapping – chtěli by totiž rozšířit své portfolio právě o dronové light show.

„Zájem je velký, cena šla v posledních dvou letech podstatně dolů a předpokládáme její další pokles. Očekáváme, že se budou pořádat show s čím dál větším počtem dronů, což nabídne nové možnosti animací. Na druhou stranu se ale masivněji rozšíří i menší dronové show, které bude mít každý firemní večírek nebo svatba,“ podotýká Jelínek.

Zvut.cz
VUT

Zprávy z VUT

Tento text vznikl ve spolupráci s webovým portálem Zprávy z VUT. Jde o web pro všechny zájemce o vědu a techniku, psaný z brněnské techniky, která je počtem studentů největší technickou univerzitou v republice. Více z dění na Vysokém učení technickém v Brně najdete také v podcastu Technicky vzato, který je dostupný na všech podcastových platformách.

Každý vzlet roje dronů přitom musí v současnosti schvalovat úřad civilního letectví. „Jsou pro to velmi přísná pravidla, je nutné dodržet konkrétní vzdálenost a výšku. Pod drony se nesmí pohybovat žádné nezúčastněné osoby. Máme velmi podrobnou dokumentaci, jak se chovat v případě nenadálých situací během letu,“ doplňuje Janoušek.

V současnosti FlyinDiamonds rozšiřují roj dronů, aby mohli pořádat ještě rozměrnější akce. U provozování light show ale zůstat nechtějí.

„Současná legislativa nám umožňuje létat a startupu existovat, ale je to pro nás spíš startovní pozice. Chceme rozvíjet naše know-how v autonomním a rojovém létání. Je možné, že se dál zaměříme na hlídání areálů, hledání lidí či nové aplikace v zemědělství. Evropská legislativa to zatím neumožňuje, ale postupně se na to připravuje,“ uzavírá Janoušek.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Hana Marko

Hana Marko

Copywriterka, marketérka a externí redaktorka serveru zVUT.cz. Psaním se živí deset let, celou dobu z Brna. Po studiích žurnalistiky a sociologie na Masarykově univerzitě začala ryzí novinařinou ve zpravodajství,... Více

Související témata

BrnobyznysJihomoravský krajpodnikáníPodnikavé Českosuccess storytechnologie
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo