Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Klapkové impérium pohádkově roste. ABO valve vyhlíží svou první miliardu

Marie Urubková
Marie Urubková
14. 8. 2023
 57 684

Svým dětem vždycky říká, že stejně jako hloupý Honza musí jednou sbalit to nejnutnější a vyrazit do světa na zkušenou. Podobně to udělal také on. Potkal princeznu, získal půl království v podobě ABO valve a dnes dělá s majiteli zlatých dolů pohádkový byznys. Pavel Pohořský se svou ženou Petrou tvrdí, že mít toulavé boty se zatraceně vyplatí.

Klapkové impérium pohádkově roste. ABO valve vyhlíží svou první miliardu
Pavel a Petra Pohořští vedou ABO valve, největšího výrobce motýlkových uzavíracích klapek ve střední Evropě. / Zdroj: ABO valve
Další fotky
v galerii (10)

„Tak my jsme to manželské duo,“ začíná vyprávění o své firmě Petra Pohořská a láskyplným gestem představuje svého manžela Pavla. Výkonný ředitel firmy ABO valve, největšího výrobce motýlkových uzavíracích klapek ve střední Evropě, a spolumajitelka společnosti, jedna z nejvlivnějších žen Česka podle časopisu Forbes. Dva manažeři na jednom fleku. Sdílí spolu domácnost, dvě děti, vášeň pro cestování a 120 zaměstnanců k tomu.

Není to jednoduché. Ale vzájemný respekt a ochota mluvit o věcech prý větší krize vyloučí. „Myslím, že jsme dobrá dvojka. A toho si fakt vážím,“ komentuje Pavel Pohořský.

Firemní barva je červená. V rohu zasedačky hlavního sídla ABO valve kontrastně září první model centrické klapky 900, kterou firma prodává už třicet let. Klame tělem. Vypadá jednoduše, existují přitom desítky možností, jak ji poskládat. Žádné se dosud neprodalo víc. Stejně jako ostatní skončí v potrubí.

Klapkové impérium ABO valve v galerii

Například v Nizozemsku, kde vznikla bariéra na vyrovnávání hladiny dvou moří. Nebo třeba na rafinerii v Iráku. Klapky za 32 milionů korun posílají letos Pohořští i na Blízký východ, za zmínku stojí dodávky do pivovaru v Kambodži nebo fosfátových a zlatých dolů. Tradičním segmentem je však vodárenství, které stále dominuje.

Průmyslových armatur, které regulují průtok vody, vzduchu, olejů, paliv či chemikálií, se v olomoucké čtvrti Chomoutov vyprodukuje zhruba sto tisíc ročně. Pětaosmdesát procent z nich putuje do světa, kde má ABO valve jedenáct entit – Singapurem počínaje, americkým Houstonem konče. Na evropský design za přiměřenou cenu ale nejvíc slyší Němci. Následuje Turecko, Blízký východ a Středomoří, první pětku exportních zemí aktuálně uzavírá Francie.

V roce 2025 se majitelé chystají pokořit miliardu. Šance je na základě dosavadního trendu vysoká.

Za dva roky miliarda?

Rodinný podnik, jehož základy položil v roce 1993 Petřin otec Miroslav Študent starší, roste o patnáct až dvacet procent ročně. Jak ustát vlastní růst? To je aktuálně jedna z výzev, které má Pohořský před sebou.

ABO valve

ABO valveABO valve
  • Největší výrobce motýlkových uzavíracích klapek v České republice, patří ke světové špičce
  • Rodinný podnik založil v roce 1993 Miroslav Študent starší
  • Dceřiná společnost olomouckého prodejce čerpadel Siwatec, částečně navazuje na tradici strojírenského holdignu Sigma
  • Ročně vyrobí přes 100 tisíc klapek, 85 % z nich je určeno pro zahraniční projekty
  • Podílí se na regulaci vody, vzduchu, olejů, paliv nebo chemikálií
  • Hlavní sídlo firmy s cca 120 zaměstnanci je v Olomouci-Chomoutově
  • Děvet poboček a dvě prodejní kanceláře má strategicky rozmístěné po celém světě
  • Loňský obrat činil 460 milionů korun, část zisku každoročně odteče na charitu

„Situace je hodně intenzivní. Daří se nám, zákazníci přibývají, produkce stoupá o nějakých dvacet procent ročně, ale zároveň to vytváří obrovský tlak směrem na zaměstnance, dodavatele i procesy. Intenzivně pracujeme na digitalizaci výroby. Potřebujeme být efektivnější, produktivnější,“ říká hlava stamilionového byznysu.

Obrat firmy v loňském roce činil 460 milionů korun. Letos podle všeho přesáhne půl miliardy. Společně s dalšími pobočkami by se mohl přiblížit až k 900 milionům. V roce 2025 se majitelé chystají pokořit miliardu. Šance je na základě dosavadního trendu vysoká.

„Náš byznys má plochou elasticitu poptávky. To znamená, že různé krize poptávku po armaturách neovlivňují tolik jako v jiných odvětvích. Klapky jsou zkrátka potřeba neustále,“ zmiňuje spolumajitelka a obchodní ředitelka v jedné osobě.

Zásadní krizovou situaci, kterou rodina bez potíží ustála, zatím přišla prý jednou. To když management vyškolil covid. Na zpožděné dodávky zareagovala firma obratem. Investovala desítky milionů korun do rozšíření zásob, dodavatelského řetězce i nové poloautomatizované skladovací haly. „Moje doporučení do byznysu obecně je: mějte několik noh, na kterých stojíte,“ říká Pohořská.

Původně plánovaný roční pobyt v Singapuru se nakonec protáhl na pět let. Pak se Pohořští rozhodli natrvalo vrátit domů.

Za vším hledej ženu

Žen, které dokážou z fleku popsat technické řešení průmyslových armatur, není mnoho. O to víc jsou vidět.

Můj pohled zaletí k velké nástěnné mapě. Singapur. Tam to všechno začalo. Naše „princezna“ si svůj úspěch tvrdě vydřela. Na Vysoké škole ekonomické v Praze potkala svého budoucího manžela Pavla a pak se vydala do světa. Vyzkoušela prestižní program CEMS (Community od European management schools) v Barceloně, dvouletý pobyt v Londýně, a nakonec vytoužený Singapur. Jenže záhy zjistila, že najít práci na pětimilionovém ostrově není žádná legrace.

Patrik Duda
Michal Hron, Finmag.cz

Od realit k sexbyznysu a hutnictví. Musím vydělat dardu, líčí Duda cestu za snem

Jméno pardubického podnikatele Patrika Dudy je pro mnohé spojené především s netradičním pražským erotickým klubem Naughty Harbor. Ti zasvěcenější ho znají i jako investora do bytů na Ústecku, které mu poskytly potřebný kapitál, či zakladatele serveru BezPasáka.cz. Dnes se Duda pouští do zcela jiného oboru: prodeje hutního materiálu. A věří, že konečně našel cestu za svým snem.

Po vzoru emancipovaných Asiatek se ale zatvrdila. S letáky v ruce a na vlastní pěst se v jednom z nejvyspělejších států světa rozhodla zřídit pobočku ABO valve. Zářivý úsměv a hora zkušeností? Nestačí. Trvalo tři čtvrtě roku, než uzavřela první kontrakt. Psal se rok 2010 a klapky za 1,5 milionu korun jí otevřely tvrdý svět průmyslu v plné šíři. Že tenkrát vsadila na dobrou kartu, se v příštích letech ukázalo několikrát.

Zatímco Pavel řešil obchod s tankery pro energetický gigant Shell, Petra studovala výkresy, hydrauliku, sháněla zákazníky a jezdila. Původně plánovaný roční pobyt v Singapuru se nakonec protáhl na pět let. Pak se Pohořští rozhodli natrvalo vrátit domů. „Najednou to přišlo a my se nikdy neohlíželi. Kvalita života ve střední Evropě je nepopsatelně lepší, než co má většina světa kolem,“ srovnává Pohořský.

Jedním z hlavních důvodů, proč se manželé rozhodli vrátit zpět do Česka, byly i děti. Pořídit si je stihli tak nějak za pochodu. Dvanáctiletý Richard se narodil v Singapuru, desetiletá dcera Anna už v Česku. Zatímco jejich vrstevníci sedí doma před televizí, oni už s rodiči projeli svět.

Kde jsou teď? Kempují na Islandu. Po několikadenním treku mají v nohách desítky kilometrů. A za měsíc budou zase jinde. Třeba na obchodním jednání v Číně nebo pracovní večeři v Kanadě. „Máme z dětí neskutečnou radost. Vysvětlujeme jim, že jak jsou ty pohádky o hloupém Honzovi, který šel na zkušenou do světa, stejné to bylo i s námi. Ať jdou do světa, něco se naučí a když budou mít zájem, rádi je do firmy vezmeme. Není to nic automatického,“ shodují se oba.

ABO valve se vyhýbá tomu, aby vozilo klapky v kontejnerech na kila. Vyrábí produkty, které vydrží až desítky let a dají se zrepasovat.

Do Afriky i za klokany

Pohořští ale tráví na cestách stále podstatnou část roku. Bez toho to prý nejde. Začátek léta prožili ve Státech, krátce pobyli i v německém Porúří. Každou z poboček musejí navštívit aspoň jednou za rok. A takhle jim to maximálně vyhovuje.

Petra Pohořská (42)

Petra PohořskáABO valve
  • Spolumajitelka a obchodní ředitelka rodinného podniku ABO valve
  • EY Podnikatelka roku Olomouckého kraje 2019
  • Pochází z Olomouce, část dětství prožila v jihoamerickém Ekvádoru
  • Vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze, obor Podnikání a management
  • Absolvovala studijní a pracovní pobyty ve Španělsku, Velké Británii a Singapuru
  • Má ráda cestování, latino hudbu, tanec a asijskou kuchyni

„Cestování nás neskutečně obohacuje. Když tu člověk sedí a je zabředlý do problémů, má tendenci se v nich utopit. Ale jakmile trošku vyzoomuje a vidí věci v širším kontextu, má větší nadhled. A myslím, že i lepší rozhodování,“ přemítá ředitel rodinné firmy.

Na development plan si nedávno připsali další dva záseky. Vloni otevřeli pobočku v americkém Houstonu, od které si slibují další kontrakty. Ve velkém pak rozjeli výrobu v Indii, která má pokrýt místní trh a další asijské pobočky. „Dovážet klapky z Česka do Indie nedává žádný smysl. Pokud chcete na tamních trzích nějak figurovat, musíte na nich lokálně vyrábět,“ připomíná Pohořský. 

Několik želízek v ohni ještě majitelé mají. Láká je Afrika, kde by chtěli zřídit vlastní pobočku do pěti let. Nabízí se Egypt nebo Jihoafrická republika. Vlastní zázemí si podle nich zaslouží i Jižní Amerika, uvažují o Austrálii. Plánů je hodně. Know how produkce ale stále zůstává v olomouckém Chomoutově. Tady živí ABO valve i vlastní výzkumné centrum.

Kromě základního produktu, těsnicí klapky série 900 s průměrem disku 32 mm až dva metry, vyrábí klapky s dvojitou, trojitou a čtvernou excentricitou nebo chemické klapky. Vyrábějí se s velkou přesností na tisícinu milimetru tak, aby armatury mohly sloužit i ve velmi náročných podmínkách a ustály teploty až -200 stupňů Celsia.

Průmysl je poměrně konzervativní odvětví a osobní vztah v něm hraje extrémní roli. Veletrhy se prý mohou zdát jako old fashion, ale kdo není vidět, jako by nebyl. „Konkurence je obrovská jako ve všem. Snažíme se svou práci propagovat přes sociální sítě, děláme marketingové kampaně a hodně investujeme do výstav. Tam je největší příležitost potkat se s partnery a navázat nové kontakty,“ vysvětluje spolumajitelka.

Pavel Pohořský (41)

Pavel PohořskýABO valve
  • Výkonný ředitel rodinného podniku ABO valve
  • Člen Institute of Chartered Shipbrokers v Londýně
  • Narodil se v Mostě, pochází z Písku
  • Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, obor Podnikání a právo
  • Absolvoval studijní a pracovní pobyty ve Švýcarsku, Německu, ve Velké Británii a Singapuru
  • Rád cestuje, sportuje, zajímají ho moderní technologie

ABO valve se vyhýbá tomu, aby vozilo klapky v kontejnerech na kila. Vyrábí produkty, které vydrží až desítky let a dají se zrepasovat. Některé z nich vyvíjí zákazníkům přímo na míru.

Má to ale háček. Menší výrobní série jí neumožňují postavit robotickou linku, která by montovala klapky sama od sebe. Firmě se to jednoduše nevyplatí. Přesto se bez digitalizace neobejde. Druhým rokem pracuje na tom, aby měl celý obchodní proces co nejplynulejší flow. Aby měl i při větším objemu výroby zákazník zboží včas a za dobrou cenu.

Navzdory tomu si musí klienti o armatury napsat e-mail nebo zavolat. I to se má ale brzy změnit. Stejně jako jsou zákazníci zvyklí, že přijdou do automobilky a poskládají si tam auto, na firemním e-shopu si brzy navolí design klapky. „Pořád přitom platí, že chceme působit v roli rádce a dokážeme navrhnout řešení na míru. To nás odlišuje od konkurence,“ zmiňuje Pohořská.

Nejzajímavější zakázku, kterou ráda přidává k dobru, řešila firma před lety v Singapuru. „Představte si továrnu zapuštěnou do země, na jejíž střeše se nachází krásný park dokonale sladěný s přírodou. Zařízení zpracovává sladkou i slanou vodu současně. Když hodně prší, čerpá vodu z rezervoáru Marina a tu pak pouští do rozvodů. Jakmile hladina Mariny klesne, upravuje vodu slanou. Singapur dlouhodobě trpí nedostatkem pitné vody a jen do armatur pro odsolovací zařízení investoval bezmála dva miliony amerických dolarů (44 milionů korun).“

Za velký problém považují absenci eura. Každým zahraničním kontraktem tratí firma na kurzových rozdílech nemalé peníze.

Boj o každou kapku

Singapur je pro rozjezd byznysu naprosto ideální. Jak se jim tedy podniká v Česku? Za velký problém považují absenci eura. Každým zahraničním kontraktem tratí firma na kurzových rozdílech nemalé peníze. „Šance tady byla, ale nebyla využita. Když se podíváte na Slovensko, to z eura jenom profituje. My jsme mu teď na míle vzdáleni,“ neskrývá zklamání Pohořský.

Zaměstnávání cizinců a postupný zánik sléváren je podle něj další smutná kapitola. „Pokud je u nás nedostatek kvalifikované pracovní síly, zaměstnávání cizinců by mělo být jednodušší,“ komentuje ředitel. „V Evropě si pak musíme dát pozor, abychom udrželi konkurenceschopnost s Asií a Amerikou. I v Evropě potřebujeme těžký průmysl, nelze vše dovážet,“ dodává.

Klapkové impérium ABO valve v galerii

O budoucnost rodinné firmy však Pohořský obavy nemá. Boj o každou kapku vody donutí země s početnou populací investovat do infrastruktury – a u toho chce ABO valve být. Prodej firmy tak rozhodně není na pořadu dne. „Stojíme na pevných základech. Z hlediska mezinárodního rozvoje má firma před sebou ještě spoustu příležitostí. Byla by to škoda.“

Vést rodinnou firmu navíc oba považují za životní závazek. „Není to jenom o nás. Jsou tady naše děti, rodiče, kteří firmu založili a stovka zaměstnanců. Sami bychom nevyrobili jedinou armaturu. Spoléháme na náš skvělý tým.“

Na firemním dortu sfouknou v říjnu třicet svíček. Nebylo to lehkých třicet let. Ale pokud chcete být v životě v čemkoliv úspěšní, musíte mít prý jednu vlastnost: vytrvalost. A ta Študentům a Pohořským rozhodně nechybí.

Máte tip na podobně zajímavý či neotřelý byznysový příběh? Pošlete nám ho a my se na něj rádi podíváme! A třeba vám ho brzy naservírujeme podobně jako tento.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
41
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Marie Urubková

Marie Urubková

Editorka regionálního Deníku a redaktorka Magazínu Patriot. V médiích působí od roku 2007. V minulosti spolupracovala s regionální televizí TVS, vyzkoušela si práci tiskové mluvčí města. Pohybuje se v... Více

Související témata

byznysOlomoucký krajpodnikáníPodnikavé Českostrojírenstvísuccess story
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo