Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Blbá nálada, blbé vyhlídky. Tenhle newsletter radši nečtěte

Adam Štěpánek
Adam Štěpánek
1. 10. 2023
newsletter

Před pár dny všechny naštvalo a znechutilo fotbalové derby, do toho nám evidentně začíná nová vlna covidu. Tak se v té blbé náladě pojďme ještě pobabrat. Je tady pesimistický Finmag newsletter. (A to ještě vzniká před volbami na Slovensku.)

Blbá nálada, blbé vyhlídky. Tenhle newsletter radši nečtěte
Budou k nám roboti milosrdní, až ovládnou svět? (ilustrace) / Zdroj: Shutterstock

Jestli je na něco spolehnutí, tak na to, že komunisté dokážou zcela bezdůvodně zkazit úplně všechno. Včetně své vlastní výkladní skříně.

Krásně se to dá ilustrovat na případu Hongkongu, který si šedesát let držel prvenství v žebříčku ekonomické svobody. Než přišly tvrdé represe a vměšování ze strany čínské vlády. Teď o výsadní postavení přišel a v příštích letech bude klesat ještě dál. Ředitel Liberálního institutu Martin Pánek vám v komentáři vysvětlí, proč je dobré tuhle situaci bedlivě sledovat.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Nejen v Hongkongu ale bude hůř. Hodně pesimisticky vypadá ekonomická budoucnost Česka. Podle prognózy ministerstva financí a analýzy konkurenceschopnosti české ekonomiky od Hospodářské komory nás nečeká nic dobrého.

Očekávat se dá dlouhodobá stagnace, zpomalení růstu mezd a zhoršení životní úrovně obyvatelstva. Ekonomika už vyčerpala všechny dosavadní faktory růstu. A jak správně v komentáři pro iRozhlas nedávno poznamenala Julie Hrstková, politici místo zásadních věcí řeší marginálie typu tichého vína. To na zlepšení „blbé nálady“, o které pro Finmag psal ekonom Pavel Kohout, v nejbližší době moc nevypadá.

NFT is dead

Ještě, že tu máme investice, kterými se můžeme zajistit, že? Co třeba NFT, velký trend posledních let, který vypadal i pro investory-laiky tak jednoduše. Máte taky nějaké tokeny? Smůla. Teda nejspíš.

Podle nejnovější studie je v současnosti už 95 % NFT „dead“. Drtivá většina tokenů už nemá prakticky žádnou hodnotu a je neprodejná. Tvrdě to pocítili i někteří moji kamarádi, kteří do NFT investovali vyšší desítky tisíc korun. Ne každý prostě může vydělat velké peníze na imaginární opici jako zkušený investor Petr Mára. Ostatně i on v rozhovoru pro Finmag už loni upozorňoval, že „naprostá většina NFT jsou blbosti“.

Vybrat dnes vhodnou investici je fakt těžké. V prvním pololetí letošního roku padaly i výnosy z realitních fondů, na což jsme se v naší pravidelné anketě ptali expertů. A ani diamanty už nejsou to, co bývaly. Dřív docela stabilní výnosy jsou dávno minulostí, třeba oblíbená kategorie dvou- až čtyřkarátových nevybroušených kamenů klesla o čtyřicet procent.

V igelitce

Přes všechny současné problémy se ale máme ještě dobře. Už brzy nás totiž můžou ovládnout roboti, jak si můžeme všude možně přečíst. Jak by to taky mohlo vypadat? Ve snaze zvrátit globální oteplování vyhlásí umělá inteligence zákaz rozmnožování, ženy budou systematicky „odstraňovány“ a nahrazovány sexuálními robotkami. Samozřejmě uhlíkově neutrálními.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Uznávám, že to je už hodně pesimistická vize. O něco příznivěji pro lidstvo vychází varianta, že nás roboti sice ovládnou, ale budou k nám „milosrdní“. Tato teze vychází z nejnovějšího pokusu, kdy umělá inteligence v deskové hře Diplomacie dostala na starosti Rusko (ehm) a během hry uzavřela spojenectví s hráčem (člověkem) ovládajícím Rakousko, ke kterému se během celé hry chovala velmi hezky a pomáhala mu. Tak třeba nás roboti nechají přežít.

Takže nakonec přeci jen dobré vyhlídky pro lidstvo? Kdepak. Blbě bude i za 250 milionů let. Až se k sobě rychlostí 1,5 centimetru za rok došourají kontinenty a vznikne superkontinent Pangea Ultima, bude se člověk žijící někde na pobřeží cítit tak, jako by byl uzavřený v nějakém horkém a mokrém igelitovém pytli. A bude na tom ještě ze všech nejlíp. Ve vnitrozemí bude větší horko než v současnosti na poušti Gobi. A čtyřikrát větší sucho. „Nebude to zábavné místo k životu,“ cituje web The Atlantic jednoho klimatologa. No nepovídejte…

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
7
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Adam Štěpánek

Adam Štěpánek

Editor Finmag.cz. Začínal ve sportovních redakcích, poté se přeorientoval na byznys a jako redaktor a posléze editor působil na webech týdeníků Euro a Hrot. Zajímá se o zahraniční politiku a rád se nervuje... Více

Související témata

budoucnostekonomikaFinmagnewsletterrobotiumělá inteligence
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo