Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Konečně máte čas na čtení. Lidé, čtěte!

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
2. 7. 2023

Příští pracovní týden nám přetrhne dvojsvátek. Kdekdo to využije, aby si protáhnul víkend, někdo si rovnou udělá volno devět dní v kuse. Ale všichni budeme mít trochu času. Finmag newsletter vám poradí, jak ho využít.

Konečně máte čas na čtení. Lidé, čtěte!
Pravidelné tipy na zajímavé a chytré čtení z redakce Finmagu, to je Finmag newsletter. Po přihlášení odběru každý pátek ve vašem mailu / Zdroj: Shutterstock/Finmag.cz

Jako finmaží pamětník vám zkusím připomenout pár našich autorů a některé z jejich textů, které dobře vzdorujou zubu času. Jestli jste je nestihli kdysi, pořád zatraceně platí.

Ale úplně na začátek něco pro ty, kteří se ke čtení nebudou chtít zlákat ani za nic. Pro ty tu jsou tipy na fajnové výlety po Česku. Je jim pět let, ale s překvapením jsem zjistil, kolik jsem si toho ze seznamu ještě neodškrtnul. A jsou psané s mimořádnou péčí o čtenáře: Všude doma, dobře nejlíp. Kašpárkův průvodce českými městy.

Ne, neručím za to, že něco za těch pár let nespadlo a že všude bude otevřeno. Ověřujte. Ale jsou to tipy zažité na vlastní kůži, nesepisoval je stážista ani ChatGPT z textů stovky stážistů. Jenom připojím občerstvení tipu na letní týdenní či dvoutýdenní jízdenku Českých drah.

A teď už pro čtenáře.

Hrouda ví

Několik let psal pro Finmag Petr Houdek, muž, který zkoumá průniky ekonomie a psychologie. Samozřejmě doporučuju celé portfolio jeho článků, ale jeden vypíchnu právě proto, že se jeho platnost dá prověřovat při cestách.

Jde o tohle: místa mají paměť. A to není nějaká ezo teorie. Porovnáním starých a novějších map zjistíte, že naše současná infrastruktura kopíruje cesty, po kterých se chodilo před tisíci lety. Že v místech, kde dbali na vzdělání před pár stovkami let, žijou vzdělanější lidé i dneska.

Ale pozor: všecko se dá překonat: Staletá paměť. Jak naše chování ovlivňují historie zažrané v místech, kde žijeme.

My jsme vám to říkali

Z přemýšlivých textů a výborně připravených rozhovorů Jakuba Jetmara (někdy v duu, nikoli komickém, s Ondřejem Slišem) chci připomenout text o umělé inteligenci, přesněji o jazykovém modelu Chat GPT-3.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Proč, když žijeme verzí s pořadovým číslem 4, která svoji předchůdkyni ve všem daleko překonává? Právě proto, že ukazuje, že limitů velkých jazykových modelů a problémů, které přinese jejich rozvoj a používání – a které budeme muset nějak vyřešit – si jejich tvůrci byli vědomi, ještě než se z jejich práce stal dnešní fenomén.

A přece pak vidíme chytré lidi, kteří zoufale nepochopili, s jakým typem nástroje máme co do činění a co od něj můžeme a nemůžeme čekat: Chrlič obsahu. GPT-3 napíše zdvořilý mail i hejt na menšiny.

Na velikosti (auta) záleží

Vojtěch Dobeš sice psává i docela vtipné fejetony, ale protože máme ten čas, chtěl bych tady nabídnout jednu pořádnou kládu z Vojtovy domény, kterou jsou auťáky.

Úvod je delší, možná jsme tenkrát mohli trošku škrtat, takže vy třeba můžete trochu skákat. Já vám dokonce prozradím i pointu: jestli přemýšlíte o koupi auta a záleží vám na planetě, nemyslete jenom nebo hlavně na jeho pohon. Myslete na velikost, na té záleží především. Uvnitř se dočtete proč: Chcete snížit klimatický dopad aut? Udělejte je lehčí!

Deficitní řidiči

U aut bych s dovolením ještě zůstal. Vojtěch Pišl, který má jako publicista zvláštně široký rozsah témat, ale při vší té šíři v každém textu dokáže zamířit do hloubky, vedl pro Finmag rozhovor s Pavlem Řezáčem z Centra pro dopravní výzkum.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Zdá se, že lidé, kteří za volantem magoří a jsou agresivní, mají často deficit empatie. Což je věc, která by se jednak dala odhalit při testech, jednak zlepšovat při rehabilitačních programech pro agresivní řidiče. Zní to možná banálně, ale jezděte s citem: Agresivně řídí lidé neschopní empatie, říká výzkumník.

Ďjó móře

Od Petra Bednára má sto chutí pořád dokola všem, co ještě nečetli, vnucovat texty o urbanismu, jak zhušťovat města a jak platíme za privilegovanou individuální automobilovou dopravu.

Ale tentokrát to neudělám. Je čas oddechu. A souvisí to zas s pamětí krajiny, o které už to byla řeč. Jestli pojedete do přímořského letoviska (nebo do Varů na festival), pod palmami si na tenhle text vzpomenete. Náš dovolenkový ideál nalajnovali staří Římani: Císařovy nové palmy. O podobě našich dovolených se rozhodlo už dávno.

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
6
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

cestováníFinmagChatGPTnewsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo