Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Teror versus byznys. Jak zvěrstva Hamásu ovlivnila české exportéry?

František Novák
František Novák
13. 12. 2023
byznys

Konflikt na Blízkém východě mezi Izraelem a hnutím Hamás se zatím nerozšířil do ostatních blízkovýchodních ekonomik. Čeští podnikatelé geopolitickou situaci pozorně sledují a doufají, že co nejdřív dojde k uklidnění celé situace, kterou začátkem října vyvolal teroristický útok Hamásu. Zatím téměř vše běží v zaběhnutých kolejích.

Teror versus byznys. Jak zvěrstva Hamásu ovlivnila české exportéry?
Izraelci oceňují postoj Česka. Vzájemné sympatie se mohou projevit i na byznysové spolupráci. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Svět i globální trhy se po útoku islámských teroristů nejprve obávaly rozšíření konfliktu mezi židovským státem a Palestinou i do třetích zemí, k čemuž zatím naštěstí nedošlo. Svou roli v tom hraje úsilí Spojených států, které se snaží diplomatickou ofenzivou v nestabilním regionu klíčové hráče uklidnit.

Jak na celou napjatou situaci pohlížejí čeští podnikatelé, nebo zástupci podnikatelských organizací, které na Blízkém východě působí? A jak se nejistota projevuje v jejich podnikání?

Výkonný ředitel Česko-izraelské smíšené obchodní komory (ČISOK) Ondřej Bočkay vnímá situaci střízlivě. „Izrael je zvyklý fungovat ve válečných podmínkách, s přestávkami je napadán od prvního dne svého vzniku v roce 1948. Země má zákony a systémy, jak ekonomika v době války funguje. Momentálně nemám zprávy, že by aktuální situace v Izraeli nějak významně narušila česko-izraelskou obchodní relaci,“ řekl pro Finmag.cz.

Zatím je brzy na to odhadovat, jak konflikt poškodí obchodní výměnu mezi Českem a Izraelem. Na chod komory má ale válka vliv v tom, že odborné obchodní mise, jež se měly konat během října a listopadu, musely být přesunuty na příští rok. Také v Česku došlo k odložení akcí, na nichž měli vystoupit obchodní partneři z Izraele.

„V porovnání s tím, čím musí procházet lidé v Izraeli, to však není nijak podstatné. Lidé tam mají  úplně jiné starosti, někteří pozvaní hosté byli povoláni do služby v armádě,“ vysvětlil Bočkay. Šéf komory se nechtěl pouštět do spekulací, jak bude bezpečnostní situace v regionu dál vypadat. „V oblasti konfliktu je více hráčů, kteří mohou situaci ještě více zkomplikovat. Přál bych si, aby se konflikt co nejrychleji uklidnil,“ zdůraznil.

Izraelci vnímají Česko pozitivně

Každopádně jednoznačná podpora Izraele ze strany Česka i celé vlády je vnímána v Izraeli velmi pozitivně. V Tel Avivu se konal happening jako dík za českou podporu Izraeli v boji proti terorismu. Akce se zúčastnila i česká velvyslankyně v Izraeli Veronika Kuchyňová Šmigolová.

Česko ekonomika
Shutterstock

Česko jako finanční velmoc? Proč tohle spojení nemusí být sci-fi

Česko už se nemůže tak jako dřív opřít o automobilový průmysl, strojírenství či výrobní odvětví obecně. Tak na co by se měla česká ekonomika v příštích letech zaměřit? Jednou z cest je rozvoj finančních služeb, píše v komentáři Pavel Kohout.

„Je pro mě i mé kolegy z ambasády opravdu dojemné vidět, kolik vás přišlo nám poděkovat,“ sdělila velvyslankyně desítkám účastníků. Izrael si stále připomíná velkorysou podporu Československa při vzniku státu Izrael v roce 1948, kdy židovskému státu poskytlo zbraně. Kromě kulometů a munice i několik desítek stíhacích letadel.

Současná pomoc posílila zájem Izraelců o Česko. „V izraelských médiích kolují zprávy o Česku, které se staly virálními. O podpoře, kterou Češi poskytují Izraeli. Ať už je řeč o poskytnutí neprůstřelných vest pro izraelskou armádu, či o poskytnutí dalších věcí, které nebyly ani publikovány. Nebo o hlasování v OSN,“ uvedl pro Českou televizi honorární konzul České republiky v Izraeli David Hercky.

Konflikt nemá na obchody vliv

Blízkovýchodní region je tradičním importérem zbrojního průmyslu, nejen českého. Reakce viceprezidentky Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Kristýny Helm byla ale zdrženlivá. „Současný konflikt nemá významný vliv na obchod s vojenským materiálem z pozice českých výrobců. Izrael je v dodávkách velmi soběstačný, jelikož má silnou průmyslovou základnu a nepotřebuje shánět vojenský materiál v zahraničí, jako tomu je například u Ukrajiny. Konflikt dle našich informací zatím nijak nezasáhl ani další obchody v regionu,“ vysvětlila pro Finmag.cz.

Situace v dalších státech, které jsou alespoň rétoricky na straně Palestiny, je z pohledu českého podnikání klidná. „Obchodování mezi tureckými a českými společnostmi, se kterými spolupracujeme, pokračuje. V tuto chvíli neregistrujeme výpadek v obchodních aktivitách. Stejně tak mohu potvrdit, že akce, které jsme pro české firmy připravili, nadále probíhají. Budoucí vývoj se těžko odhaduje, situaci však sledujeme a českým firmám jsme plně k dispozici pro případné dotazy,“ řekl šéf kanceláře CzechTrade v Turecku Michal Nedělka.

Mezinárodní perspektiva: Obavy z růstu inflace

Po útoku Hamásu na Izrael panovaly obavy, že může dojít k výraznému zdražení ropy na světových trzích. To by znamenalo i obnovení tlaku na růst inflace ve většině ekonomikách. Britský historik Niall Ferguson varoval v komentáři pro Bloomberg před situací ze 70. let minulého století, kdy došlo k ropnému šoku poté, co Egypt a Sýrie napadly Izrael v roce 1973 během takzvané Jomkipurské války. V současnosti to ale vypadá, že většina arabských zemí nemá zájem vojensky zasahovat do konfliktu Izraele s Palestinou.

Podpora Palestincům se odehrává hlavně v rovině slovní podpory. V arabském světě vlivní hráči souhlasí s požadavkem na vytvoření samostatného palestinského státu. V případě vyjednání příměří a propuštění unesených izraelských rukojmí výměnou za propuštění palestinských vězňů z Izraele sehrál klíčovou diplomatickou úlohu Katar, kde také žije v exilu šéf Hamásu Ismáíl Haníja.

Na území Kataru se ale nacházejí i dvě americké letecké základny – al-Udeid a Dauhá. První z nich je největší americkou leteckou základnou na Blízkém východě. I proto Katar požívá důvěry obou stran blízkovýchodního konfliktu.

Ani ve Spojených arabských emirátech se konflikt mezi Izraelem a Hamásem neprojevil. Navíc Dubaj nemá zájem, aby se bezpečnostní situace v celém regionu zhoršila.

„SAE jsou nejliberálnějším státem v rámci zemí GCC (Rada pro spolupráci arabských států v Zálivu, sdružuje Kuvajt, Saúdskou Arábii, Katar, Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Omán – pozn. red.), kde počet rezidentů nearabského původu daleko převyšuje počet Arabů. Izrael je navíc vzdušnou čarou vzdálen přes 1700 kilometrů. Ekonomika SAE do značné míry stojí na turismu, obchodu a logistice, přičemž jedna z prvních věcí, která se na SAE vyzdvihuje, je jejich bezpečnost. Jakékoliv turbulence v regionu nejsou v jejich zájmu, jelikož by výše zmíněné sektory negativně ovlivnily,“ vysvětlil ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade ve Spojených arabských emirátech Vladislav Polách.

CzechTrade neeviduje ani dotazy českých firem, které by se obávaly dopadů izraelsko-palestinského konfliktu na podnikání v emirátech. V listopadu se v Dubaji navíc uskutečnily dva veletrhy s hojnou účastí českých firem – Dubai Airshow a Gulfoood Manufacturing. Ani Hospodářská komora zatím neregistruje obavy svých členů z vyostření situace v tomto regionu.

Rovněž v Egyptě, který sousedí s Izraelem a přímo i s pásmem Gazy, v tomto směru panuje klid. „Všechny plánované obchodní aktivity pokračují podle plánu, ať už se jedná o projekt na modernizaci tramvajových lokomotiv pro Káhiru či dodávky čerpadel pro Ministerstvo vody a zavlažování,“ uvedl šéf kanceláře CzechTrade v Egyptě Tomáš Rousek. Uskutečnila se i podnikatelská mise firem ze sektoru vodohospodářství v rámci výstavy Cairo Water Week.

„Byznysové aktivity probíhají, naplánované akce se neruší. Pokud se týká vývoje dalších měsíců, předpokládám, že obchodní aktivity mezi Egyptem a Českou republikou budou nadále pokračovat,“ doplnil pro Finmag.cz Rousek.

Každý konflikt je negativní

Oslovené firmy, které se například v Izraeli nebo v okolních arabských státech obchodně angažují, jako je Škoda Auto nebo Tatra Trucks, jsou také skoupé na slovo.

Otevřou dobré vztahy Česka s Izraelem další příležitosti pro české firmy?

Výjimkou je výrobce zdravotnických lůžek Linet, který je ve svém oboru jednou z největších firem na světě. I když přiznává, že jeho byznys je nyní minimálně na izraelském trhu ochromen, mluvčí firmy Michal Uryč zdůraznil, že válka má nyní negativní dopady hlavně na lidi v dané oblasti.

„Neposuzujeme nikdy konkrétní dopad na obchod. Každý konflikt je negativní, má zásadní dopad především na lidi v dané oblasti, což je nesouměřitelné s ekonomickými dopady a dalšími konsekvencemi na firemní sféru,“ diplomaticky odpověděl Uryč pro Finmag.cz.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Novák

František Novák

Psaní článků se věnuje přes dvacet let. Pracoval pro řadu médií, mimo jiné pro iHNed.cz, Respekt.cz, Dotyk Byznys, Euro, nyní je redaktorem týdeníku Hrot. Zajímá se o globální trendy, zejména ekonomické.... Více

Související témata

Blízký východbyznysIzraelmezinárodní obchodmezinárodní vztahyPalestinaválka
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo