Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Zkažená Malina. Kolaps solárního holdingu odnesli i důvěřiví podnikatelé

František Novák
František Novák
18. 10. 2023
 8 162
podvod

Jde o jeden z největších skandálů na české energetické scéně posledních let. Hospodaření Energetického holdingu Malina (EHM) vyvolává podezření, že od začátku šlo o velký podvod. Za rok a půl na trhu EHM vytvořil ztrátu dosahující téměř 1,5 miliardy korun, na účtech má teď údajně pouze jednotky milionů.

Zkažená Malina. Kolaps solárního holdingu odnesli i důvěřiví podnikatelé
EHM během energetické krize slibovala zákazníkům, že jim rychle dodá a instaluje fotovoltaické panely a zajistí jim značné úspory za energie. Teď se zdá, že šlo možná o jeden velký podvod. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

V rámci projektu Podnikavé Česko vám většinou přinášíme inspirativní příběhy podnikatelů a malých a středních firem, kteří svou pílí a nasazením dosáhli úspěchu. Dnes se ale zaměříme na jeden odstrašující příklad: podnikání Energetického holdingu Malina. I když se o stavu firmy nejprve říkalo, že zkrátka neuřídila svůj překotný až raketový růst, dění posledních měsíců naznačuje, že to mohl být od začátku podvod. A zčásti na něj doplatili i další podnikatelé.

Holding se na svém webu stále prezentuje jako jednička na trhu v rychlosti dokončování fotovoltaických systémů pro menší klienty, problém je ale v tom, že měl od začátku obrovské problémy s dokončováním zakázek, podle vedení firmy mu scházel dostatek montážních pracovníků.

Nespokojení zákazníci, kteří zaplatili zálohy, si začali stěžovat, že s nimi EHM úplně přestal komunikovat. Velkým kritikem vedení firmy je šéf Cechu akumulace a fotovoltaiky Aleš Hradecký, který na vedení EHM podal už v březnu trestní oznámení. Šéfové Maliny by se měli za to, co udělali důvěřivým zákazníkům, „škvařit v pekle“, řekl v květnu pro Seznam Zprávy.

EHM vznikl v roce 2021 v době, kdy nastal obrovský zájem o instalaci fotovoltaiky mezi domácnostmi, drobnými podnikateli a firmami. Měl velké plány včetně výstavby vlastní továrny na výrobu panelů v Česku. Podle zakladatelů si komponenty, jako jsou panely, střídače nebo baterie pro ukládání energie, vyráběl sám v Číně.

Nově vytvořená společnost během energetické krize slibovala zákazníkům – často zoufalým podnikatelům v době extrémního růstu cen elektřiny a zemního plynu – rychle dodání a instalaci fotovoltaických panelů a zajištění značné úspory za energie.

„V roce 2022 jsme si vybudovali silnou pozici na trhu, když jsme zajistili instalaci 1 600 fotovoltaických elektráren a současně máme pět tisíc podepsaných zakázek. Letos se chceme zaměřit na zákaznický servis a jeho zlepšování, stejně tak chceme posilovat svoji pozici na trhu,“ plánoval ještě začátkem letošního roku hlavní akcionář a tehdejší předseda představenstva EHM Cyril Regner.

Na zálohách vybral EHM od několika tisíc důvěřivých zákazníků přes 1,4 miliardy korun, které se prakticky „vypařily“ z účtů společnosti. Většina zklamaných zákazníků nedostala nic. Ani fotovoltaiku, ani peníze zpět. Zbývá pouhý zlomek, jedenáct milionů korun, upozornil pořad Reportéři ČT. Hospodaření firmy už prověřuje policie.

Za firmou stojí Libuše Barková, která se „proslavila“ už za éry ministra vnitra a premiéra Stanislava Grosse z ČSSD před dvaceti lety.

Neprůhledný byznys Libuše Barkové

Problém je v tom, že EHM dosud plně nespolupracoval ani s insolvenčním správcem Rudolfem Vinšem. Pochybnosti má také Vrchní soud v Praze i státní zastupitelství.

Naposledy vyšlo najevo, že už během insolvenčního řízení od května 2023 si firma Misura Information Technologies účtovala měsíčně milionové částky za služby krizového řízení. Firma je přitom v oboru krizového řízení prakticky neznámá. Proto její působení vyvolává pochyby.

Kdo je Libuše Barková

Do povědomí české společnosti se dostala už v roce 2003, kdy vyšlo najevo, že si s majitelkou domu a nevěstince Escade v Nuslích pravidelně telefonují ministři obrany a vnitra, Jaroslav Tvrdík a Stanislav Gross. Tvrdík nakonec i kvůli tomuto skandálu na post ministra rezignoval.

Barková se často ukazovala na veřejnosti také s Grossovou manželkou Šárkou a měla ručit za nákup domu na pražském Proseku pro firmu Denna Production Šárky Grososvé. Police se od roku 2003 zabývala také pojistným podvodem v jihočeských Buzicích. V roce 2005 byla obžalována a nakonec odsouzena na dva roky podmíněně.

Smlouvy jsou podle Vinše neprůhledné a nelze zjistit, o jaké služby konkrétně jde, napsal portál Seznam Zprávy. Za firmou navíc stojí Libuše Barková, která se „proslavila“ už za éry ministra vnitra a premiéra Stanislava Grosse z ČSSD před dvaceti lety (viz box).

Vedení firmy opakovaně slibuje (v době vyhlášení insolvence to byl člen představenstva Marian Klásek), že Malina dostojí svým závazkům a klientům začne realizovat a dokončovat objednané zakázky, protože má dostatek finančních prostředků. Rovněž nově jmenovaný krizový manažer Lukáš Uhl slíbil, že společnost zpožděné instalace fotovoltaiky dokončí. „Chci postavit sto procent projektů, aby tím zanikla většina závazků a aby vznikla naděje na maximální možné uspokojení zbytku věřitelů,“ dušuje se.

Insolvenční správce naopak tvrdí, že nemá od vedení společnosti úplné a aktuální informace, představitelé firmy prý dokonce zatajují uzavírání dalších nevýhodných smluv pro EHM. „Nemáme pořád kompletní podklady. Účetnictví je částečně rekonstruováno, ale ještě pořád to není kompletní,“ řekl Vinš pro Reportéry ČT. Požádal tedy soud, aby firmě zakázal samostatně nakládat s majetkem. Vzhledem k tomu, ze této žádosti soud vyhověl, jsou sliby predstavitelu firmy spíš nereálné.

Zajímavé také jé, kdo za podezřelou firmou EHM stojí. Před dvěma lety ji založili Jáchym Bém (syn bývalého primátora Prahy z ODS Pavla Béma), Jan Urban a hlavní akcionář Cyril Regner. Firmu nějaký čas údajně zákulisně ovládá právě Barková, kontroverzní postava pražské „podnikatelsko-politické scény“, která bývá označována za rodinnou přítelkyni Stanislava Grosse i Pavla Béma.

Barková nyní prohlašuje, že se snaží „Malinu“ vrátit z červených do černých čísel. Přitom veškeré smlouvy, které uzavřel holding s Misura Information Technologies, vedení firmy skrývalo před insolvenčním správcem a nebylo schopno doložit nezbytnost uzavření těchto smluv. Fakticky z firmy dál odcházely milionové částky.

Bývalý krizový manažer Marian Klásek měl inkasovat měsíčně plat 190 tisíc korun a odměny ve výši 200 tisíc.

Obrovské odměny

Holding ale uzavřel víc problematických smluv, takže podnikání připomíná spíš podvodný systém pyramidového schématu neboli letadla. Předlužená Malina například platila za advokátní služby firmě VIDD Advokáti 800 tisíc korun měsíčně.

Theranos
mundissima / Shutterstock.com

Kauza Theranos varuje: byznysovým slibotechnám už všechno neprojde

Lhát a přehánět se někdy musí. Jak jinak asi přemluvit investory, aby dali peníze na nový projekt? Jednou přece bude skvělý! Silicon Valley ale nabízí i dost odstrašující příklady, například Elizabeth Holmesovou a její Theranos. Více čtěte v článku Marka Hudemy.

Bývalý krizový manažer Marian Klásek měl inkasovat měsíčně plat 190 tisíc korun a odměny ve výši 200 tisíc. Za „úspěšnou“ reorganizaci pak měl dostat dalších sedm milionů korun. I pražský vrchní soud konstatoval, že smlouva je v silném nepoměru k ekonomické situaci dlužníka.

K uzavření smlouvy s prakticky neznámou firmou Misura Information Technologies, za kterou stojí Barková, přitom došlo 1. května 2023, jen dvanáct dní před vyhlášením insolvence.

Klásek ale nebyl schopen upřesnit, co přesně – tedy jaké služby – předlužené Malině poskytuje. Podle smlouvy se má jednat o „zajištění týmu krizových manažerů“.

Pavel Bém vyloučil, že by za podnikání svého syna Jáchyma orodoval a případně řešil finanční situaci Maliny.

Barková: Oslovil mě Bém

Od května už Misura celkově vyinkasovala 4,5 milionu korun. Firma má sídlo na prestižní adrese Tržiště na Malé Straně, nelze ji ale fyzicky na místě kontaktovat.

Vládní energetický plán: soláry i jádro

Národní klimaticko-energetický plán (NKEP) počítá s rychlým koncem využívání fosilních paliv a masivní podporou fotovoltaiky, ale také jaderných projektů. Jeho návrh dokončilo ministerstvo průmyslu a obchodu a nyní je v meziresortním připomínkovém řízení.

Účelem plánu je popsat, jakým způsobem Česko přispěje k plnění klimatických cílů Evropské unie do roku 2030, ale také v dlouhodobějším výhledu. Do roku 2030 vláda počítá s vybudováním celkového instalovaného výkonu fotovoltaických elektráren ve výši 10 100 MW a 1 500 MW větrných zdrojů. Počítá se také s výstavbou nových jaderných bloků o výkonu 4 000 MW v letech 2035 až 2041. Prioritně ve stávajících lokalitách jaderných elektráren. Rychlá dekarbonizace energetiky bude nutná také kvůli vysokým cenám povolenek, podle odhadu porostou do roku 2050 až na 400 eur (téměř 10 tisíc Kč) na tunu.

Podle právníka Jakuba Backy, jehož oslovila Česká televize, to svědčí o tom, že se jedná o nastrčený subjekt, který fakticky žádnou podnikatelskou činnost nevykonává. Formálně je majitelkou firmy pětadvacetiletá Adéla Beranová (trvalé bydliště má na adrese radnice Prahy 1), která je dcerou Barkové. Sídlo firmy se navíc shoduje s bydlištěm Barkové.

Podle Reportérů ČT je Barková napojena na současný krizový management firmy, ale také na původní majitele firmy, kteří ji zakládali a následně přivedli do obřích dluhů. Sama přiznala, že do projektu vstoupila na žádost Pavla Béma, otce jednoho ze zakladatelů.

Samotný expolitik vyloučil, že by za podnikání svého syna Jáchyma orodoval a případně řešil finanční situaci Maliny. Podle svých slov nicméně doufá, že solární projekt nakonec krizovou situaci ustojí a dokáže věřitelům zakázky realizovat. Spekuluje se také o tom, že Barková hodlá celý holding ovládnout změnou akcionářské struktury.

Rozhodnutí o konkurzu má padnout 24. října.

Zlepšení podnikání?

Celý případ ale nakonec nemusí být zahalen jen černočernou tmou. Insolvenční správce Vinš totiž připustil, že se firma snaží v posledních měsících řádně podnikat a měla dokončit několik stovek zakázek a získat řádově desítky milionů korun.

„Malina funguje dál. Práce na zakázkách klientů podání insolvenčního návrhu nezastavilo. Obnovili jsme plánování instalací a jejich realizace budou pokračovat. Předávání dokončených fotovoltaických elektráren a tepelných čerpadel i revize zakázek pokračují bez přerušení,“ tvrdí předseda představenstva EHM Urban. „Mrzí nás vzniklé komplikace, ale pracujeme na tom, abychom věci postupně zlepšili.“

Zda se podaří několik tisíc rozzlobených věřitelů přesvědčit o tom, že po reorganizaci bude solární projekt i nadále fungovat, rozhodnou věřitelé 24. října. Právě v tento den má definitivně padnout rozhodnutí o případném konkurzu.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Příběhy podnikatelů na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
14
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Novák

František Novák

Psaní článků se věnuje přes dvacet let. Pracoval pro řadu médií, mimo jiné pro iHNed.cz, Respekt.cz, Dotyk Byznys, Euro, nyní je redaktorem týdeníku Hrot. Zajímá se o globální trendy, zejména ekonomické.... Více

Související témata

byznysenergetikaPodnikavé Českopodvodsolární energie
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo