Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nástroje proti inflaci: spořicí produkty, nebo realitní fondy?

Václav Kovář
Václav Kovář
4. 7. 2023

V důsledku rostoucí inflace i úrokových sazeb se do popředí zájmu Čechů opět dostaly spořicí účty. Jejich úročení se odvíjí od základní úrokové sazby České národní banky (ČNB), která od června 2021 vzrostla z 0,25 % na současných 7 %. Tento trend se však může v příštích čtvrtletích změnit, zejména pokud se potvrdí předpoklady o klesající inflaci.

Nástroje proti inflaci: spořicí produkty, nebo realitní fondy?
Korporátní dluhopisy skrývají nemalá rizika, je třeba je dobře prověřovat (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Pokud si investoři chtějí zajistit zajímavé a relativně bezpečné zhodnocení volných peněz i pro následující roky, měli by vedle spořicích účtů a termínovaných vkladů začít uvažovat o dalších možnostech, jak rozšířit své portfolio. Jednou z možných alternativ je investování do nemovitostního fondu. 

Realitní fond přitom nespatřuji jako přímou alternativu ke spořicím produktům nebo fondům, jejichž výnosy jsou navázány na vývoj hlavní úrokové sazby ČNB. Zatímco výkonnost spořicích produktů je ovlivněna zejména výší sazeb ČNB, a tedy makroekonomickými faktory, realitní fond je založen na principu vlastnictví a pronájmu nemovitostí – reálných aktiv, která si drží hodnotu a jsou relativně odolná vůči ekonomickým a tržním výkyvům. Oba typy finančních produktů tak mají své opodstatnění v dlouhodobě bezpečném a funkčním investičním mixu.

Komerční nemovitosti a nájem z nich obvykle vykazují méně prudké výkyvy ve výnosu než jiné typy investic. Přesně pro tuto stabilizující vlastnost by měl realitní fond figurovat v portfoliu každého investora.

Nemovitosti, a tedy i realitní fondy, které je drží, mají navíc další klíčovou výhodu – dlouhodobě dokážou překonávat inflaci. To je aktuálně obzvlášť důležité, neboť se stále potýkáme s dvouciferným růstem spotřebitelských cen.

V dobách vyšší inflace dochází ke skokovému růstu příjmů z nájmu, v některých případech až o dvacet procent.

Inflace jako příležitost

Zdánlivě negativní vliv inflace se přitom v případě realitního fondu může obrátit dokonce v jeho prospěch. Díky inflačním doložkám ve smlouvách s nájemci a útlumu výstavby nových kancelářských projektů dochází v dobách vyšší inflace ke skokovému růstu příjmů z nájmu, v některých případech až o dvacet procent.

Máte ve svém portfoliu nemovitostní fondy?

To je zvýšení, které by v období standardní dvouprocentní inflace trvalo celých deset let. Pokud realitní fond spravuje kvalitní nemovitosti různého typu, má bonitní nájemce z více odvětví a používá inflační doložky, stává se tak pro něj inflace silným a pozitivním stimulem. 

V kontextu trhu nemovitostí je důležité zmínit rovněž potenciální krátkodobý pokles cen. I taková situace však může pro realitní fond představovat příležitost, neboť mu umožňuje výhodně zakoupit další nemovitosti. Předpokládá se, že jejich hodnota v budoucnu opět poroste, čímž se takto pořízené nemovitosti stávají příležitostí pro budoucí zvýšení výnosnosti fondu.

Zatímco tedy spořicí produkty odvíjející se od základní úrokové sazby ČNB a realitní fondy zdánlivě mohou působit jako konkurenti, ve skutečnosti jsou to doplňující se nástroje s odlišnými silnými stránkami, které hrají v diverzifikovaném portfoliu důležitou roli. Při řádném a vyváženém využití obou těchto typů investičních produktů mohou investoři dosáhnout vyšší stability svého portfolia a zároveň využít příležitostí, které přináší dynamický tržní vývoj.

Text vyšel v rámci investičního speciálu magazínu Finmag a Finmag.cz Miliardy v pohybu, jehož je společnost Investika partnerem.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
-6
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Václav Kovář

Václav Kovář

Člen představenstva a portfolio manažer fondu Investika. Vystudoval na České zemědělské univerzitě a irské Technological University of Dublin anglické University College of Estate Management. V minulosti... Více

Související témata

BrandVoiceinflaceinvesticeinvestováníKdo hýbe miliardamikomentářMiliardy v pohybunemovitostinemovitostní fondyspořicí účtyúrokové sazbyzhodnocení
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo