Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vláda odsunula debatu o přijetí eura. NERV má připravit klady a zápory

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
14. 2. 2024
aktuality

Vláda na středečním zasedání nestanovila termín vstupu Česka do eurozóny ani do mechanismu směnných kurzů ERM II, který členství předchází, oznámil ministr financí Zbyněk Stanjura. Zároveň vyzvala Národní ekonomickou radu vlády (NERV) a Legislativní radu vlády, aby do konce letošního října vyhodnotily hospodářské a právní dopady obou kroků. K debatě o přijetí společné evropské měny by se měl kabinet vrátit za rok.

NERV dostal za úkol vypracovat seznam pro a proti, tedy analýzu kladů a záporů, které by vstup do ERM II nebo zavedení eura přinesly. Legislativní rada má analyzovat, jestli bude nutné kvůli členství v ERM II či eurozóně měnit ústavu či jiné zákony. Vláda by analýzy měla dostat do konce října. Podle Stanjury pak může vést neformální debaty o dalších krocích potřebných k přípravě na přijetí eura.

Ministr financí dále připomněl, že Česko v loňském roce nesplnilo dvě kritéria nutná pro zavedení eura, tedy kritérium cenové stability a kritérium deficitu veřejných financí. Zatímco fiskální kritérium by země podle něj v příštím roce splnit mohla, u inflačního je to podle jeho slov nepravděpodobné.

Debatu o přijetí eura ve svém novoročním projevu znovu rozproudil prezident Petr Pavel. Připomněl v něm, že přijetí eura je závazek, který Česko při vstupu do Evropské unie dobrovolně přijalo. „Je načase, abychom po letech začali dělat konkrétní kroky, které nás k naplnění tohoto závazku dovedou. Přes nekončící diskuze o výhodách a nevýhodách eura pro zemi s otevřenou a exportní ekonomikou, ležící ve středu Evropy, je společná měna logickou budoucností,“ řekl.

Zatím žádná vláda dosud nepodnikla aktivní kroky k urychlení přijetí takzvaných Maastrichtských kritérií, která musí členské země EU splnit, aby mohly zavést euro. Shoda nepanuje ani uvnitř současné vládní koalice, nejsilnější ODS je vůči zavedení společné evropské měny spíš skeptická.

Maastrichtská kritéria

  • Kritérium cenové stability stanovuje, že míra inflace v zemi nesmí překročit o víc než 1,5 procentního bodu průměrnou inflaci tří zemí eurozóny s nejnižším růstem cen.
  • Kritérium dlouhodobých úrokových sazeb vyžaduje, aby dlouhodobá úroková míra nebyla o více než dva procentní body nad průměrem tří zemí eurozóny s nejnižší inflací.
  • Kritérium veřejných financí stanovuje maximální míru rozpočtového deficitu na tři procenta HDP a maximální míru zadlužení na 60 procent HDP.
  • Kritérium kurzové stability vyžaduje dvouleté členství v evropském mechanismu směnných kurzů ERM II.

Zdroj: ČTK

„Rozhodnutí o přijetí eura bude čistě politické v okamžiku, kdy bude ČR splňovat ekonomická kritéria. Dejme do pořádku veřejné finance a pak ta debata bude mít smysl. Úkol, který si tato vláda dala do programového prohlášení, je dostat české veřejné finance do dobré kondice. Teprve pak můžeme začít debata o přijetí eura,“ uvedl k tomu Stanjura v anketě Finmag.cz Očima expertů.

Podle aktuální analýzy Asociace malých a středních podniků (AMSP) se mezi českými podnikateli zvyšuje podíl těch, kteří jsou přijetí eura nakloněni. Na klíčovou otázku, zda je dotázaný pro přijetí eura, odpovědělo kladně („ano, určitě, jakmile bude ČR plnit Maastrichtská kritéria“) téměř 39 % respondentů. Dalších 12 % svůj kladný přístup podmínilo odkladem a aktuální situací („ano, ale později podle situace“).

Jednoznačně negativní postoj k přijetí eura („ne“) zaujala podobně velká skupina podnikatelů: mírně přes 39 procent dotázaných. Pro téměř deset procent respondentů pak není otázka přijetí nebo nepřijetí společné měny důležitá a jedno procento na tuto věc nemá názor.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualityeuroeurozónafinancefiskální politikaNERVpřijetí euravláda
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo