Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Socialismus v USA: Proč vydělávat dvakrát víc? Dávky srovnávají příjem svobodných matek

Michal Valentík
Michal Valentík
15. 1. 2013
 8 188

Systém vydatných sociálních dávek není výhradně chloubou evropských severských států, i někdejší Mekka kapitalismu, Spojené státy americké, je dnes říší masivního státního přerozdělování. Stačí se podívat na podporu svobodných matek: je lhostejné, jestli svobodná matka vydělává 29 nebo 57 tisíc dolarů ročně. Po zdanění a vyplacení státní podpory je jejich čistý příjem – stejný. Že to není zrovna motivační?

Socialismus v USA: Proč vydělávat dvakrát víc? Dávky srovnávají příjem svobodných matek

Kdo si myslí, že v USA má stále zelenou kapitalismus, tvořivý duch a zdravá konkurence, měl by si pečlivě prohlédnout přiložený obrázek. Země nekonečných možností, kde ten, kdo tvrdě pracuje, může žít americký sen, je minulostí. Amerika jednoznačně kopíruje Evropu a stává se z ní příkladný sociální stát. Vládní sociální dávky dnes ve Spojených státech pobírá zhruba 46 milionů lidí (tedy zhruba 15 procent populace).

Svobodné matky: mzda, sociální dávky, daně, příjem. USA

Zdroj: Zerohedge.com

Hlavně mi nepřidávejte, šéfe!

Graf znázorňuje celkové příjmy svobodné matky s dvěma malými dětmi. Na ose X je její hrubý příjem ze zaměstnání za jeden kalendářní rok. Na ose Y je tento hrubý příjem očištěný o daně a zároveň navýšený o sociální dávky – pokud na ně matka má nárok Tedy: na ose Y najdeme celkový disponibilní příjem. Čím vydělává matka víc, na tím míň dávek má nárok. Od ročního hrubého příjmu 58 tisíc dolarů nemá nárok na žádnou dávku ani příspěvek.

Na grafu je také krásně vidět také takzvaný „welfare cliff“ – snadno si dokážeme představit svobodnou matku na hraně takového útesu, jak protestuje, aby jí zaměstnavatel zvýšil plat třeba z 29 nebo 42 tisíc dolarů ročně: zvýšení platu by pro ni znamenalo ztrátu nároku na některou dávku a strmý pád příjmů o tisíce dolarů ročně.

Dvakrát víc je stejně

„Optimální“ hrubý roční příjem ze zaměstnání je u svobodných matek s dvěma dětmi 29 tisíc dolarů. V tomto případě matka nemá nárok na příspěvek na energie (Energy), mateřskou (MA) a ani nedostane hotovost (Cash), ovšem ostatní sociální dávky – zdravotní pojištění dětí (CHIP), příspěvek na péči o děti (Childcare), příspěvek na bydlení (Housing), příspěvek na potraviny (Food) a záporná daň z příjmu (Negative Income Tax) – zvyšují celkové roční příjmy na víc než 57 tisíc dolarů. Tato suma jemně překoná čistý příjem při hrubé mzdě 69 tisíc dolarů (osa X). Čistý příjem z 69 tisíc je něco málo přes 57 tisíc. A s hrubým příjmem 69 tisíc dolarů nemá svobodná matka s dvěma malými dětmi v USA nárok na žádnou sociální dávku. Potom tedy matka s hrubým příjmem 29 tisíc dolarů v konečném důsledku dostane stejně peněz jako matka s hrubým příjmem 69 tisíc dolarů.

Optimalizace sociálních dávek a efektivního zdanění způsobuje, že tvrdě pracující a perfektně kvalifikovaná svobodná matka má ve výsledku stejně jako matka, která vydělává 2,38krát míň (v extrémním případě při ročních příjmech 69, respektive 29 tisíc dolarů ročně). A od hrubého ročního příjmu 58 tisíc dolarů, kde končí nároky na sociální dávky, už platí jen smutná pravda: „Každý dolar navíc bude po zásluze zdaněn a redistribuován.“ Musí být: Ve Spojených státech dnes připadá na každého 1,25 člověka zaměstnaného v soukromém sektoru jedna osoba buď pobírající sociální dávky, nebo zaměstnaná ve veřejném sektoru.

Autor je hlavní investiční stratég ČP INVEST

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte (19)

Vstoupit do diskuze
Michal Valentík

Michal Valentík

člen investičního výboru společnosti Broker Trust.

Související témata

kapitalismusmotivacemzdypřerozdělovánípříjmysocialismussociální dávkysvobodná matkausa
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo