Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Víte, v čem podnikáte? Zapomenout na směrnici DAC 7 vás může přijít draho

Michal Hron
Michal Hron
22. 1. 2024
byrokracie

Směrnice tam, směrnice sem a půl druhého milionu v ohrožení. Pokud podnikáte na poli digitálních platforem, měli byste zpozornět: do konce ledna máte povinnost podat report obsahující informace o prodejcích včetně výše příjmů, které na vaší platformě utržili. Za nesplnění povinností vyplývajících z EU směrnice DAC 7 implementované do českých zákonů můžete dostat až 1,5 milionu Kč pokutu.

Víte, v čem podnikáte? Zapomenout na směrnici DAC 7 vás může přijít draho
Na podnikatele míří celá řada povinností, mnozí o nich ani nevědí (ilustrační foto) / Zdroj: Michal Hron / Midjourney

Povinnosti spojené se směrnicí DAC 7 platí od loňského roku, vznikly v rámci novely zákona o mezinárodní správní spolupráci v oblasti daní, kterou poslanci schválili na konci září 2022. Oznamovací povinnost tato novela zavedla pro digitální platformy, prostřednictvím kterých lze generovat příjmy formou vybraných činností, kterými jsou: poskytování osobních služeb, prodej zboží či pronájem nemovitostí nebo dopravních prostředků.

Provozovatelé těchto digitálních platforem by podle směrnice DAC 7 měli získávat a schraňovat informace o uživatelích, kteří na těchto platformách generují příjmy z vybraných činností. Mezi informace, které mají získávat patří mimo jiné počet uskutečněných transakcí a objem vygenerovaných příjmů jednotlivými uživateli.

„Internetové platformy, jichž se to týká, musí do 31. ledna 2024 podat Specializovanému finančnímu úřadu ČR v požadovaném elektronickém formátu report obsahující informace o prodejcích včetně výše příjmů, které na jejich internetové platformě utržili,“ upozorňuje Michal Hlaváč, daňový poradce ze společnosti Grant Thornton.

Na koho se vztahuje DAC 7

Potud je to vcelku srozumitelné. Problém ovšem je, že z výkladu zákona není zcela zřejmé, na koho přesně se nová povinnost vztahuje. A byť se to finanční správa pokusila vysvětlit formou otázek a odpovědí v tomto dokumentu už koncem roku 2022, nejasnosti přetrvávají doteď.

„Finanční správa údajně registruje velké množství dotazů a telefonátů ohledně této nové povinnosti. Jsem přesvědčen, že se spousta internetových platforem dosud ani neohlásila, ačkoli ohlášení mělo být podáno již na začátku roku 2023, případně po zahájení oznamovaných činností,“ říká Hlaváč.

Nové povinnosti typicky cílí na platformy sdružující prodejce z potenciálně šedé ekonomiky, nad jejichž finančními toky chtějí správci daně získat přehled. Jednotlivé členské státy si mohou data dodaná platformami sdílet a získat díky tomu jasnou představu o lokálních finančních tocích prodejců přes danou platformu. Díky těmto informacím správci daně zjistí, zda prodejci zahrnují do svých daňových přiznání i příjmy získané prostřednictvím digitálních platforem a případně daň doměří.

Na jaké oblasti se DAC7 vztahuje?

  • poskytnutí nemovité věci

  • poskytnutí dopravního prostředku

  • osobní služba (zejména v této oblasti může být záběr velmi široký a nejasný)

  • prodej zboží

Příkladem typické „digitální platformy“ jsou známé služby jako Airbnb, Booking, Uber, Liftago, Aukro a jiné. Nejasnosti ovšem panují u inzertních platforem, respektive u toho, kde začíná hranice, kdy daná platforma již za inzertní být považována nemůže.

Ze závěrů Finanční správy vyplývá, že pokud na platformě dojde k zadání objednávky, pak se na tuto platformu oznamovací povinnost vztahuje. „Není tedy důležité, zda samotnou platbu daná platforma zprostředkuje, či nikoli. Dle našeho porozumění se tedy za inzertní platformu považuje platforma, která prodejci umožní svůj produkt vyvěsit/nabízet, avšak samotná interakce již musí probíhat pouze mezi prodejcem a kupujícím (nikoli prostřednictvím platformy),“ říká Hlaváč.

„Vzhledem k tomu, že některé případy mohou být hraniční a nemusí být na první pohled jasné, zda se skutečně jedná o inzertní platformu ve smyslu příslušného zákona, doporučovali bychom tuto záležitost konzultovat s odborníky na téma DAC 7,“ radí daňový expert s tím, že záběr okruhu činností, na které se DAC 7 vztahuje, je skutečně poměrně široký (viz box).

Pokud tedy provozujete internetovou platformu a nejste si jisti, zda by se na vás nová povinnost mohla vztahovat, doporučovali bychom provést alespoň rychlou analýzu vašeho obchodního modelu. V případě nesplnění povinností může ve vztahu k DAC 7 správce daně uložit pokutu až do 1,5 milionu korun.

„Nepředpokládáme, že by takto vysoké pokuty správce daně měl ukládat při prvním oznamovaném období, jistě by ale bylo vhodné předejít případným nepříjemnostem,“ dodává Hlaváč.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

byrokraciebyznysdaněekonomikaEvropapodnikáníPodnikavé Českosdílená ekonomikasměrnice
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo