Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Očima expertů: Kam k moři? Ale bezpečně!

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
22. 7. 2016
 20 619

Turecko, Tunisko, Egypt. Dříve jedny z nejoblíbenějších cílů českých turistů. Dnes už ale kvůli bezpečnostním rizikům tolik nelákají. Kam se místo nich vypravit k moři?

Očima expertů: Kam k moři? Ale bezpečně!

Turistům, kteří mají v plánu dovolenou u moře ve Francii nebo v Turecku, při sledování zpráv na konci minulého týdne nebylo do zpěvu. Už loni kvůli hrozbám teroristických útoků výrazně poklesl zájem o další oblíbené přímořské destinace Egypt a Tunisko. Pokračuje tak hledání alternativ, kam se vypravit na letní dovolenou. Po nových destinacích se přitom poohlížejí i majetnější cestovatelé. „Klienti už jsou vůči spoustě zemí nedůvěřiví – vadí jim stávky v Řecku a ve Francii, migrační krize, ale taky bezpečnostní rizika. To se dotklo i cest na fotbalové Euro. I když dřív avizovali, že se na mistrovství Evropy určitě vypraví, nakonec po teroristických útocích v Paříži někteří klienti svoje plány zrušili. Spousta lidí se zase bojí letět do Jižní Ameriky kvůli viru zika,“ říká David Eder, majitel společnosti Exclusive Tours.

Místo moře hory

Jednou z možností je moře se vzdát. Trend aktivnějších dovolených v posledních letech sílí a sílil by zřejmě i bez zmiňovaných nových rizik. Stále víc Čechů tráví letní dovolenou na horách, včetně zahraničních. Pláž v Chorvatsku vymění za Tatry nebo rakouské Alpy. A stále větší oblibu mají u českých cestovatelů i rumunské a bulharské hory.

Podle údajů Českého statistického úřadu a Asociace českých cestovních kanceláří a agentur je ostatně nově nejoblíbenější zahraniční destinací Slovensko. Loni se tam vypravilo přes 837 tisíc Čechů a Chorvatsko kleslo po řadě let kralování na druhé místo žebříčku s počtem 721 tisíc dovolených. Na dalších místech jsou pak Itálie, Rakousko a Řecko. Egypt (117 tisíc dovolených) uzavírá první desítku, meziročně však zájem českých turistů o tuto destinaci poklesl takřka o čtyřicet procent.  

Co si o bezpečnostních rizicích při volbě dovolené myslí cestovní kanceláře i cestovatelé? Jaké destinace můžou českým turistům nejlépe nahradit Egypt, Tunisko, Turecko, případně i jižní Francii? Které země by vám doporučili, abyste se v nich cítili bezpečně, ale zároveň vám zážitek nekazil nepříznivý „poměr cena/výkon“? A mají v rukávu i nějaký méně tradiční tip?

Hynek Špinar

ředitel marketingu a komunikace Čedok

Hynek Špinar
-
+3
+

Bezpečnost je relativní pojem. Destinace dnes vnímané jako rizikové se můžou vrátit do hledáčku některých klientů – zejména kvůli atraktivním cenám. Velký meziroční nárůst zaznamenáváme u Bulharska, jehož ubytovací kapacity jsou však omezené. Znatelně roste i zájem o Španělsko, které naopak s kapacitami ani letos problémy nemá. Řecko je díky pestrosti nabídky jednotlivých ostrovů u Čechů velmi oblíbené a bude to platit i do budoucna. Rovněž Kypr patří letos mezi vyhledávané destinace. Češi ale objevují i další pro pobyt dosud neobvyklé země jako je například Albánie. Zájem roste i o bližší destinace, kam se klienti vypravují vlastní dopravou nebo autobusem. Jedná se například o Maďarsko, konkrétně lázně Harkány, rakouské hory nebo německé a polské pobřeží Baltu.

Kateřina Smolová

šéfredaktorka cestovatelského portálu HedvabnaStezka.cz

Kateřina Smolová
-
+4
+

Cíle českých turistů se kvůli politické situaci z velké části přesouvají z tolik oblíbeného Egypta, Turecka či Tuniska zpět do Evropy. Spousta cestovatelů ovšem také volí mnohem vzdálenější, ale relativně bezpečné destinace. Velkým hitem se za poslední roky stala zejména jihovýchodní Asie. Stále stoupá obliba Thajska, Srí Lanky či Indonésie, konkrétně pak Bali. Ceny letenek se stávají stále přijatelnější a servis na místě je často levnější než v tradičních letních evropských destinacích. Nehledě na to, že například právě na Bali najdete spoustu trvale žijících Čechů, pohybujících se v turistickém ruchu. Velikou roli také hraje pocit exotiky, který zkrátka už v dovolené v Řecku většina Čechů nevidí. Ve světle posledních událostí se ale i část dobrodružnějších českých turistů vrací zpět na evropský kontinent. Zájmu se dostává zejména méně typickým balkánským destinacím, jako je Albánie, Bosna a Hercegovina nebo Černá Hora.

Kateřina Petříčková

výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Kateřina Petříčková
-
+3
+

V letošním roce volí čeští turisté ve větší míře destinace, ve kterých je minimální riziko teroristických útoků, respektive které jsou bez incidentů. Zaměřují se na jihoevropské destinace, zejména Španělsko, Řecko, Chorvatsko a Itálii. Hitem sezóny je Bulharsko, teď prakticky vyprodané. Lidé s vyššími příjmy volí jako alternativu k pětihvězdičkovým hotelům v Egyptě a Turecku Spojené arabské emiráty. Azurové pobřeží ve Francii patří mezi luxusnější destinace, které navštěvují čeští dovolenkáři spíš individuálně. Alternativou k této oblasti může být například Toskánsko v Itálii, ostrov Capri a pobřeží Amalfi, řecké ostrovy Santorini či Mykonos, španělská Andalusie, nebo dubrovnická oblast Dalmácie v Chorvatsku.

Michal Tůma

marketingový ředitel cestovní agentury Invia

Michal Tůma
-
+3
+

Letos se čeští turisté víc přiklánějí k tradičním evropským zemím. Registrujeme růst poptávky u Bulharska či Španělska, o víc než 60 procent. Právě u těchto destinací lze očekávat, že se stanou oblíbeným cílem turistů i pro příští sezóny. Bulharsko i Španělsko jsou díky krátké době letu velice oblíbené i u rodin s dětmi. Například zájem o pobyty na Kanárských ostrovech se oproti loňskému roku zdvojnásobil.

Češi pak stále častěji objevují také méně tradiční destinace. U pobytů na Mauritiu se poptávka zvýšila o 79 procent, v případě Madeiry o 64 procent. Stále atraktivnější jsou také Spojené arabské emiráty. Ty odborníci řadí mezi nejbezpečnější země světa s minimální kriminalitou. Dubaj představuje vysoce atraktivní exotickou destinaci s dobrou leteckou dostupností a možností dovolené v průběhu celého roku. Výhodou je stálé podnebí, krásné písčité pláže s dobrou vybaveností a možnosti výhodných nákupů. K narůstající poptávce přispívá také zrušení víz a stále klesající ceny pobytů.

Šárka Litvinová

ředitelka a majitelka Asiana

Šárka LItvinova
-
+4
+

Chcete-li nahradit oblíbené středomořské destinace, zachovat poměr cena/výkon a zůstat v teple, jako alternativa vám vycházejí – jedině jiné středomořské destinace. Kromě Řecka, Chorvatska, Itálie by to mohlo být přívětivé Portugalsko a Španělsko. Ke slovu by se mělo dostat opět stále populárnější Bulharsko a nezapomínejme ani na Rumunsko, jeho infrastruktura ale ještě není na masivní příliv turistů připravena. Může ale překvapit, stejně jako Gruzie na protějším konci Černého moře. Toto jsou tipy pro teplomilné a mořechtivé prázdninové turisty.

Pro ty, kterým nevadí svěží vánek a chladnější moře, bych doporučila Balt podél celého pobřeží od Německa po pobaltské státy. Dovolenou lze prožít i bez moře na úpatí Alp v Rakousku a Itálii.

Rozhodně bych také uvažovala o dovolené ve vzdálenějších končinách jižní a jihovýchodní Asie. Letenky do Indie, Thajska nebo Vietnamu jsou stále dostupnější a výdaje za pobyt na místě jsou právě v poměru cena/výkon velmi zajímavé.

Eva Sedlmajerová

ředitelka Dovolena.cz

Eva Sedlmajerová
-
0
+

V porovnání s předchozími lety se Češi v předprodejích ve větší míře vyhýbali Egyptu, Tunisku a po událostech z poslední doby i Turecku. Destinace ale lákají cenami až o 40 procent nižšími než v minulosti, proto tu řada turistů kupuje pobyty v režimu last minute. A nejen kvůli ceně, ale i proto, že třeba ve Španělsku nebo Chorvatsku je letos už „přeturistováno“. Klienti tak kalkulují s nepřelidněnými plážemi a individuálnějším servisem. Navíc dělit dnešní Evropu na bezpečnou či nebezpečnou je nesmyslné, s jistou mírou rizika se potýká celý region.

Nejvíc lidí míří tradičně do Řecka, které doporučujeme pro jeho rozmanitost i dostupnost. Jako zajímavý trend se jeví letní cesty za exotikou, cena takového zájezdu často odpovídá ceně dovolené v Řecku či Itálii.

Evidujeme nárůst letních dovolených v Rakousku, které bylo dosud vnímáno spíš jako zimní destinace, nicméně kvalitní hotely s wellness službami, stravování all inclusive a také koupání v jezerech a (cyklo)turistika v horách nacházejí novou klientelu.

Simona Fischerová

tiskové oddělení Fischer Group

Simona Fischerová
-
+1
+

Letošní sezóna je poměrně specifická. Lidé se zajímají zejména o to, kde bude bezpečno, a hledají ověřené destinace. Největší zájem je o Španělsko, řecké ostrovy a Bulharsko. V případě zájezdů vlastní dopravou vede Itálie a Chorvatsko. Hitem je letos dovolená v rakouských Alpách, kam vyrážejí ti, kteří chtějí prožít aktivní dovolenou uprostřed krásné přírody. Za tou turisté jezdí i na ostrov Madeira.

Nahradit problematickou destinaci nějakou alternativou je poměrně náročný proces, protože každá země je specifická. Rudé moře z Egypta nikde jinde nenajdete, a to je právě jeden z důvodů, proč někteří turisté na tuto zemi nezanevřeli. Stejně tak je to se zájezdy do Turecka, ceny jsou natolik nízké, že populární letoviska na turecké riviéře stále mají své příznivce. Češi si nicméně oblíbili i cesty do exotických zemí, mnoho jich tráví dovolenou ve Spojených arabských emirátech, na Kubě nebo v Dominikánské republice.

Stanislav Zíma

marketingový ředitel Exim Tours

Stanislav Zima
-
+2
+

Co letos vy a moře? Byli jste? Chystáte se?

Popravdě, destinace jako Turecko, Egypt či Tunisko nelze dost dobře nahradit. Pokud klienti žádají stejnou úroveň služeb například ve Španělsku nebo Itálii, museli by zaplatit v některých případech i víc než dvojnásobek.

Druhá otázka je označení takzvaných „bezpečných zemí“. Které to jsou? Nejvíc útoků proti turistům zaznamenáváme poslední měsíce ve Francii, je tedy Francie nebezpečnou zemí? Pokud byste se ptali, jestli považuji za bezpečnější Londýn, nebo egyptskou Hurghadu, asi bych vám odpověděl, že Hurgahdu, protože tam vidím bezpečnostní opatření a vím, že tam mají s bojem s terorizmem zkušenosti. Egypt se navíc těžko nahrazuje, protože jde o naprosto unikátní destinaci, nabízející koupání v moři během zimního období. Přitom je vzdálená necelé čtyři hodiny letu z Evropy.

Každopádně zájem turistů se obrátil ke Španělsku, Itálii a Řecku. Ti, co jsou zvyklí na Egypt, Turecko nebo Tunisko ale musí počítat s jiným druhem dovolené. To samé platí o Chorvatsku, o které taky roste zájem, ale jde o turisty s vlastní dopravou autem, což na přeplněných silnicích není nic příjemného. Chorvati navíc bezezbytku využívají situace k navýšení cen, takže dost Čechů bude možná překvapeno. Z exotičtějších destinací, které připadají v úvahu jako náhrada, můžu uvést třeba Kapverdské ostrovy.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

bezpečnostbulharskocestovánídovolenáegyptfranciechorvatskoportugalskorakouskošpanělskoterorismusturecko
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo