Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vyklesaný Facebook je teď hodně zajímavý, říká investor Šura

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
18. 2. 2022
 13 551

Investiční speciál Miliardy v pohybu startujeme rozhovorem s jedním z nejzkušenějších investorů českého kapitálového trhu Jaroslavem Šurou. Jak se dívá na současnou nervozitu na akciových trzích? Jakým titulům věří? A co radí začínajícím investorům, kteří se nechtějí s akciemi spálit?

Vyklesaný Facebook je teď hodně zajímavý, říká investor Šura
Investor Jaroslav Šura ve Finmag podcastu / Zdroj: Tomáš Cetkovský

S investorem Jaroslavem Šurou, jehož komentáře si můžete na našich webech čas od času přečíst, se scházíme v době viditelné nejistoty finančních trhů. Vysoká inflace začíná trápit nejednu ekonomiku, americké akcie zažívají citelné korekce a u hranic Ukrajiny ukazuje svaly ruská armáda.

„Pokud by Rusové začali s okupací, akciové trhy klesnou klidně i o patnáct dvacet procent, možná i o víc. Platí to ale i obráceně. Pokud se Rusko stáhne z hranic, trhy si oddychnou a může dojít opět k růstu,“ vysvětluje Šura.

Pokud člověk potřebuje peníze během půl roku nebo roku, ať se s nimi radši kapitálovému trhu vyhne.

Investiční kocovina

Poklesy akciového trhu v letošním roce můžou znamenat pro řadu retailových investorů, kteří s investováním začínali v poslední době, kdy si užívali výhradně býčího trhu, pořádné vystřízlivění. Prim tak bude hrát dobrá investiční morálka a správné nastavení cílů.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Šura nezaujal? Nevadí! Máme tu toho víc. Finmag podcast, to jsou reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

Jdu do toho!

„Pokud člověk potřebuje peníze během půl roku nebo roku, ať se s nimi radši kapitálovému trhu vyhne. Jestli to má ale v hlavě dobře srovnané a ví, že jde o investici třeba na pět až deset let a nerozhodí ho jednorázový pokles o dvacet procent, může bez problémů investovat i v dnešních nervózních časech,“ říká zkušený investor.

Zároveň zdůrazňuje, že když jeho oblíbené tituly poklesnou, je to šance na přikupování ve slevě. Je ale potřeba rozlišit mezi investicí a spekulací – zatímco v prvním případě jsou poklesy zajímavou příležitostí k dokoupení dalších akcií dané firmy, u spekulace by si měl člověk od začátku jasně stanovit, kde je limit ztráty, pod kterou už nechce jít. A včas dokázat se svými penězi odejít.

Google a Facebook? Tyhle mašiny na peníze se jen tak nezadřou a teď je šance dokupovat za pěkné ceny.

Big tech v kurzu

Jaroslav Šura patří mezi fanoušky velkých technologických firem, které se podle něj dokážou ubránit výraznějším poklesům, případně se z nich zvládnou rychleji oklepat.

Jak to bude dál s Facebookem?

Akcie Facebooku, největší sociální sítě světa, zažívají v letošním roce nebývalý pád. V naší pravidelné anketě Očima expertů se proto ptáme, zda se jedná o zajímavou šanci:

Meta a pád na burze očima expertů

„Dlouhodobě je můj oblíbený titul Amazon, ale je fakt, že nedávno jsem ho už kompletně prodal, protože jsem tam měl pěkný zisk. A místo toho jsem si koupil vyklesaný Google a Facebook. Myslím, že tyhle mašiny na peníze se jen tak nezadřou a že je teď šance dokupovat za pěkné ceny.“

Tahounem masivního akciového růstu posledních let byla americká centrální banka Fed a její kvantitativní uvolňování. To už je ale dost možná u konce. Teď nás čeká kvantitativní utahování a těžko říct, co to s trhy udělá. Navíc v kombinaci s vysokou inflací. Bude zajímavé sledovat, jak na to trh zareaguje.

V podcastu dále uslyšíte:

  • Proč dává Jaroslav Šura ruce pryč od akcií čínských firem v čele s Alibabou?
  • Kvůli čemu pro něj nejsou evropské akciové trhy atraktivní?
  • Jaké tituly favorizuje na pražské burze?
  • Jak podle něj ovlivní další přístup retailových investorů vysoká inflace?
  • Co by se muselo stát, aby vzal na milost investice do kryptoměn?
  • Jaké byly jeho největší investiční chyby a jak se z nich poučil?

Nenechte své peníze spát aneb Kdo hýbe miliardami v Česku

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czShutterstock/Finmag.cz
VSTUPTE DO SVĚTA INVESTIC!
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
33
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

akciefacebookgoogleinvesticeinvestiční univerzitaMiliardy v pohybupodcast
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo