Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Máme se snad honit jako křečci? Česko se už bez robotů neobejde

Pavel Jégl
Pavel Jégl
7. 11. 2023
 6 984
komentář

Mongolové a Filipínci pomohou. Českou ekonomiku ale dlouhodobě nespasí. Pomoci ji může robotizace. A firmy, které automatizaci svých provozů zanedbají, přestanou být konkurenceschopné a skončí.

Máme se snad honit jako křečci? Česko se už bez robotů neobejde
Česká ekonomika se bez robotizace ve firmách už dlouho neobejde. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Nejsou lidi. Z analýzy ministerstva práce vyplývá, že v zemi, kde pracuje 5,4 milionu lidí, chybí až 249 tisíc zaměstnanců.

Taková cifra podle ministerstva obnáší na odvodech 45 miliard korun. K tomu se pochopitelně patří dodat daně z příjmu firem i DPH ze spotřeby, které ministerstvo nevyčíslilo.

Hospodářská komora však odhaduje, že kvůli nedostatku pracovníků státní pokladna na daních a odvodech letos tratí na 150 miliard.

Poptávka převyšuje nabídku, výrobci si mohou vybrat, kterému zákazníkovi dát přednost. Na roboty se zkrátka čeká.

Roboti vs. Mongolové

Vláda volání firem po pracovnících z ciziny vyslyšela. V příštím roce se má zjednodušit administrativa spojená s vyřizováním víz a na pracovním trhu by mělo přibýt 40 tisíc pracovníků ze třetích zemí.

Firmám i státní pokladně může dovoz pracovní síly z Filipín, Mongolska a z jiných vzdálených států pomoci. Ekonomové však upozorňují, že import málo kvalifikovaných nebo nekvalifikovaných pracovníků může ekonomiku poškodit. Zabrzdí modernizaci i produktivitu.

Bude také držet mzdy na nízké hladině. Firmy nebudou tolik nuceny automatizovat a robotizovat provozy, když budou mít po ruce laciné zaměstnance.

Jakub Pavlák
Y Soft

Z nouze ctnost. Brněnský Y Soft otáčí kormidlo, covid mu přihrál nový byznys

Je to obrázek jako ze sci-fi filmu: Ve vývojové centrále firmy Hewlett Packard v americkém Idahu stojí v hale 45 robotů a neúnavně mačkají displeje tiskáren. Dělají to 24 hodin, sedm dní v týdnu, celý rok. Svátek nesvátek. Ty roboty vyrobila brněnská firma Y Soft. Je to její nový byznysový směr.

Takže dovoz pracovní síly z třetích zemí nepodporovat? Anebo ho dokonce zarazit?   

Tím bychom mohli dostat do problémů i firmy, které s automatizací a robotizací počítají a chystají ji. Mají připraveny projekty, ty se však zpožďují, a ne jejich vinou.

Překážkou při zavádění průmyslové robotizace jsou dlouhé dodací lhůty zařízení. Poptávka převyšuje nabídku, výrobci si mohou vybrat, kterému zákazníkovi dát přednost. Na roboty se zkrátka čeká. Od naplánování automatizace ve střední firmě až po realizaci projektu mohou uběhnout až dva roky.

Pravda, některé firmy raději zaměstnají tři čtyři Mongoly, než by pořídily robota. Příčinou však nemusí být jejich odpor k modernizaci a krátkozrakost, neschopnost vidět k delšímu časovému horizontu, ale situace, ve které se nacházejí.

Robot ty méně kvalifikované a levnější zaměstnance sice nahradí, současně však bude potřebovat vysoce kvalifikovanou obsluhu.

Tvrdé probuzení

Spotřeba domácností klesá a Německo, náš hlavní vývozní trh, zpomaluje. To znamená nižší tržby. K tomu se na firmy od příštího roku chystá další nadělení – budou opět platit poplatky za obnovitelné zdroje, což jim zvedne náklady a omezí jejich investiční možnosti.

Umělá inteligence
sklososky / Midjourney

Supervýkonní zaměstnanci a recepční, co se nemračí. Co vše dnes zvládne AI

Slibuje až osmdesátiprocentní úsporu nákladů nebo rapidní zvýšení efektivity zaměstnanců. Nepotřebuje přestávky a pracuje čtyřikrát rychleji. Umělá inteligence, která loni vtrhla do společnosti s nebývalou razancí, se čím dál častěji prosazuje i v oborech dříve nečekaných. Vybíráme nejzajímavější příklady poslední doby, kde všude může firmám pomoci.

Od pořízení robotů může paradoxně odrazovat i nedostatek pracovníků. Robot ty méně kvalifikované a levnější zaměstnance sice nahradí, současně však bude potřebovat vysoce kvalifikovanou obsluhu. A sehnat operátora pro takové zařízení není snadné, je to nedostatkové zboží.

Příčina tohoto tristního stavu je zřejmá. Technické obory tady nebyly v kurzu, což je u průmyslové země na pováženou. Firma tedy musí zvážit, zda bude mít na to, aby takového zaměstnance přetáhla konkurenci, třeba i ze zahraniční.

Pravda, do provozů se dostávají stále dokonalejší roboti s vyspělejším softwarem. Při propojení s ostatními prvky systému dokážou řešit bez zásahu operátora mnohé mimořádné situace, které při výrobě nastanou. Někteří z robotů si umí spočítat, kdy jsou nejméně vytížení a naplánují si údržbové intervaly. Jenže bez kvalifikované obsluhy a odborného servisu se i tak neobejdou.

Místa po mizejících zaměstnancích budou zacelovat zejména roboti. Zejména proto, že cena lidské práce poroste rychleji než cena robotů.

Křečci v bubnu

Nedostatek pracovníků dnes pociťují v mnoha evropských státech. V průmyslovém a stárnoucím Česku dvojnásob.

Obejde se česká ekonomika bez robotizace?

Počet Čechů na pracovním trhu, kde jich teď chybí čtvrt milionu, se nyní snižuje zhruba o 40 tisíc za rok. Tohle číslo je rozdíl mezi těmi, kteří nově na pracovní trh vstupují a těmi, co odcházejí do starobního důchodu. A bude hůř – už dnes vysoká cifra zanedlouho vzroste na 60 tisíc.

Dovoz čtyř desítek tisíc pracovníků proto problém s nedostatkem zaměstnanců nevyřeší. A že by významně oddálil nástup robotů? Nejvýš jen umožní některým firmám se nadechnout a přežít nejbližší období.

I když se dovezou Filipínci a Mongolové, tak se dá předpokládat, že místa po mizejících zaměstnancích budou zacelovat zejména roboti. Zejména proto, že cena lidské práce, i té méně kvalifikované a dovezené, poroste rychleji než cena robotů. A firmy, které automatizaci svých provozů zanedbají, přestanou být konkurenceschopné a skončí.

Bez další robotizace bychom tady běhali jako křeček v bubnu – makali, přidávali na rychlosti, snažili se vydrápat nahoru mezi ty nejvyspělejší a nejblahobytnější, a přitom pořád trčeli dole.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Pavel Jégl na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
12
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

komentářpodnikáníPodnikavé Českoprácerobotirobotizacetrh práce
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo