Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Hosana, vláda zvedne minimální mzdu. Spíš by ale měla překopat celý systém

Pavel Jégl
Pavel Jégl
17. 10. 2023
 17 853
komentář

Marian Jurečka páchá další dobro. Není však jisté, zda změny, které chystá v systému minimálních mezd, také dobře skončí.

Hosana, vláda zvedne minimální mzdu. Spíš by ale měla překopat celý systém
Premiér Petr Fiala (vlevo) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. / Zdroj: Úřad vlády ČR

To, co připravuje ministr práce Marian Jurečka, může leckomu připadat jako ryzí dobrodiní. Minimální mzda by v příštím roce měla stoupnout o 1 600 nebo 2 100 korun a do pěti let dosáhnout 45 až 50 procent průměrné mzdy.

Pro srovnání, dnes je minimzda na úrovni 17 300 korun. V roce 2024 by tedy mohla vzrůst na 19 400 korun. Takový nárůst se samosebou jeví jinak z pohledu zaměstnance a zaměstnavatele.

A co když na minimální mzdu pohlédneme trhem práce?

Nejsou snad čeští zaměstnanci a české odbory schopni vyjednávat o mzdách, a proto musí nechat rozhodování na politické reprezentaci?

Proč to rozhoduje vláda?

Záměr minimální mzdy – nejnižší právně přípustné mzdy, kterou zaměstnavatel může poskytnout zaměstnanci – je ušlechtilý: ochrana zaměstnanců. Cílem je, aby dostávali mzdu, která by jim zajistila důstojný život.

Jurečka se odvolává na evropskou směrnici o přiměřené minimální mzdě (stručně a srozumitelně popsána tady). V ní je minimzda definována jako „living wage“ – příjem, ze kterého je možné uspokojit základní lidské potřeby. Za vodítko pro jeho výši se stanoví 50 procent hrubé mzdy. (V Česku se teď pohybuje kolem 40 procent.)

Směrnice však nenařizuje konkrétní výši minimální mzdy. A její úroveň vůči hrubé mzdě doporučuje pouze státům, které ji uplatňují. Ty státy, které minimální mzdu nezavedly, tuto povinnost dále nemají.

Paradoxně to nejsou země, které se dají označit za méně sociální a v nichž jsou nízké mzdy kdovíjak rozbujelé. Patří mezi ně skandinávské státy Dánsko, Švédsko a Finsko, ale i náš soused Rakousko.

Zaměstnavatelé a zaměstnanci se tam na výši mezd dohodnou sami. Nepotřebují k tomu státní dohled či vládní nařízení, kterým je úroveň minimzdy vyhlašována v Česku.

Nejsou snad čeští zaměstnanci a české odbory schopni vyjednávat o mzdách, a proto musí nechat rozhodování na politické reprezentaci?

Skandinávský příklad naznačuje, že administrativně (zákonem) předepsané mzdy nejsou nejlepší cestou k lepším mzdám. Ty spíš zajistí vyšší produktivita práce a kolektivní vyjednávání. Myšlenka, že když trh práce nefunguje podle našich představ, tak ho musíme napravit vládní regulací mezd, je scestná. Na vyšší mzdy bychom si měli vydělat.

Systém minimálních mezd však v Česku zapustil kořeny. Sotva se proto dá počítat s tím, že ho nějaká vláda zruší.

Na obzoru další autopilot

Jurečkou předložený návrh je velkorysý, zvyšuje minimální mzdu o dvanáct procent. V některých firmám tak mohou několik zaměstnanců propustit, jinde omezené mzdové prostředky přesunou k pracovníkům s horším výkonem, kteří pobírají menší mzdy.

Růst mezd
Shutterstock

Nezbláznily se? Požadavek odborů na růst mezd očima expertů

Firmy se potýkají s poklesem poptávky, vysokými cenami energií i inflací. Většina z nich letošek označuje za horší než covidová léta. Přesto odbory přicházejí s doporučením, aby mzdy zaměstnanců rostly v příštím roce až deset procent. Je to vůbec reálné?

Takovým postupem ale produktivitu práce nezvýšíte. Ani vám nevzroste přidaná hodnota, která může české mzdy přiblížit těm, jež jsou vypláceny ve většině „starých“ zemí Evropské unie.

Minimální mzda sama o sobě však není kdovíjak těžkou koulí na noze českého byznysu. Týká se pouze dvou až tří procent zaměstnanců.

Hlavní problém spočívá v jejím provázání se zaručenou mzdou pro různé profese. Zároveň s minimální mzdou se v minulosti zpravidla zvyšovala i zaručená mzda.

Celý tenhle systém by měl stát, která ho vymyslel, také sledovat, evidovat, reportovat, byť by se měl spíš soustředit na strategická rozhodnutí, na to, aby fungoval veřejný sektor, aby rostla vzdělanost a aby jeho byrokracie neházela zaměstnavatelům klacky pod nohy.

Systém minimálních mezd však v Česku zapustil kořeny. Sotva se proto dá počítat s tím, že ho nějaká vláda zruší. V plánu to nemá ani současný kabinet. Chystá ho však změnit.

Měl by být systém minimální mzdy zrušen?

Jedna z variant návrhu, který Jurečka předkládá vládě, počítá s tím, že budou zrušeny zaručené mzdy. Druhá jejich rozsah pouze omezuje.

Návrh má také skoncovat s nynějším handrkováním o výši minimzdy. Její výše bude stanovena vzorcem vycházejícím z vývoje průměrné mzdy.

Zaměstnavatelé, kteří minimální mzdu vyplácejí, si tak budou moci spočítat, jaké budou mít mzdové náklady v dalším roce. Jenže příklad důchodů, které také letí na autopilota, ukazuje, že takový systém není snadné dobře nastavit a sotva je možné zabránit politikům v pokušení měnit ho ve prospěch beneficientů.

Ceny se dají „zastropovat“. A jak ukazují zásahy vlád a parlamentů v soukromé sféře, podobně můžeme mzdy „zapodlahovat“.

Práce je zboží

Nahlíženo trhem, kde zaměstnavatelé poptávají práci a zaměstnanci ji nabízejí, je práce zboží. A u zboží trh určuje cenu, za kterou jsou ho prodávající ochotni prodat a kupující koupit.

V poslední době jsme si zvykli, že ceny se dají „zastropovat“. A jak ukazují zásahy vlád a parlamentů v soukromé sféře, podobně můžeme mzdy „zapodlahovat“.

Měli bychom se však mít na pozoru, aby mezi stropem a podlahou zbyl ještě nějaký prostor pro trh.

Kam dál? Pavel Jégl na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
11
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

komentářminimální mzdamzdynezaměstnanostpenízeprácezaměstnanost
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo