Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pozor, konec mimořádných odpisů se blíží. Autosalony se chystají na nápor

Michal Hron
Michal Hron
4. 10. 2023
 25 004
odpisy

Mimořádné daňové odpisy hmotného majetku s rokem 2023 končí. Kdo tak například plánuje pořídit nové firemní auto, měl by si pospíšit. Pro zanesení hmotného majetku do účetnictví ve zrychleném režimu zbývají už jen tři měsíce. Autosalony už očekávají nápor.

Pozor, konec mimořádných odpisů se blíží. Autosalony se chystají na nápor
Elektromobil může mít pro řadu řemeslníků a firem řadu benefitů (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Firmy tento zrychlený režim hojně využívají při řízení svých finanční toků, zejména pak skrze zrychlený odpis nových firemních vozů. „Tyto mimořádné odpisy využívá přes padesát procent firemních zákazníků,“ potvrzuje Martin Feller, obchodní ředitel společnosti Louda Auto, která je největším tuzemským prodejcem značek Škoda a Hyundai.

Pokud si ale dnes kterákoliv firma zadá auto do výroby, jeho dodání do konce roku není příliš reálné. Dodací lhůty se podle Fellera sice letos zkrátily, pořád se ale v průměru pohybují mezi čtyřmi až šesti měsíci.

Velci dealeři aut proto podle něj už zvyšují skladové zásoby, aby poptávce firemních zákazníků v závěru roku dokázali vyhovět. „Skladové zásoby u všech nejžádanějších fleetových modelů jsme navýšili přibližně o čtvrtinu,“ potvrzuje.

Nové firemní auto. Zn.: rychle

Mimořádné odpisy umožňují poplatníkovi promítnout pořizovací cenu automobilu do nákladů formou jeho odpisů v krátkém horizontu 24 měsíců namísto obvyklých pěti let a tím snížit daňový základ v krátké době po pořízení automobilu. Hlavní motivací, proč mimořádných odpisů využít, je podle expertů takzvaný „cash-flow efekt“.

„Mimořádný daňový odpis znamená, že firma odepíše firemní vůz ve 24 kalendářních měsících namísto pěti let. Odpisy si zároveň legálně snižuje svůj daňový základ a platí menší daně,” vysvětluje pro Finmag.cz Filip Krejčí z účetní a daňové kanceláře CEG.

„Pokud firma odepisuje vůz pět let, rozkládá daňovou úsporu do pěti let. Jestliže má firma možnost využít mimořádný daňový odpis, má větší daňovou úsporu v prvních dvou letech, což pro některé podnikatelé může být velkým motivem pořízení vozu do konce roku 2023,“ zmiňuje Krejčí důvod, proč se některé autosalony už chystají na nápor „opozdilců“.

Běžný vs. mimořádný odpis firemního vozu

Rok

Běžné odpisy

Mimořádné odpisy

rovnoměrné

zrychlené

2023

110 000,00

200 000,00

100 000,00

2024

222 500,00

320 000,00

566 666,67

2025

222 500,00

240 000,00

333 333,33

2026

222 500,00

160 000,00

 

2027

222 500,00

80 000,00

 

Příklad mimořádného (dvouletého) a běžného (pětiletého) odpisu vozu v ceně 1 milion Kč, zakoupeného v říjnu 2023 (mimořádné odpisy se uplatňují od měsíce následujícího po uvedení majetku do stavu způsobilého obvyklému užívání, tedy zde od listopadu 2023). Zdroj: Rödl & Partner Tax / Finmag.cz

Mimořádné odpisy končí

Mimořádné odpisy ovšem s letošním rokem končí, a to k 31. prosinci 2023. „Původně bylo možné mimořádné odpisy uplatňovat pouze u majetku pořízeného v letech 2020 a 2021,“ upozorňuje Jana Dudková z poradenské firmy Rödl & Partner Tax s tím, že vlivem dalších okolností byla tato možnost prodloužena až do konce letošního roku.

Využíváte mimořádné odpisy?

Důvodem prodloužení možnosti uplatňovat mimořádné odpisy byla dle důvodové zprávy k zákonu 366/2022 Sb. „podpora investic poplatníků v době obtížné ekonomické situace způsobené přetrvávajícími důsledky šíření koronaviru SARS CoV-2 a také novou mimořádnou událostí v podobě ruské agrese proti Ukrajině, která vyvolává řadu sekundárních dopadů na podnikatelské i nepodnikatelské subjekty, zejména výrazné zvýšení cen pohonných hmot“.

Znamená to, že pro hmotný majetek pořízený mezi 1.1.2020 až 31.12.2023 lze uplatnit mimořádné daňové odpisy, a to během 12 měsíců u majetku spadajícího do 1. odpisové skupiny a během 24 měsíců u majetku zařazeného do 2. odpisové skupiny, uvádí Finanční správa na svém webu. Ostatních odpisových skupin se mimořádné odpisy nijak nedotkly.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikatelský servis na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
31
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

byznysCash flowdaněDaně 2024daňový základfinanceodpisypodnikáníPodnikavé Česko
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo