Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Energetika je priorita. Teď je ideální čas do ní investovat, říká expert na energetické úspory

Radim Zelený
Radim Zelený
5. 12. 2023
podcast

Mnozí to nazývají revolucí a není pochyb, že energetika nyní prochází velkou změnou. Michal Hesek, COO slovenské společnosti KOOR, ve Finmag podcastu přibližuje, co přesně to znamená, co tomu předcházelo i proč je důležité této situace využít k investování.

Skupina KOOR poskytuje energetické služby, ze Slovenska se rozšířila do Česka a Maďarska. Po jejích službách – energeticky úsporných opatřeních, je velká poptávka. Aby mohla rychleji růst, založila KOOR ESG SICAV fond.

Michal Hesek v podcastu hovoří o revoluci ve smýšlení o energetice, kterou podle něho nastartovaly především události následující vpádu Ruska na Ukrajinu. „Je už všeobecně známé, že od války na Ukrajině se celá Evropa probrala a uvědomila si, že energetika je priorita, což my říkáme stále.“

„Lidé musí něco jíst, chodit k lékaři, k tomu si potřebují posvítit. Zároveň je nutné vyrábět teplo a podobně. To probuzení spočívalo v tom, že se nesmíme spoléhat na energie z jiných států a být jejich vazalem. Že je potřeba částečně se osamostatnit, být soběstační,“ říká Hesek.

V Evropě už také delší dobu sílily tlaky na to, aby se energie vyráběla zeleně a obnovitelně, aby došlo k odklonu od využívání fosilních paliv v souladu s cílem snižování emisí o 55 % do roku 2030.

Kdy jindy než teď

Všechny tyto skutečnosti včetně následného skokového nárůstu cen energií loni vedly k obrovskému boomu v rozvoji obnovitelných zdrojů, zejména fotovoltaických elektráren. Ti, co mohli, je stavěli všude, kde se dalo.

„V soukromém sektoru, například v průmyslu, donedávna energie tvořily nějakých pět procent z celkových nákladů společnosti, což majitele zas tolik nezajímalo, neboť se v rámci celé investice jednalo o malý náklad. V minulém roce ovšem došlo k významnému nárůstu na patnáct až dvacet procent a v tu chvíli už se jedná o zajímavou položku, kde se dají hledat úspory.“

Podcasty na Finmagu

Podcast

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, to uši napraví!

Finmag podcast, to je šikroký výběr témat i zajímavých hostů.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se.


Ukažte, co tam máte!

V této situaci viděla firma KOOR potenciál a rozhodla se zřídit fond pro kvalifikované investory, ze kterého financuje rozvoj svých energeticky úsporných a udržitelných projektů. Podle Heska je právě nyní ideální čas do energetiky investovat.

Fond KOOR ESG SICAV a.s. je vhodný pro kvalifikované investory, kteří chtějí investovat dlouhodobě do stabilního sektoru. „Energetika je složitý sektor s dlouhodobými projekty, kde zisky nejsou hned druhý den. Fond je nastavený na investice v horizontu tří až pěti let,“ přibližuje.

Vstoupit do fondu lze až od investice vyšší než jeden milion korun, tedy zhruba od 30 tisíc eur. „Do fondu jsme vložili komplexní portfolio společnosti KOOR. Když tedy investor přijde, nejde investovat do něčeho nového, například developerského projektu, ale do fondu, který sice investuje do budoucích projektů v rámci portfolia, ale má jistotu, že to portfolio už tam je,“ doplňuje.

Odpovědnost vůči krajině i lidem

Společnost KOOR se zabývá realizací projektů, kterými zvyšuje efektivnost teplárenských zařízení a snižuje energetickou náročnost budov, například škol či školek. Věnuje se také facility managementu a dodávce tepla pro objekty. Spadají pod ní tři hlavní dceřiné společnosti a víc než 300 aktivních projektů nejen na Slovensku, ale už i v Česku a Maďarsku.

Loni firma získala stříbrnou medaili v ESG ratingu. „Naše společnost jako taková ESG rating mít nemusí. My jsme ho chtěli i z důvodu, že působíme v energetice, snažíme se dělat úspory. Ostatně to vyplývá i z našeho kréda,“ vysvětluje Hesek. Společnost se podle něj řídí třemi zásadami podnikání: zeleně, sociálně, digitálně.

Lákají vás investice do energetiky?

„Zeleně“ odkazuje na činnost společnosti, která je od počátku navázaná na úspory ať už z pohledu elektrické energie, nebo plynu. Instaluje moderní zařízení obnovitelných zdrojů energie, rekonstruuje staré kotelny. Tím snižuje spotřebu energie a zlepšuje přístup k životnímu prostředí.

V sociální rovině se snaží být vstřícná nejen ke svým zaměstnancům, ale usiluje i o rozvoj sociální. Spolupracuje s několika organizacemi třetího sektoru, zaměstnává lidi s hendikepem a cílí také na lidi z regionu a okolí.

Heslo digitálně pak Hesek vysvětluje následovně: „Když máme zdroj či budovu zrekonstruovat, musíme vědět, co se tam děje, musíme mít vše naměřené, a to bez digitalizace nejde. Pokud se to udělá jinak, ty úspory nemusí být takové.“ Také proto společnost využívá nejnovější technologie monitoringu a řízení.

Co se v podcastu dále dozvíte?

  • Další důvody, proč se vyplatí investovat do energetiky
  • V jakém stavu se nacházejí slovenské budovy v samosprávě
  • Kam chce firma směřovat v příštích letech

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media
Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Radim Zelený

Radim Zelený

Studoval žurnalistiku v Praze. Pro Peníze.cz a Finmag píše články o korporacích, ale i malých a středních firmách.

Související témata

energiefondy kvalifikovaných investorůinvesticeMiliardy v pohybuobnovitelné zdrojepodcastsoběstačnostúsporná opatřeníúsporyzelená energie
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo