Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pilu dětem nepředáte. A tak vsetínský patriot postavil hokejovou halu s hotelem a wellness

Martina Fojtů
Martina Fojtů
22. 4. 2024
 35 806
success story

Vášněmi Dušana Kotrly jsou autodoprava, pilařina a dřevo. I díky tomu dokázal v těchto oborech podnikatelsky uspět. Přesto se na prahu šedesátky pustil do velkého dobrodružství. Po kanadském vzoru vybudoval u Vsetína Kapka resort: hokejovou halu s hotelem, wellness a restaurací. Riskantní podnik mu vyšel. „Kapku jsem vzal jako věc, díky které vrátím něco regionu. Navíc je to smysluplná investice a vklad do budoucnosti celé naší rodiny,“ pochvaluje si.

Pilu dětem nepředáte. A tak vsetínský patriot postavil hokejovou halu s hotelem a wellness
Majitel Kapka resort Dušan Kotrla / Zdroj: Kapka resort

Víc než 30 let po revoluci dosluhuje první generace tuzemských podnikatelů a jedno je všechny spojuje: starost o to, komu, jak a v jakém stavu podnikání předají. Někdo už přesunuje byznys na děti, jiný nemá komu, a tak prodává nebo předává zaměstnancům.

Dušan Kotrla ze Vsetína doplňuje tyhle tradiční scénáře jedním neotřelým: před šedesátkou se podnikatel v autodopravě a pilařině pustil do hoteliérství. Neplánovaně. Tenhle velký vsetínský patriot totiž původně chtěl jenom postavit ledovou plochu, aby se měli kde učit mladí hokejisté.

Dušan Kotrla

Dušan KotrlaKapka resort

Bývalý motokrosový a enduro závodník si v roce 1994 podává ve Vsetíně žádost o vydání živnostenského oprávnění v oboru silniční dopravy a obchodní činnosti. K prvnímu stroji pro manipulaci dřevní hmoty se brzy pořizuje druhý a souběžně jsou přijati první dva zaměstnanci (a oba dodnes ve firmě pracují).

Tři roky nato vzniká akciová společnost nesoucí Kotrlovo jméno, která postupně propojuje dřív existující subjekty a rekonstruuje do té doby chátrající areál JZD Rokytnice. Rozšiřuje se obchodní záběr firmy i vozový park. Kotrla postupně skupuje okolní menší firmy a areály, například servisní středisko pro nákladní auta nebo pilařský provoz v Hranicích. K osmi stabilním střediskům se v říjnu 2022 přidává ubytovací a volnočasový areál Kapka resort.

Nákladní a autobusová doprava, pila, doprava dřeva nebo třeba pneuservis. Bývalý motokrosový a enduro jezdec Kotrla vybudoval od svých 25 let podnikání čítající donedávna hned osm středisek a asi 200 zaměstnanců. „Po revoluci se otevřely možnosti a mě to chytlo natolik, že jsem sportu nechal. Začínal jsem od nuly, nejdřív s jedním nakladačem, se kterým jsem sám jezdil a pak s prvním náklaďákem,“ vzpomíná na dřevní časy, které už jako by ani nebyly pravda.

Před pár měsíci přidal do firmy středisko deváté – Kapka resort, multifunkční centrum ve Lhotě u Vsetína, které spojuje ledovou plochu, hotel, fitness a wellness a restauraci.

Ta ledová plocha je základ, původně se měla zrodit jenom ona. Respektive, byla potřeba. Kotrla se léta pohybuje kolem velkého vsetínského fenoménu, zdejšího hokejového klubu. V době jeho největších úspěchů hokejisty sponzoroval kdekdo. Když ale přišel pád managementu a s ním spojený i ten sportovní, zůstali jen ti největší srdcaři.

Po změně vlády nad klubem se v něm začal angažovat víc a tehdy jemu i dalším činovníkům klubu došlo: na Lapači, jak se zdejší stadion jmenuje, je plno, potřebujeme druhý led.

Dotace? Ne, díky

Standardní postup bývá jít na město nebo na kraj a začít lobbovat za dotace na výstavbu nebo zkrátka projekt z veřejných zdrojů. To Kotrlu nikdy ani nenapadlo. Novou ledovou plochu začal plánovat na vlastní pěst a z vlastních zdrojů.

„O všech penězích, které moje firma vydělala, jsem vždycky přemýšlel tak, že chci, aby se smysluplně investovaly. Většinu jsem posílal zpět do ní, ale pak mi došlo, že funguju většinu života tady v regionu a chci tady něco zanechat,“ dokazuje svůj patriotismus Kotrla. To ještě nevěděl, do čeho jde a co všechno ho čeká.

Původně měla druhá ledová plocha vzniknout hned vedle stávajícího stadionu. Ukázalo se ale, že by se tam nevešla nutná navazující infrastruktura. Začalo tak pátrání po novém místě. A brzo se jedno ukázalo. Jenže s ním i další velká výzva. Pěkný pozemek se nacházel v nedaleké Lhotě u Vsetína, ale jeho v Německu žijící majitelka 20 let od návratu pozemku v restituci všechny zájemce odrážela.

Že přijde další „nein“, varoval její advokát i Kotrlu, ale ten se odradit nenechal. Prostřednictvím právníka majitelku oslovil, ta souhlasila s kontaktováním a nakonec i prodejem. „Projekt se jí líbil. Když přišlo na cenu, přijala moji první nabídku. Jsem jí za to vděčný,“ říká Kotrla přesvědčivě.

Jako v Kanadě

Už když pozemek kupoval, věděl, že jenom u ledu nezůstane. Přišlo mu to škoda. A tak se zrodil daleko větší plán, který ledovou plochu obalil hotelem, restaurací, wellness a fitness centrem s kryokomorou a názvem Kapka resort.

Kapka resort

Kapka resortKapka resort

Projekt volnočasového centra s ledovou plochou, hotelem, restaurací, fitness, wellness a kryokomorou. Ledovou plochu o rozměrech 61x26 metrů (kanadsko-americký rozměr) chladí zařízení o výkonu 112 kW a jen za první rok na ní provozovatel napočítal víc než 75 000 návštěvníků. Kryokomora chladí až minus 130 stupňů a její účinky už vyzkoušelo za rok provozu víc než pět tisíc návštěvníků.

Inspiraci vzal vsetínský podnikatel z Kanady, kde taková centra fungují právě bez přispění samospráv, nebo z nedaleké slovenské Krásné nad Kysucou, kde jiný podnikatel vytvořil podobný model. „Rozpočet nám tak nakonec narostl čtyřnásobně. Ale já jsem nikdy nedělal jednoduché věci,“ líčí.

Hned vzápětí ale přiznává, že když prohlížel první plány na stavbu, ještě vůbec netušil, do čeho jde. Dnes už to dokáže popsat přesněji: do úplně nové sféry podnikání, která počítá s nepřetržitým provozem, a jak se později ukázalo, ohromně s ní zahýbalo zhoupnutí ceny energií.

Že provoz ledové plochy sežere hodně elektřiny, si nemusíme dlouze vysvětlovat. V počátcích to Kotrlu ale netrápilo. Když by fungoval jen led, měl spočítáno, že díky velkému vytížení haly nejsou náklady na energie problém. A i když v červnu 2021 začínala stavba daleko většího projektu, byla cena elektřiny taková, že kalkulace vrásky na čele nikomu nedělaly.

Pak ale všechno změnil vpád Ruska na ukrajinské území.

Na energetické houpačce

„Předtím jsme měli kilowattu elektřiny za korunu třicet, v nejhorší době až skoro ke dvaceti korunám. Ještě pár dní před otevřením Kapky v říjnu 2022 jsem přemýšlel, jestli ji vůbec za této situace spouštět,“ vzpomíná Kotrla.

Už v průběhu stavby se na projektový tým sypal jeden problém za druhým: válka na Ukrajině zdražila stavební materiál a způsobila nedostatek železa, hliníku nebo dřeva. Kotrlovi zkrachovala domovská banka, kde měl schválený úvěr na dofinancování stavby, někteří subdodavatelé i dodavatel energie. Všechno to zasáhlo nejen stavbu, ale i další části byznysu – na energie náročnou pilařskou výrobu nebo na benzinu a naftě závislou autodopravu.

Přemýšlíte o podnikání? Otestujte se, na co se hodíte!

Otazník

Podnikavé Česko, to nejsou jen zajímavé byznysové příběhy a rozhovory s podnikateli. Je to taky zábava. A vhled do toho, co takový podnikatel vlastně všechno musí řešit: byrokracie, daně, ESG/CSR, personalistika, technologie... Ono je toho víc, ale ne všechno lze tak snadno zaškatulkovat.

Pokud navíc sami přemýšlíte, do čeho se vrhnout, máme pro vás jedno milé překvapení: zkuste náš test osobnosti. Stačí vyplnit dvacet otázek a okamžitě zjistíte, jaký obor by vám sedl nejvíc. Tak směle do toho!

„Potkalo nás téměř všechno nejhorší, co mohlo, ale zvládli jsme to,“ oddychuje ještě dnes vsetínský podnikatel, pro kterého byl tohle všechno víc než konec náročného zápasu spíš fotbalový poločas.

Další boj následoval při samotném spuštěním hotelu a celého areálu. Když máte léta takovou autodopravu a pilu, nemusíte nikomu dokazovat, že umíte podnikat. Jenže hotel, hokejová plocha a wellness, to je jiný sport s jinými pravidly. „Až při spuštění mi došlo, že to celé je jenom začátek. Že máme obří stavbu, kterou je třeba naplnit a k tomu uživit přes 50 zaměstnanců, kteří se na chodu podílí. Padla na mě velká zodpovědnost, spousta lidí říkala, že je to v takové době sebevražda. Ale já jsem chtěl dokázat, že to zvládneme,“ povídá přesvědčivě.

Restart rodinného podnikání

Slova o bláznovství se dají pochopit vzhledem k tomu, v jakém regionu se stavba nachází. Nedaleko od slovenských hranic, v oblasti, které sice netrpí „sudetskými“ problémy a vykořeněností, ale vysoké platy se v tomhle státě dávají někde jinde. Hotel nebo restaurace měly od začátku stát na vysoké kvalitě služeb, na kterou jsou zákazníci zvyklí spíš ve velkých městech. Majitel si tady ale brněnskou nebo pražskou cenu říct nemůže. Žádné obědové menu za 300 korun nebo hodina ledu za šest tisíc.

David Voverka
Peter Auchli

V Praze služby, na venkově výroba. Zakladatel Messengeru teď ladí prémiové destiláty

Kola úspěšné kurýrní služby Messenger se točí už 32 let. Její spoluzakladatel David Voverka po padesátce zpomalil a začal bilancovat. Spolu s bratrem Alešem usoudili, že je čas užít si života. Stali se akcionáři s poradním hlasem a začali objevovat nové koníčky. Ten Davidův – výroba kvalitních ovocných destilátů od pěstování ovoce až po jeho vypálení –, se ukázal být hodně náročným koněm, ale zkušený podnikatel se nenechal odradit.

Po roce a půl fungování se ale zdá, že Kotrla se svojí valašskou zatvrzelostí přece jen vyhrál. „Jedeme druhou sezonu a vidím ohromný progres, nárůsty v jednotlivých sektorech počítáme ve více než desítkách procent. Také už víme, že jsme vybudovali něco, co v regionu chybělo, a Kapka region dalece přesahuje – vidíme, jak se nám vracejí sportovci ze zahraničí, celé republiky i běžní hosté, kteří přijedou za wellness, gastrem a chtějí se ubytovat v hezkém prostředí,“ vypočítává Kotrla. Pro něj, jeho firmu i celou rodinu se navíc z projektu stala celá nová kapitola a investice do budoucna. 

Autodoprava nebo pilařská výroba jsou jeho osobní vášeň. Ta se ale nedědí automaticky a Kotrlovi je jasné, že nutit násilím svoje tři děti do pokračování v tomto segmentu nemůže. A ani nechce. O to lepší zpráva pro něj je, že všechny tři děti už se ve velkém nebo menším rozsahu v nově vzniklém areálu angažují. A tak se počítá s tím, že budoucnost značky „Kotrla“ (Kapka resort spadá pod akciovku Kotrla, a.s., pozn. red.) se bude točit právě kolem Kapka resortu.

„Třeba na pile nebo v dopravě mám hodně zaměstnanců svojí generace, kteří zestárli se mnou a firmou. Navíc víme, že podnikání v tomto sektoru bude do budoucna čím dál těžší. Kapku jsem naopak vzal i jako věc, díky které vrátím něco regionu. Navíc je to smysluplná investice a vklad do budoucnosti celé naší rodiny,“ dává Kotrla příklad, že mezi modely „předám firmu dětem“ a „prodám ji nebo předám managementu“ je ještě jiná cesta, kterou možná také stojí za to zkusit i jinde.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz
Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
26
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Martina Fojtů

Martina Fojtů

Martina Fojtů vystudovala žurnalistiku, germanistiku a marketing. Začínala jako sportovní novinářka, léta psala o zákulisí vědy a výzkumu a dnes učí klienty marketingové agentury komunikovat lidsky.

Související témata

byznyspodnikáníPodnikavé Českosportsuccess storyZlínský kraj
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo