Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jděte se bodnout, stejně vás přinutí. Tlaky na neočkované sílí

Petr Fischer
Petr Fischer
15. 7. 2021
 70 612

Svoboda bez limitu, bez omezení, není svoboda, nýbrž libovůle. Mantra „Já na prvním místě“ tak působí v chápání důležitosti plošného očkování proti covid-19 až nepatřičně. A i když je hledání cest, jak přesvědčit nepřesvědčené, víc než rozpačité, bodnout se nakonec stejně půjde většina.

Jděte se bodnout, stejně vás přinutí. Tlaky na neočkované sílí
Zdroj: Shutterstock

Preventivní očkování mělo zachránit svět před zdravotními i společensko-ekonomickými dopady nemoci covid-19. Od počátku ale bylo jasné, že celková efektivita takové akce závisí na dostatečném počtu lidí, kteří si vakcínu nechají píchnout. Bez ní těžko vznikne nějaká kolektivní ochrana, která by mohla mít pozitivní vliv na počet úmrtí a obsazenost nemocnic.

A protože důvěra v očkování během poměrně divoké veřejné debaty na vědecká témata poklesla, což je dlouhodobější trend, začíná být efektivní proočkovanost proti covidu-19 zásadní problém. Kdo by se pak divil, že vlády celého světa vymýšlejí různé donucovací a motivační strategie, jak k očkování přimět co nejvíce lidí.

Svobodné rozhodování o vlastním těle je citlivým tématem ve všech zřízeních dnešního světa.

Povinné očkování?

Metoda donucování se jeví jako nejpřirozenější. Panuje-li mezi lékaři shoda v tom, že očkování je cesta k ochraně celého státu, tedy k ochraně všech, čemuž se v zákoně říká „veřejné zdraví“, je nabíledni, že by bylo asi nejlepší, kdyby bylo takové očkování povinné. U vysoce infekčních chorob o tom skoro nikdo nepochybuje, ale u covidu-19, který opakovaně zastavil fungování celého světa a přinesl již přes čtyři miliony mrtvých, se o tom pořád vedou diskuse.

Konspirační teorie
Shutterstock

Proč konspiračním teoriím věří nejen pitomci

Konspirátoři nemusí být blbí. Víra v konspirační teorie má vysvětlitelné a pochopitelné důvody, píše Vojtěch Pišl.

Neboť sama nemoc není medicínsky tak ničivá jako neštovice nebo černý kašel. I nutnost a užitečnost opakované injekce proti tetanu pochopí každý.

V dobách totalitního a posttotalitního komunistického státu by se asi rychle uvažovalo tímto směrem, dnes ale nad povinným očkováním váhají i takové země, jako je Čína nebo Rusku, Tedy země obecně považované za diktátorsky řízené státy. Svobodné rozhodování o vlastním těle je citlivým tématem ve všech zřízeních dnešního světa.

Rusko kupříkladu nařídilo očkování všem lidem ve veřejné správě, armádě a dalších státních složkách, podobně postupuje francouzský prezident Emanuel Macron, který nařídil povinné očkování všem lékařům a zdravotníkům a uvažuje o jeho rozšíření v dalších státních oblastech.

Naopak německá vláda takový „nátlak státu“ na své zaměstnance odmítla. Epidemiologové a s nimi i kancléřka Angela Merkelová se totiž bojí, že vymáhání silou by dál oslabilo důvěru ve vakcínu.

Tlačit přes zpoplatnění testů je ta nejméně vhodná motivace k tomu, aby se lidé očkovali.

Konec testů zdarma

Specifický druh nátlaku vyvíjí český kabinet, který od září plánuje neplatit testy na covid-19, které jsou pro neočkované stále všude potřeba. Politici věří, že to řadu lidí přiměje k tomu, aby se očkovali.

Bodni se, dostaneš tenisky

Ministerstvo zdravotnictví odstartovalo motivační kampaň na podporu očkování v pondělí 12. července spolu s otevřením dvou nových očkovacích center bez nutnosti registrace. Ty jsou nově k dispozici v Praze, a to v obchodním centru Westfield na Chodově a na hlavním nádraží.

Soutěž o věcné ceny míří především na mladé lidi, mezi nimiž je zájem o vakcíny obecně nízký, ale bez nichž se nikdy nedosáhne kýžené kolektivní imunity. Tedy stavu, kdy nebude mít virus v dostatečně imunní společnosti šanci se šířit. Tento stav se všeobecně očekává při zhruba 70procentní proočkovanosti.

Každý den jsou ve hře tenisky s vlastním designem, vouchery v hodnotě 20 eur (asi 500 korun) do distribuční platformy videoher a jednou týdne lze vyhrát chytrý mobilní telefon iPhone 12. Akce potrvá dva týdny do 25. července.

Nehledí při tom bohužel na námitky odborníků, kteří v bezplatném testování vidí určitou jistotu, že lidé nebudou podvádět a schovávat se s nemocí doma, ale snadno a rychle se přesvědčí, jak na tom jsou. Tlačit přes zpoplatnění testů je ta nejméně vhodná motivace k tomu, aby se lidé očkovali.

V jiných zemích to vyřešili po svém. „V Srbsku za očkování platíme lidem 25 eur,“ chlubil se srbský prezident Alexandar Vučić při návštěvě Prahy. Sám v tom viděl jasnou logiku, protože když lidé chtějí pro stát něco udělat, i když se očkování podvědomě bojí, mají za to dostat svou národní vlasteneckou odměnu.

A platí se i jinde, prakticky ve všech německých spolkových zemích, kde se bude očkovat i před kostely a mešitami, se dávají různé poukázky a dárky, pořádají se loterie...

Podobně tržně chce motivovat lidi k očkování premiér Andrej Babiš (viz box Bodni se, dostaneš tenisky). Těžko přitom může vytahovat nacionalistickou rétoriku jako v Srbsku. Většina českých nacionalistů a rétorických vlastenců, které oslovují hnutí jako SPD, má k očkování spíše odstup, vyjadřujíce obavy ze ztráty osobní svobody.

Dezinformace, koronavirus

I když tradiční český nacionalismus je tak trochu také opřen o prosté finanční výhody, takže by to částečně fungoval mohlo...

Politická racionalita přestala mít jakékoliv vodítko, neboť ratio už nemá ani jindy garantující lékařská věda.

Racionalita stranou

Celé to nahánění na očkování a pragmatické odměňování těch, co přijdou, ať už jde o motivační dárky na místě, nebo výhody při svobodném pohybu ve společnosti, jsou jen důsledkem dysfunkčnosti veřejného prostoru a debaty v něm. Odborná diskuse se v politické rozpravě vymkla sdílené racionalitě. V politickém prostoru tak nemůže vzniknout garantovaná sdílená pravda, na níž by společnost jako celek nakonec dala.

ChurchillPodklady Shutterstock, kolážoval Pleska

Věřím jen citátům, které jsem si sám zfalšoval 

Nevíte, co si vybrat z protichůdných vyjádření, která o viru pronášejí kapacity i „kapacity“? Nedokážete se vyznat v horách dat? Nevěříte, že vůbec nějaká relevantní data jsou? Zkusíme vám pomoct najít směr. A kdyby ne směr, kterým jít, tak aspoň ten, kterým se rozhodně nevydávat.

O ochraně společnosti před dopady nové nemoci má tedy paradoxně rozhodovat ad hoc vykonávaná svobodná volba vycházející z názorové plurality ve věci vztahování člověka k nemoci, k sobě a ke společnosti. Východiskem není nic společného, vědomí potřebné dohody o tom, co dál, nýbrž svaté právo každého jít svou vlastní, třeba i naprosto solitérní cestou.

Politická racionalita přestala mít jakékoliv vodítko, neboť ratio už nemá ani jindy garantující lékařská věda. A tak se ve veřejném prostoru může za osobní svobodou jednoho, o něhož jde až v první řadě, ztratit i svoboda těch druhých.

Kdyby se tak svobodně postupovalo například při regulaci silničního provozu, nakládání se zbraněmi nebo používání pesticidů, křičeli by lidé, kteří očkování odmítají podobně, jako očkovaní dnes spílají těm, kteří chtějí zůstat bez vakcíny.

Chceme-li zachovávat své právo, které bylo a je covidem ohroženo, musíme totéž právo přisuzovat i jiným. Omezit tedy svoji svobodu vůči druhým...

Svoboda? Libovůle!

Je to až otravné, protože je to pořád dokola. Ale říct se to musí: má-li něco takového jako společnost existovat, musí být zájem vyžadovaných a zákonem zaručovaných veřejných služeb, které dělají stát státem a kvůli nimž byl stát zřízen (vnější a vnitřní ochrana společenství), zájmem společným, a nikoli individuálním.

Už jste se byli bodnout?

Jinak řečeno: chceme-li zachovávat své právo na takové služby, které bylo a je covidem ohroženo, musíme totéž právo přisuzovat i jiným. Omezit tedy svoji svobodu vůči druhým, kteří tu jsou s námi.

Svoboda bez limitu, bez omezení, není svoboda, nýbrž libovůle, která dnes vládne všemu a všude. V diskusi o očkování jako by druzí úplně zmizeli a šlo jen o to nepustit do sebe nějaký roztok, o jehož účinku se lze dohadovat.

Já na prvním místě – cílová meta porevoluční cesty k individualismu libovůle.

Přišla zima a s ní i nový Finmag. Co v něm najdete?

Kam kráčí nakladatelé? Český knižní trh je v dobré kondici. Nulová DPH na knížky ale cenovky na pultech nejspíš nezmění. Co bude s ušetřenými penězi?

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

KNIHY JSOU BYZNYS

• Jak zacloumal knižním trhem nástup komiksu? • Proč si za sebe slavné osobnosti nechávají psát knihy? • Investice do knih se vyplatí, ale pro byznys se to dělat nedá.

BYZNYS JE HRA

• Než úspěšní podnikatelé zestárnou, musí vyřešit, co bude dál. Kdo převezme Pradu? • Hřbitovy mají problém: Velká poptávka nepřináší víc peněz. • Kolik platů stojí byt?

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
-783
+

Sdílejte

Diskutujte (10)

Vstoupit do diskuze
Petr Fischer

Petr Fischer

Analytik týdeníku Euro. Český novinář, scenárista, moderátor a filozof. Po absolvování Filozofické fakulty Univerzity Karlovy pracoval v řadě redakcí, mimo jiné v Lidových novinách, Hospodářských novinách,... Více

Související témata

covidkomentářkoronavirusočkovánívakcína
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo