Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Na Česko se valí sociální bouře. Smete i vládu?

Pavel Jégl
Pavel Jégl
13. 9. 2022
 349 230

Vláda konečně naznačila, jak chce zvládnout energetickou krizi. Podoba a výsledek jejího záchranného projektu je ovšem zatím nejistý.

Na Česko se valí sociální bouře. Smete i vládu?
Vláda Petra Fialy po jednání o situaci v energetice (31. srpna 2022) / Zdroj: Vláda ČR

Časy sociálního smíru v Česku jsou ty tam. Definitivně je odvála energetická krize.

První velká protivládní demonstrace, na které se zaskvěli zástupci krajní pravice, komunisté, popírači covidu, proruští trolové i dezinformátoři a na kterou dorazilo na 70 tisíc lidí, byla pro vládu jen ochutnávkou toho, co ji čeká v příštích měsících a možná i letech.

Zaplněné Václaváky, emotivní Babišovy mítinky, stávky… Nakonec se kabinet může dočkat i stávky generální. „Nevzdáváme se ničeho,“ reagoval odborový předák Josef Středula na dotaz, zda jsou odbory připravené také na tuto alternativu.

Vláda si vede mizerně. Nedůvěřuje jí 55 % Čechů a víc než dvě třetiny z nich nejsou spokojeny s tím, co premiérův tým dělá.

Kdyby sem to byl býval věděl…

Nahlíženo parlamentní aritmetikou je vláda v komfortním postavení. Ve sněmovně má pohodlnou většinu. Test skálopevnosti, kterým bude procházet, přesto ustát nemusí. Petr Fiala se ukazuje jako mistr kompromisů, ale ty hlavní ho teprve čekají.

Andrej Babis
Twitter / @AndrejBabis

Že bylo líp? Babiš blábolí, účet jsme za něj ještě ani nezaplatili

Andrej Babiš se vydal po českých a moravských krajích šířit myšlenku, že z krizí je možné se prožrat. Pavel Jégl komentuje jeho „spanilou jízdu“.

Vláda, kterou vede, není stejnorodá. Na jedné straně stojí pravicoví občanští demokraté a topkaři, na straně druhé lidovci – socialisté, kteří chodí v neděli do kostela. A kdesi mezi nimi se potulují nevyhranění Starostové a Piráti.

Pravda, pětikoalice se dokázala shodnout na programu. Jenže programové prohlášení, do kterého je vepsán, bylo stvořeno pro jinou situaci. Nahlíženo z české kotliny, svět se obrátil vzhůru nohama. Propukla válka, dorazily statisíce uprchlíků, ze řetězu se utrhla inflace a ceny energií vystřelily do nedostižných výšin.

Kdoví, kolik členů vlády si už v téhle prekérní situaci postesklo jako benjamínek klukovské party, která se v Knoflíkové válce ocitla v průšvihu: „Kdyby sem to byl býval věděl, tak bysem sem nechodil.“

Koalice musí řešit jako prioritu zadání, se kterým programové prohlášení vlády nepočítalo: Osvobodit domácnosti, firmy a municipality od neúnosně vysokých účtů za energie, a přitom nerozvrátit státní finance.

Posuzováno průzkumem agentury Median pro Český rozhlas ze začátku září, vláda si vede mizerně. Nedůvěřuje jí 55 procent Čechů a víc než dvě třetiny z nich nejsou spokojeny s tím, co premiérův tým dělá proti růstu cen energií.

U těch, kteří sdílejí víru v jednoduchá řešení a v peníze rostoucí na stromech, vláda beztak prohraje.

A co děti, kde na to budou brát?

Kabinet dlouho tápal, připravil pouze „babišovský“ pětitisícový bonus pro rodiny s dětmi a úsporný tarif, který žádnou energii neuspoří. Teď se rozhoupal.

Zbyněk Stanjura líčil v Otázkách Václava Moravce plán „národního řešení“ energetické krize, za kterým stojí ministerstvo financí. Podle něj se zastropují ceny elektřiny – nejen pro domácnosti, ale patrně i pro firmy a veřejný sektor.

Výrobci energií budou prodávat část produkce státu – za cenu, která nebude tržní, avšak pokryje náklady a firmě přinese „přiměřený“ zisk. Kromě toho stát uvalí daň z neočekávaných zisků (windfall tax) na energetické společnosti, rafinerie a banky.

Co má vláda podle vás dělat?

Plán je ambicióznější, sociálnější a méně protržní, než se dalo ještě před několika týdny předpokládat. U těch, kteří sdílejí víru v jednoduchá řešení a v peníze rostoucí na stromech, s ním ale vláda beztak prohraje. Opozice bude vždy nabízet víc peněz i lepší láci na delší dobu. Vláda nikdy nebude schopna dát voličům tolik, kolik jim Tomio Okamura nebo Andrej Babiš slíbí.

Babišův tábor bude argumentovat: Proč dotovat rodiny s dětmi jen jednorázově? Dávejme jim pětitisícovku nejmíň do konce roku a ještě dál – až do dubna! Proč zastropovat cenu elektřiny a plyn na šesti nebo třech tisícovkách za megawatthodinu? Dejme strop na 1 500 korun! Proč zlevnit jen pět megawatthodin za rok? Vždyť můžeme dotovat deset! A co důchodci? Dejme jim jednorázový dárek šest tisícovek na konci roku. A všem dopřejme zastropované ceny základních potravin!

Tyto a mnohé další lidové výdobytky obsahuje alternativní „plán pro Česko“, který připravilo ANO. Fakt se vám líbí? Není to snad manuál, jak přivést stát na buben?

A nakonec provokativní návrh pro ty, kteří se chystají demonstrovat za nižší ceny, vyšší dotace a za sociální bonusy: Zeptejte se svých dětí, zda vám je chtějí zaplatit.

Kam dál? Pavel Jégl na Finmagu:

Přišla zima a s ní i nový Finmag. Co v něm najdete?

Kam kráčí nakladatelé? Český knižní trh je v dobré kondici. Nulová DPH na knížky ale cenovky na pultech nejspíš nezmění. Co bude s ušetřenými penězi?

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

KNIHY JSOU BYZNYS

• Jak zacloumal knižním trhem nástup komiksu? • Proč si za sebe slavné osobnosti nechávají psát knihy? • Investice do knih se vyplatí, ale pro byznys se to dělat nedá.

BYZNYS JE HRA

• Než úspěšní podnikatelé zestárnou, musí vyřešit, co bude dál. Kdo převezme Pradu? • Hřbitovy mají problém: Velká poptávka nepřináší víc peněz. • Kolik platů stojí byt?

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
-568
+

Sdílejte

Diskutujte (14)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

energiekomentářkrizePetr Fialasociální dávkystátní dluhstátní rozpočetveřejné financevládaZbyněk Stanjura
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo