Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Volební speciál 2021: Mikuláš Ferjenčík o tom, jak chce koalice PirStan změnit Česko

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
9. 9. 2021
 11 605

V pokračování série předvolebních dotazníků odpovídá Finmagu za koalici Pirátů a Starostů poslanec Mikuláš Ferjenčík. Přečtěte si, jak chtějí tyhle opoziční strany řešit zásadní ekonomické otázky, pokud by se dostaly do vlády.

Volební speciál 2021: Mikuláš Ferjenčík o tom, jak chce koalice PirStan změnit Česko
Mikuláš Ferjenčík / Zdroj: pirátský Flickr. CC BY-SA 2.0

V posledních dvou týdnech své názory na ekonomické směřování Česka na Finmagu prezentovali zástupci KSČM, Přísahy a SPOLU. Čtvrtý nejrychlejší při vyplňování předvolebního dotazníku byl poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík, který odpovídá za celou koalici PirStan, vzniklou na začátku letošního roku.

Koalice Pirátů a Starostů v předvolebních průzkumech okamžitě vystřelila do vedení a řada politických komentátorů, ale i bookmakeři sázkových kanceláří pasovali lídra Pirátů Ivana Bartoše na největšího favorita na post premiéra. Jenže na začátku léta se rozběhnutá mašina začala zadrhávat. V průzkumech se v čele opět objevilo hnutí ANO a PirStan v odhadovaných preferencích postupně klesla až na třetí příčku za druhou opoziční koalici SPOLU. Jen pro zajímavost – dnes jsou kurzy sázkové kanceláře Fortuna na příštího premiéra s důvěrou Sněmovny následující: Andrej Babiš 1,85 : 1 – Petr Fiala 3,75 : 1 – Ivan Bartoš 7 : 1 – Vít Rakušan 18 : 1.

Jedni si vysvětlují pokles PirStan nešikovnou komunikací na sociálních sítích, nedostatečně konfrontační kampaní či rozkopanou Prahou pod vedením pirátského primátora, Ivan Bartoš v nedávném rozhovoru pro Finmag zmínil hoaxovou kampaň, se kterou se musí koalice PirStan vypořádat. „Zaměřilo se na nás oko Mordoru. Vyrojila se spousta lží a manipulací, které nás mají poškodit. Aspoň je vidět, že se nás konkurence bojí. Nervózní nejsem, do voleb je dost času, máme dobrý program, který chceme začít od druhé půlky prázdnin intenzivně komunikovat,“ řekl v časopisu Finmag Bartoš.

Do voleb zbývá ještě měsíc a Piráty se Starosty tedy čeká i souboj s časem, jestli mají získat voliče zpět na svou stranu. Dnes se o to pokusí svými odpověďmi v našem předvolebním dotazníku zástupce koalice Mikuláš Ferjenčík, který se stal za Piráty poslancem v roce 2017. A pokud chcete porovnat, jestli se jeho názory na věci veřejné během působení ve Sněmovně nějakým způsobem změnily, můžete si přečíst starší rozhovor z roku 2016, kdy ho vyzpovídal náš bratrský web Peníze.cz.

1. Zvednete daň na tabák a alkohol?

-
+45
+

ANO. Zachováme již schválené postupné zvyšování spotřební daně na tabákové výrobky.


2. Má se minimální mzda vázat na mzdu průměrnou?

-
+16
+

ANO. Podporujeme předvídatelný růst minimální mzdy, chtěli bychom, aby byla minimální mzda stanovena jako pevný podíl průměrné mzdy, a to někde mezi 40 a 50 procenty.


3. Měly by se zvýšit odvody OSVČ?

-
+26
+

NE. Podporujeme lepší informovanost OSVČ o budoucí výši jejich důchodů, tato informace může přispět k dobrovolnému navýšení sociálního pojištění ze strany živnostníků.


4. Mělo by Česko přijmout euro?

-
-40
+

ANO. V následujícím volebním období je ovšem reálný pouze vstup do systému ERM II. Stabilnější kurz koruny vůči euru ušetří desítky miliard korun na obsluze státního dluhu a nákladech spojených s pohybem kurzu. Připravíme Česko na vstup do eurozóny, aby to bylo výhodné. Zahájíme osvětu a veřejnou diskuzi s cílem informovaného rozhodnutí po roce 2025.


5. Měly by obce dostávat víc peněz z daní?

-
+46
+

ANO. Minimálně je potřeba posílit předvídatelnost financování údržby silnic druhých a třetích tříd.


6. Jste pro zkrácení pracovní doby na čtyři dny v týdnu?

-
+45
+

NE. Pokud si některé firmy rozhodnou, že je pro ně efektivnější mít pracovní dobu čtyři dny v týdnu, pak to určitě vítáme. Ale v současné hospodářské situaci určitě není možné zavést čtyři pracovní dny ze zákona pro všechny. V tomto tedy podporujeme svobodu volby.


7. Jste pro zdanění práce robotů?

-
+48
+

NE. Nepodporujeme speciální daň z robotů. Na druhou stranu má být daňová zátěž férově rozložena tak, aby nezatěžovala primárně pracující občany, pomoci může například daň z digitálních služeb nadnárodních korporací.


8. Navýšíte rozpočet na obranu na dvě procenta HDP, jak jsme se jako členský stát NATO zavázali?

-
+24
+

ANO. Náš cíl je dosáhnout dvou procent HDP do roku 2026, záleží ovšem i na stavu státních financí a schopnosti armády realizovat veřejné zakázky.


9. Měl by stát dotovat elektromobily?

-
+29
+

NE. Stát by měl zohlednit dopad jednotlivých druhů dopravy na životní prostředí a podle toho nastavit pravidla, přímé dotace ale nepovažuji za správnou cestu. Místo diskuze o dotacích bychom se nejdřív měli zaměřit na infrastrukturu pro elektromobily. V té výrazně zaostáváme.


10. Mělo by se Česko víc otevřít zahraničním pracovníkům?

-
+16
+

NE. Česká republika je už nyní velmi otevřená zahraničním pracovníkům, na místě je třeba řešit pravidla pro agenturní zaměstnávání a přístup našich úřadů vůči zahraničním pracovníkům. Dále je nutné zlepšit přístup na český trh práce pro experty, jako jsou lékaři, zdravotní sestry, manažeři či programátoři.


11. Jste pro zdanění investičních bytů?

-
+19
+

NE. V oblasti daní z nemovitostí chceme řešit pouze mimořádně nízké zdanění komerčních nemovitostí na polích.


12. Jste pro zavedení sektorových daní (např. bankovní daně a daně pro velké digitální korporace)?

-
+31
+

ANO. Podporujeme zavedení digitální daně, naopak v oblasti bankovnictví chceme redukovat sektorová zvýhodnění, která si bankovní sektor proloboval.


13. Jste pro to, aby se státní podpora stavebního spoření podmínila tím, že stavebko bude použito výhradně na bydlení?

-
+42
+

NE. Máme pochybnosti, že by toto opatření reálně fungovalo, spíš by to byla další byrokracie navíc.


14. Měla by být výše důchodů víc vázána na předchozí příjmy?

-
-8
+

NE. Naším cílem je, aby všichni lidé, kteří odpracovali 35 let, dosáhli na důstojný důchod. Stav státní pokladny bohužel garanci důstojného minimálního důchodu a současné navýšení zásluhovosti neumožňuje.


15. Měly by se dostavět jaderné bloky elektráren Dukovany a Temelín?

-
+69
+

ANO. Pokud to bude ekonomicky smysluplné.


16. Měl by stát občany finančně motivovat k očkování proti onemocnění covid-19?

-
+23
+

NE. Potřebné proočkovanosti lze dosáhnout i jinými nástroji.


17. Jste pro legalizaci švarcsystému?

-
+7
+

NE. Takto zásadní změnu pracovního práva bychom neměli dělat bez analýzy dopadů.


18. Mělo by se uzákonit právo platit v hotovosti?

-
+60
+

ANO. Z hlediska ochrany soukromí jsou hotovostní platby nezastupitelné.


19. Jste pro vyšší zdanění bohatých?

-
+30
+

NE. Problém není ve výši daňových sazeb, ale ve vymahatelnosti platných zákonů. Finanční úřad by se měl zaměřit na boj proti nelegální daňové optimalizaci.


20. Měl by stát regulovat kryptoměny?

-
+32
+

ANO. Stát kryptoměny reguluje i v případě, že pro ně žádnou speciální legislativu nepřijme. Osobně bych si přál jasný právní rámec, který používání kryptoměn v Česku zjednoduší.


Volební speciál 2021 na Finmag.cz

Volby 2021
Shutterstock

Volby do Poslanecké sněmovny 2021 nenechaly chladnými ani nás na Finmag.cz. Každý týden proto přinášíme sondy do klíčových ekonomických názorů kandidujících stran, hnutí a koalic, které se v rámci parlamentních voleb konaných ve dnech 8. a 9. října 2021 ucházejí o vaše hlasy.

Ptali jsme se na dvacet otázek souvisejících především s technologickým rozvojem společnosti a potřebou tento fakt reflektovat. Cílem je představít hlavní smýšlení kandidujících spolků. V závěru seriálu pro vás vytvoříme speciální kalkulačku, která může pomoci v rozhodování, komu to tam hodit.

Letos odpovídali:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
8
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

domácí politikapirátistarostové a nezávislívolbyVolební speciál 2021
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo