Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Volební speciál 2021: Mikuláš Ferjenčík o tom, jak chce koalice PirStan změnit Česko

9. 9. 2021
 11 602
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

"v oblasti bankovnictví chceme redukovat sektorová zvýhodnění, která si bankovní sektor proloboval."

Tak to je škoda, že nebyl konkrétnější.

Nahlásit
-
12
+

Diskuze

Právě naopak.
Pravice chápe, že jediným smyslem státu je organizovat solidaritu. Samozřejmě v malé míře (tím menší, čím je strana pravicovější).
Na zásluhovost není potřeba stát, to zvládá soukromý sektor.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Výše důchodu nezávislá na platbách jedince do systému, to je levice jak řemen, v podstatě program opsaný od komoušů...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

"v oblasti bankovnictví chceme redukovat sektorová zvýhodnění, která si bankovní sektor proloboval."

Tak to je škoda, že nebyl konkrétnější.

Nahlásit

-
12
+

"Stabilnější kurz koruny vůči euru ušetří desítky miliard korun na obsluze státního dluhu a nákladech spojených s pohybem kurzu."

Co je toto za diletantský blábol? Část státního dluhu denominovaného v cizích měnách činí cca 167 miliard Kč. Jak chce na nákladech na obsluhu této části státního dluhu, které se pohybují v řádu desítek miliard korun ročně, uspořit desítky miliard korun ročně? Že by nám jako věřitelé za to, že vstoupíme do ERM II. začali platit záporný úrok v desítkách miliard?

A výkyvy kurzu mohou eurový dluh prodražit i zlevnit. Není tak samozřejmě pravda, že stabilní kurz nám automaticky ušetří nějaké peníze. Taky by nás mohl ochudit o příležitost zlevnění splácení toho dluhu. Ušetřil by pouze ve vztahu k situaci, kdybychom si byli jisti, že koruna vůči euru silně oslabí. To ale piráti (ani nikdo jiný) nemohou vědět, kam se kurz vydá, takže ani nemohou tvrdit, že stabilita kurzu nám něco ušetří.

Objektivně je třeba kurzovou stabilitu vnímat jako hrozbu zdražení dluhu a zároveň i jako příležitost zlevnění dluhu. Piráti ale mluví jen o hrozbě a příležitost zlevnění splácení státního dluhu jaksi ignorují.

A pokud chci eliminovat rizika a příležitosti plynoucí z cizoměnného dluhu existují vhodnější možnosti, jak to udělat, než vstupovat do eurozóny. :-) Říká se tomu currency swap a náklady na tuto eliminaci rizik a příležitostí jsou nesrovnatelně nižší, než všechny náklady spojené se vstupem do eurozóny. A úplně nejednoduší by bylo půjčit si koruny, směnit je na eura a eurový dluh splatit a tedy ho "vyměnit" za korunový.

Kam na ty ptákoviny ti piráti chodí?

Nahlásit

-
1
+

Vcelku nic levicově revolučního. Kolik takových vcelku konzervativních politiků je mezi Piráty? Mají většinu nebo jsou momentálně trpěnou menšinou? Co na to pan Profant? A Jan Tleskač???

Nahlásit

-
1
+