Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Solidní zajištění má jen zlomek dluhopisů a výnos 20 % je podezřelý, radí ekonom

Lucie  Weissová
Lucie Weissová
25. 10. 2023
 6 514
BrandInsight

Mnohokrát se stalo, že investor vložil peníze do dluhopisů firmy, jejíž projekt nakonec bouchnul a s tím i naděje na pořádné zhodnocení. Podle ekonoma Vladimíra Pikory přitom stačí dodržet několik pravidel a této situace se vyvarovat. Ve Finmag podcastu přibližuje, jak investování do firemních dluhopisů funguje nebo jaké čekat zhodnocení.

Firemní neboli korporátní dluhopisy nabízejí poměrně vysoký výnos, ale také vysoké riziko. Než se proto člověk do tohoto investičního dobrodružství pustí, měl by se snažit riziko co nejvíce eliminovat. Podle čeho se tedy při výběru dluhopisu řídit?

„Hledáte takový dluhopis, který bude zabezpečený nejlépe nemovitostí, neboť ta se vždycky prodá a má velkou hodnotu,“ radí na úvod Pikora.

Takové dluhopisy podle něj zohledňují i případné riziko poklesu ceny nemovitosti. „Pro případ, že by nemovitost poklesla v ceně, nebo tam byla nějaká právní řízení s tím spojená, se to často nastavuje tak, že je dluhopis jištěný nemovitostí ve výši 120 %,“ říká s tím, že investor na tom stejně vydělá.

„Samozřejmě je možné dluhopis zajistit třeba pohledávkami, nějakým softwarem, což teď bývá docela moderní, jenomže poté je vždy složité přeměnit to na peníze,“ dodává hlavní ekonom skupiny CFG, která stjí za službou Dluhopisomat a je partnerem dnešního dílu Finmag podcastu.

Když jsem přemýšlel nad rozjezdem vlastního byznysu, chtěl jsem vytvořit něco, co by mě samo uživilo.

Tajnosti důvěru nevzbuzují

Pikora jmenuje i další faktory, které je vhodné při výběru dluhopisu sledovat: jestli firma komunikuje, zda je možné nahlédnout do účetnictví či závěrky, zda stojí ve vedení lidé, kterým se už podařilo nějaký projekt uzavřít a vydělat na něm. Stejně tak by společnost neměla tajit případné problémy.

Ani razítko od České národní banky (ČNB) přitom bezpečnost dluhopisu nezaručuje. „Hodně lidí si myslí, že když mají prospekt schválený ČNB, tak to znamená, že je ta firma bezpečná, nemá šanci zbankrotovat a že se nemají čeho bát. Nicméně ono to říká pouze jedinou věc: že ČNB zjistila, že podle zákona bylo vše při vydání té emise správně,“ upozorňuje ekonom.

Prospekt ČNB podle něj vůbec nepopisuje ekonomickou situaci firmy. „My vůbec nevíme, jestli ten projekt skončí dobře, nebo špatně,“ konstatuje.

V neposlední řadě důrazně doporučuje přečíst si emisní podmínky, kde bývá ukryto spoustu háčků. Investory naopak odrazuje od výběru firemních dluhopisů pouze na základě slibovaného výnosu, protože nikdy nevíte, jestli jsou vůbec reálné.

Solidně zajištěna je podle Pikory pouze šestina českých dluhopisů. Na druhou stranu vnímá, že se trh pomalu pročišťuje a situace je daleko lepší než před deseti lety. „Dluhopisů je dnes hodně a tím, že si investoři mohou vybírat, tak samozřejmě mají zájem o ty zajištěné,“ poukazuje na jasný trend.

„Myslím, že to časem uvidíme ještě víc. Když slyšíme o nějakém průšvihu, tak kdyby byl ten samý projekt realizovaný dnes a zajištěný, už by nebylo o čem psát,“ domnívá se.

Bylo potřeba rychle vykoupit polovinu činžovního domu a bance to samozřejmě trvalo příliš dlouho. Tenkrát jsme se na to skládali tři.

Bezpečí a nízký výnos nebo riziko a potenciál

Kromě firemních dluhopisů Pikora zmiňuje další typy dluhopisů, do nichž mohou lidé investovat. Tím zřejmě nejznámějším je státní dluhopis, který logicky vydává stát a je považovaný za nejbezpečnější investici v zemi.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, podnikání, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

„Když se dělají nějaké ekonomické modely, tak se vezme výnos ze státního dluhopisu jako ta nejnižší úroková míra v ekonomice, která je bezpečná, a všechny ostatní dluhopisy už jsou nějakým způsobem nebezpečné, ale zas u nich roste výnos,“ vysvětluje.

Dalším druhem jsou municipální dluhopisy vydávané kupříkladu městem, obcí či krajem. Ačkoliv se podobají těm státním, nejsou zdaleka tak bezpečné. „Vzpomeňme, že některé kraje měly peníze u Sberbank, která potom padla. Kraje pak měly ohromné problémy peníze z banky dostat,“ připomíná minulý rok Pikora.

Samozřejmě se vydávají i další firemní dluhopisy typu ČEZ, ty se ale vzhledem k vysokým částkám obchodují na burzách a běžný investor si je obvykle nemůže finančně dovolit.

Pokud jde o celkové zhodnocení, platí, že čím vyšší výnos, tím vyšší riziko. „Menší firemní dluhopisy mají výnos v rozmezí osmi až třinácti procent. Jsou i takové dluhopisy, které nabízejí dvacet procent, ale to už je podezřelé,“ rozkrývá Pikora hlavní klíč k hodnocení rizika.

„V těchto případech si říkám, jak to chce ta firma splácet. Musela by mít velký přítok peněz,“ myslí si. A přidává srovnání, kdy velké emise – třeba bank – se pohybují na úrovni osmiprocentního výnosu. U státních dluhopisů pak hodně záleží na délce splatnosti, ale výnos se udává mezi pěti až sedmi procenty.

Věděli jsme, že to pro ty lidi bude bezpečné, protože jim dokážeme zajistit veškerý servis a zároveň se tím rozšíří naše možnosti...

Namixovat si koktejl

Pikora v podcastu dále upozorňuje, že by dluhopisy měly tvořit pouze deset až patnáct procent majetku. A i u nich platí, že je nutné diverzifikovat, tedy snížit riziko ztráty výběrem dluhopisů například vhodným výběrem jednotlivých oborů.

Investujete do dluhopisů?

Investorské portfolio pak doporučuje doplnit o nemovitosti, akcie, hodinky, umění i kryptoměny.

„Kryptoměn ale jen maličko, protože jsou extrémně nebezpečné. Mají ale potenciálně možnost velkého zhodnocení. Určitě to musí člověk namixovat,“ konstatuje Pikora.

(...)

Nekončíme. Co se v podcastu ještě dozvíte?

  • Kde všude se firemní dluhopisy obchodují?
  • Jak funguje investice do firemních dluhopisů na „internetových tržištích“?
  • Jak se dluhopisy vyplácejí?
  • Co lze v této oblasti očekávat do budoucna?

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je CFG

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
14
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Lucie  Weissová

Lucie Weissová

Vystudovala angličtinu a češtinu na Pedagogické fakultě UK. Na mediálních studiích FSV to dotáhla skoro do finále. Začínala jako copywriter a editor v marketingu, nyní si rozšiřuje obzory ve vydavatelství... Více

Související témata

BrandInsightČeská národní bankadluhopisyfiremní dluhopisyinvesticenemovitostpodcastpohledávkyrizikosoftware
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo