Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Zkušený lékař zakládá kliniku celostní medicíny. Pacient není jen diagnóza, říká

Lucie  Weissová
Lucie Weissová
21. 9. 2023
 54 450
BrandInsight

Stál u zrodu tří zdravotnických zařízení, které prodal, když mohla naplno fungovat bez něj. Pak ale v mysli Luboše Kmeťe uzrál další nápad. Založit kliniku, která naváže na tradici rodinných lékařů. Místo, kde se nebudou léčit pouze symptomy, ale půjde se do hloubky po základních příčinách onemocnění.

Zkušený lékař zakládá kliniku celostní medicíny. Pacient není jen diagnóza, říká
Zdroj: Shutterstock

Svým pozitivním názorem na odbornou úroveň českého zdravotnictví se Luboš Kmeť netají. Jako chirurg, který působil ve fakultních nemocnicích, moc dobře ví, o čem mluví. „Naše zdravotnictví je, co se týče odbornosti, na vysoké úrovni. Už za minulého režimu jsme nastavili velmi dobré základy. Vyzdvihl bych skvělou úroveň dětské péče a oboru pediatrie, kde se dodnes držíme na špici Evropy.“

Co v této oblasti podle Kmetě pokulhává, je lidský rozměr. Už na lékařské fakultě se podle něj medici vychovávají k tomu, aby brali pacienta jako diagnózu, což je chyba. „Pacient je především člověk. Má svůj život, spoustu rodinných, sociálních a pracovních vazeb. Pakliže lékař do těchto vazeb nepronikne, nemá šanci daného pacienta skutečně léčit,“ říká.

Téměř za všemi potížemi totiž stojí hlava a komplexní osobnost člověka se všemi zmíněnými vazbami. „Samozřejmě lze na bolest předepsat analgetika, ale to neřeší příčinu. Celostní přístup k pacientovi jsem se naučil od svého dobrého přítele, dnes již profesora, Pavla Koláře.“

Bohužel ve státních ambulancích není pro celostní princip medicíny podle Kmetě prostor. Když jeden doktor ošetří i padesát pacientů za den, jednoduše nezbývá čas na to, aby se pacientovi více věnoval. Pár minut vystačí pouze na sdělení nejnutnějších informací.

Bohužel ve státních ambulancích není pro celostní princip medicíny prostor.

Inspirace z Británie

Právě proto se Kmeť rozhodl založit rodinnou kliniku Galen Clinic. Naplňuje jeho představu o tom, jak k pacientům přistupovat z odborného, ale hlavně lidského hlediska. Nejedná se přitom o jeho první podnikatelský počin na poli privátního zdravotnictví. Vybudoval společnosti Mediterra, Vršovickou zdravotní a Chronicare, přičemž všechny firmy postupem času opustil a prodal.

MUDr. Luboš Kmeť

Zdroj: Galen Clinic

Vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Pracoval jako chirurg Ústřední vojenské nemocnice nebo Nemocnice Na Homolce v Praze. Založil a vedl společnost Mediterra, Vršovická zdravotní a Chronicare. Byl zakládajícím členem a předsedou Sdružení soukromých nemocnic ČR, členem Poradního sboru Ministerstva zdravotnictví ČR. Na začátku roku 2024 plánuje otevřít Galen Clinic v Praze s komplexní péčí o rodinu.

„Jsem vizionář, baví mě projekty rozbíhat, ladit, přizpůsobovat přáním klientů. V momentě, kdy už všechno funguje a nastupuje manažerská kultura, tak moje úloha v projektu končí,“ vysvětluje Kmeť svou podnikatelskou mentalitu.

Koncept budoucí kliniky spočívá v tom, že se na jednom místě postarají o člověka a ideálně celou rodinu se vším všudy včetně akutních výkonů, specializovaných vyšetření nebo péče třetích subjektů. „Pokud bude klient potřebovat operaci nebo hospitalizaci, doporučíme mu pracoviště, které považujeme za ideální, a všechno zařídíme. Vycházíme z tradice rodinných lékařů, kterou obohatíme o diagnostické zázemí a podporu ambulantních specialistů.“

Částečnou inspiraci pro svůj projekt našel v britském systému rodinného lékaře, kde praktici řeší i problémy gynekologické, urologické nebo neurologické a kde neexistuje striktní oddělení dětských a dospělých pacientů. „V Česku to takto nefunguje, ale přesto v každé odbornosti existují všeobecné problémy, které umí široce odborně erudovaný praktik vyřešit. A ty my máme. Při specializovaných potížích bude pacient vyšetřen i ambulantním specialistou v rámci kliniky. Budeme využívat obou těchto složek, aby byla naše péče co nejlepší.“

V každé odbornosti existují všeobecné problémy, které umí široce odborně erudovaný praktik vyřešit.

Poznat rodinu je základ

Ačkoliv soukromých klinik na českém trhu přibývá, konkurence se Kmeť příliš neobává. Takto komplexní služba podle něj v Česku neexistuje. Největší odlišnost od ostatních soukromých klinik vidí v zacílení na rodiny, díky kterému lékaři získají komplexní pohled a snáze se jim rozkryjí potíže jednotlivých členů.

Klient také bude vždy docházet ke stejnému lékaři, aby se mohla vybudovat důvěra a pevná vazba usnadňující diagnostiku a léčbu. „Ve chvíli, kdy pacient vejde do ordinace, tak doktor, který ho zná, už v podstatě pouze z chůze, držení těla, obličeje, pozdravu nebo intonace hlasu, vyčte polovinu diagnózy, ještě než se usadí. Stejný lékař řídí celou péči. Pokud potřebuje odborný názor, odešle pacienta k ambulantnímu specialistovi o patro níže, a nově získané informace spojí do skládačky informací, které už o pacientovi má.“

Další rozdíl spatřuje ve zřízení odborné pohotovosti pro péči v nočních hodinách a o víkendech. Přímo na místě bude mít službu zdravotní pracovník, který telefonujícího pacienta vyslechne a spojí s lékařem, který stanoví další postup, včetně zahájení léčby přímo na klinice. Přestože se jedná o ambulantní zařízení, kde klasickou lůžkovou část nenajdete, pro akutní případy budou k dispozici dva plně vybavené lůžkové pokoje pro klienty, kteří potřebují krátkou, několikahodinovou péči.

Chcete se dozvědět víc o prémiové péči?

Galen Clinic obnovuje tradici rodinných lékařů v podobě moderní a komplexní zdravotní péče o celou rodinu, od dětí až po seniory. Zajímá vás možnost exkluzivní zdravotní péče na míru? Vyplňte na sebe kontakt a klinika vás bude nezávazně kontaktovat.

Nelíbí se mi koncept, kdy si klienti platí různé úrovně péče. Podle mě existuje jen jeden typ péče, a to ta nejlepší.

K lékaři na čas

Jakkoliv je české zdravotnictví po odborné stránce kvalitní, klienti podobných zařízení vyhledávají to, co ve státních nenajdou. Nevyhovuje jim například příliš kostrbatá logistika, roztříštěnost péče do mnoha zařízení, dlouhé objednací termíny nebo hodiny strávené v čekárnách. Tento druh péče podle Kmeťe české zdravotnictví jednoduše potřebuje. „Základní zdravotní péče je stejně dobrá pro všechny lidi. Někdo ji chce ale s komfortem,“ nastiňuje hlavní benefit.

Z logiky věci vyplývá, že Galen Clinic bude fungovat pro registrované, nikoliv pro kolemjdoucí z ulice. Klinika bude cílit především na celé rodiny. „Když se staráte třeba o otce rodiny, dává smysl, že budete pečovat i o jeho manželku a děti. My k tomu přidáváme i péči o seniory, kteří se k nám pravděpodobně dostanou přes své děti.“ S veškerou koordinací a logistikou pak pomůže klientské centrum kliniky a osobní průvodce.

Chybí vám v Česku celostní medicína?

Pokud jde o členství, tak to je jednotné. „Nelíbí se mi koncept, kdy si klienti platí různé úrovně péče. Podle mě existuje jen jeden typ péče, a to ta nejlepší. Na tu má každý pacient nárok. Naše členství se platí jednou za rok. Částka je pro každého stejná, mimochodem pod úrovní srovnatelné konkurence v Praze, a zahrnuje přesně tu péči, kterou klient potřebuje. Není limitována žádnými mantinely. Pro nás je klíčová spokojenost klienta.“

V Galen Clinic se aktuálně dokončuje přestavba prostor a pro první klienty by měla otevřít v lednu 2024. Plánuje Luboš Kmeť projekt opět opustit, jakmile vše poběží, jak má? „Dobrá otázka. Je to moje srdeční záležitost. Jsme rodinnou klinikou i z hlediska vlastnického, působí zde i moje dcera. Myslím tedy, že má role zakladatele a následně kultivátora nikdy neskončí, respektive dokud to umožní zdraví a věk. Poté nastoupí další generace.“

Text vyšel ve spolupráci se společností Galen Clinic v rámci speciálního projektu magazínu FINMAG Podnikavé Česko. Máte snad tip na podobně zajímavý či neotřelý byznysový příběh? Pošlete nám ho a my se na něj rádi podíváme!

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je Galen Clinic

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
76
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Lucie  Weissová

Lucie Weissová

Vystudovala angličtinu a češtinu na Pedagogické fakultě UK. Na mediálních studiích FSV to dotáhla skoro do finále. Začínala jako copywriter a editor v marketingu, nyní si rozšiřuje obzory ve vydavatelství... Více

Související témata

BrandInsightbyznyslékařská péčemedicaremedicínapodnikáníPodnikavé Česko
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo