Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bitcoin vyletěl díky „kachně“ a za krypto koupíte už i Ferrari. Týden v kryptu #54

Tomáš Krause
Tomáš Krause
21. 10. 2023
 7 097
#TýdenVKryptu

Falešná zpráva o schválení ETF, naděje pro Grayscale, Ferrari pořídíte za bitcoiny a etherea, problémy Metamasku u Applu a další rána pro uživatele Binance US. Je tu další #TýdenVKryptu.

Bitcoin vyletěl díky „kachně“ a za krypto koupíte už i Ferrari. Týden v kryptu #54
Nejlevnější model Ferrari bude stát něco málo přes sedm bitcoinů. (ilustrační foto) / Zdroj: Jarlat Maletych / Shutterstock.com

(Ne)schválení bitcoinového ETF vystřelilo cenu

Server Cointelegraph zveřejnil v pondělí na svém twitterovém účtu, který sleduje 1,9 milionu lidí, zprávu, že bylo schváleno bitcoinové ETF společnosti BlackRock. Později se ukázalo, že šlo o falešnou zprávu a někdo z redaktorů serveru naletěl.

Nicméně novinka už byla venku a děly se věci. Cena bitcoinu během deseti minut vylétla z 28 tisíc dolarů (660 tisíc korun) až na 30 600 dolarů (719 tisíc korun), aby se během dalších patnácti minut, kdy se ukázalo, že zpráva není pravdivá, vrátila tam, kde tuto jízdu začala.

Vývoj kurzu bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Cointelegraph se čtenářům omluvil a vysvětlil, jak se taková věc mohla stát: „Na začátku dnešního dne, během rutinního zpravodajství, tým sociálních médií zveřejnil na síti X bez předchozího redakčního schválení zprávu, že SEC schválila ETF iShares spot Bitcoin společnosti BlackRock. Jednalo se ale o nepravdivou informaci. Zpráva pocházela z nepotvrzeného snímku obrazovky zveřejněného uživatelem sítě X, který tvrdil, že pochází z terminálu Bloombergu. Hluboce litujeme toho, že jsme tuto chybu zveřejnili, a dopadu, který to způsobilo.“

Co z toho plyne? Hlavně asi to, že až dojde opravdu na schválení ETF, tak minimálně krátkodobě to vystřelí cenu bitcoinu na měsíc. Pokud totiž zpráva, kterou vidělo v podstatě jen „pár“ lidí a která byla po pár minutách dementována, dokázala pohnout cenou o deset procent, uvidíme pravděpodobně po skutečném schválení daleko větší pohyb.

Nicméně zda tím odstartuje útok na nové ATH (All Time High – nejvyšší cena historie), nebo se cena po pár hodinách či dnech vrátí zase na začátek, je ve hvězdách. 

Poraženými jsou v této kauze jednoznačně obchodníci, kteří shortovali bitcoin a tato falešná zpráva jim během pár minut zlikvidovala pozice za zhruba 104 milionů dolarů (skoro 2,5 miliardy korun).

SEC se neodvolá v případu Grayscale

A ještě jednou ETF. Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) v srpnu prohrála u soudu se společností Grayscale ve věci zamítnutí žádosti o přeměnu jejího Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) na spotový bitcoinový ETF.

Jednohubky z krypta

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Soud tehdy došel k závěru, že SEC postupoval svévolně: „Zamítnutí návrhu společnosti Grayscale bylo svévolné, protože Komise nevysvětlila své rozdílné zacházení s podobnými produkty,“ uvedl soud ve svém stanovisku.

Pak se čekalo na to, zda se SEC odvolá. Regulátor se neodvolal, což zvyšuje šance, že se GBTC opravdu přemění na atraktivnější ETF. Na druhou stranu ale není vůbec jasné, jak bude SEC postupovat v dalším kole zkoumání žádosti Grayscalu. Agentura má stále pravomoc ji zamítnout i z jiných důvodů než z těch, které soudy pro zmatečnou argumentaci nepřijaly.

Ferrari koupíte za bitcoiny

Ferrari začne v USA přijímat kryptoměny při platbách za jejich vozy a slibuje rozšířit kryptoplatby i do Evropy. Výrobce luxusních sportovních vozů se sídlem v italském Maranellu tak reaguje na poptávku svých bohatých zákazníků, uvedl v rozhovoru pro agenturu Reuters marketingový a obchodní ředitel Enrico Galliera. „Někteří z našich klientů jsou mladí investoři, kteří získali svůj majetek na kryptoměnách,“ řekl Galliera.

Ferrari bude v rámci počátečního zavádění kryptoplateb v USA využívat ke zpracování transakcí společnost BitPay a podporovat bude platby v bitcoinech, ethereu a stablecoinu USDC.

Podobně jako Honda si nebude ani Ferrari nechávat přímo kryptoměny, ale obdrží rovnou fiat měnu, o což se postará zmíněná BitPay. Je to tedy stejný princip, který funguje i u nás například na Alze – můžete platit bitcoinem, ale ten se cestou k obchodníkovi změní na koruny.

Pokud vás nabídka zaujala, tak na nejlevnější model Ferrari si připravte něco málo přes sedm bitcoinů…

Případ peněženky MetaMask a App Store

Podle tvůrců MetaMasku i třetích stran zmizela populární peněženka minulou sobotu minimálně na hodinu z App Storu Applu. Na Twitteru/X MetaMasku se objevilo:

Kde se těší bitcoin
Shutterstock

Geopolitika bitcoinu. Kde se těží hlavní kryptoměna světa?

Jen co Čína zakázala těžbu bitcoinu na svém území, její objemy jinde náhle vzrostly. Krvavě potlačené lednové protesty proti růstu cen plynu a energií v Kazachstánu tak už jen zviditelnily atraktivitu středoasijských republik pro těžaře bitcoinu. A obecně i fenomén kryptoměnové „těžební migrace“. Petr Vidomus na Finmag.cz o geopolitice hlavní kryptoměny světa.

„FYI: Jsme si vědomi, že MetaMask není v současné době k dispozici ke stažení v App Store. Nesouvisí to s ničím škodlivým a náš tým usilovně pracuje na co nejrychlejším vyřešení.“

Později MetaMask oznámil, že jeho peněženka je zpět a omluvil se za nepříjemnosti. Společnost neuvedla žádné konkrétní důvody stažení. Ve vyjádřeních pro několik zpravodajských webů společnost Consensys, zástupce vlastníka MetaMask, uvedla, že stažení nesouvisí se škodlivou činností, zranitelností ani funkčností aplikace. 

Zdá se tedy, že tentokrát šlo spíš o něčí chybu a ne záměr společnosti Apple. Nicméně to, že aplikace nějakým způsobem kooperující s kryptoměnami se provozovatelům obchodů s aplikacemi moc nelíbí, je prostě fakt. Přesvědčil se o tom nedávno i český Vexl, který byl Applem vyřazen a dosud se nevrátil. Vexl se přitom kryptoměn ani „nedotkne“, je to v podstatě inzertní aplikace.

Binance US neumožňuje výběr dolarů

Společnost Binance US od tohoto týdne neumožňuje uživatelům provádět výběry v amerických dolarech.

Bitcoin
Shutterstock

Jednoduše a bez poplatků. Jak (a proč) v obchodě přijímat platby bitcoinem?

Myslíte si, že bitcoin je složitá hračka pro geeky? Vyvedeme vás z omylu a ukážeme, jak – a taky proč – můžete přijímat od svých zákazníků platby v bitcoinu. Návod se hodí pro jakéhokoliv drobného podnikatele, který provozuje obchůdek, stánek, cukrárnu či hospůdku.

Rozhodnutí přichází po měsících zvýšeného tlaku ze strany amerických úřadů, kdy se Binance stala terčem několika žalob kvůli svým finančním transakcím, což si vyžádalo změny jejího fungování v USA. V důsledku toho byly letos v létě zmrazeny dolarové vklady, což se ukázalo jako předehra k současnému omezení výběru.

Zákazníci budou muset kvůli změnám pravidel upravit způsob, jak se dostat ke svým prostředkům. Protože neexistuje možnost výběru hotovosti v americké měně, budou si uživatelé muset své prostředky nejprve převést na jinou kryptoměnu nebo stablecoin a ten přeměnit na dolary jinde a jinak. 

Rychlovka na konec: Populární server Reddit oznámil, že brzy ukončí svou službu odměn založenou na blockchainu Community Points, a to s odkazem na obavy ohledně škálovatelnosti. Odměny představovaly tokeny ERC-20 založené na ethereu, které se obchodovaly na burzách a měly tak vlastní kurs. Ten se po oznámení této novinky zřítil o 90 % a uživatelé si nebrali servítky.

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
11
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoininvesticekryptokryptoměnypenízeregulace

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo