Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Drzý vyzyvatel bitcoinu. Cardano chce být číslo jedna. Týden v kryptu #47

Tomáš Krause
Tomáš Krause
2. 9. 2023
 9 937

Grayscale vyhrál bitvu ve sporu se SEC, Chainalysis možná vaří z vody, Apple nechce Vexl, cardano prý porazí bitcoin a s Binance se už nekamarádí Mastercard ani Visa. Je tu další #TýdenVKryptu.

Drzý vyzyvatel bitcoinu. Cardano chce být číslo jedna. Týden v kryptu #47
Cardano má smělý cíl. Chce předstihnout bitcoin a stát se jedničkou ve světě kryptoměn. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Grayscale zvítězil nad SEC a bitcoin hned vystřelil

Oproti předpokladům se rozhodnutí soudu ve věci Grayscale vs SEC trochu protáhlo, ale v úterý po poledni bylo jasno – Grayscale vyhrál a americká Komise pro cenné papíry musela spolknout hořkou pilulku.

Firma podala žalobu proti SEC loni za to, že komise zamítla její návrh na přeměnu fondu GBTC na spotový bitcoinový ETF. Don Verrilli, hlavní právní zástupce společnosti, během březnových ústních jednání uvedl, že si SEC protiřečí, když povoluje bitcoinové futures ETF, ale odmítá povolit spotový bitcoinový ETF.

Soud nyní došel k závěru, že SEC postupoval svévolně: „Zamítnutí návrhu společnosti Grayscale bylo svévolné, protože Komise nevysvětlila své rozdílné zacházení s podobnými produkty,“ uvedl soud ve svém stanovisku. „Proto vyhovujeme žádosti společnosti Grayscale a usnesení rušíme.“

Co bude následovat? SEC má podle Nathana Geraciho z poradenské společnosti The ETF Store dvě možnosti: může schválit přeměnu GBTC na ETF, nebo ji může zamítnout z nějakého jiného důvodu. V tomto konkrétním sporu se může SEC ještě odvolat, takže celá věc pravděpodobně jen tak neskončí a na oslavy je ještě trochu brzy.

Rozhodnutí soudu může mít také velký vliv na další žádosti o ETF, kterých má SEC na stole hned několik a musí o nich rozhodnout nejpozději na jaře příštího roku. Nicméně po výhře Grayscalu se nyní zdá, že otázka už nestojí tak, zda bude spotový ETF v USA schválen, ale kdy bude schválen.

Vývoj kurzu hlavní kryptoměny bitcoin

Zdroj: peníze.cz

Cena bitcoinu ihned po oznámení vítězství Grayscale vyletěla z 26 tisíc dolarů (572 tisíc korun) až nad 28 tisíc dolarů (616 tisíc korun), což představovalo růst přes osm procent. Ve čtvrtek se ale cena vrátila tam, kde byla před oznámením.

Nástroje Chainalysis možná vůbec nefungují

Zajímavý případ se odehrává u dalšího soudu a zdá se, že v poli poražených by mohla skončit „populární“ firma Chainalysis. I když nesedí přímo na lavici obžalovaných.

Jednohubky z krypta

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Jde o spor mezi americkou vládou a Romanem Sterlingovem, údajným tvůrcem kdysi populárního mixéru Bitcoin Fog, který sloužil k anonymizaci bitcoinových transakcí. A právě software Reactor od Chainalysis byl použit ke sledování plateb v rámci Sterlingovova trestního vyšetřování. Jeho funkčnost ale u soudu zpochybňuje Sterlingovův obhájce Tor Ekeland, který si na obhajobě hackerů vybudoval kariéru. Ekeland tvrdí, že Reactor je černá skříňka a neexistují důkazy, že funguje.

A proto u soudu musela vypovídat Elizabeth Bisbeeová, vedoucí oddělení vyšetřování v Chainalysis Government Solutions. Obhajobě ale spíš nahrála na smeč, když vypověděla, že neví o vědeckých důkazech přesnosti jejich softwaru Reactor, který používají i orgány činné v trestním řízení. Přesnost svého softwaru prý Chainalysis posuzuje na základě zpětné vazby od zákazníků.

Prohlášení Bisbeeové je v souladu s blogovým příspěvkem konkurenční Coinbase, která nabízí vlastní software Tracer. V příspěvku popisuje blockchainovou analytiku „spíš jako umění než exaktní vědu“.

Sterlingovův obhájce tak logicky argumentuje tím, že v právním státě potřebujeme jasné důkazy a ne něčí pocity.

Apple: používání hotovosti je nerozvážné

Znáte českou aplikaci Vexl? Ta umožňuje najít ve vašem okolí lidi, kteří chtějí prodat nebo koupit bitcoin tak, jak to Satoshi Nakamoto zamýšlel. To znamená pěkně z ruky do ruky, bez burz a směnáren a se zachováním soukromí.

Martin Hobza
Hobza legal

Konec punku, regulace krypta je tu. Řada projektů skončí, říká advokát

Evropská regulace kryptoměn MiCA dostala definitině zelenou. Krypto projekty tak nyní čeká komplikovaná příprava na získání licencí. Co to ale udělá s trhem? „Odhadujeme, že licenci získají maximálně nízké desítky subjektů. To je oproti stávajícím řádově tisícům subjektů s registrovanou krypto živností významná změna,“ říká advokát Martin Hobza v rozhovoru pro Finmag.cz.

Vexl sám sebe popisuje jako sociální síť, kterou tvoří z vašich kontaktů v telefonu a vy tak můžete najít bitcoinery, které znáte, nebo je zná někdo, koho znáte.

Směna bitcoinů za hotovost tak může proběhnout relativně bezpečně, protože se nescházíte s úplně cizími lidmi. Donedávna byl Vexl dostupný na App Storu od Applu, ale když došlo na schvalování nové generace aplikace, tak nepochopitelně narazil.

V článku od autorů Vexlu je popsáno několikaměsíční martyrium se schvalováním, kdy Vexl musel vysvětlovat, že není finanční instituce a vůbec nepřichází do styku s penězi uživatelů. Dokonce pro jistotu omezil působnost aplikace na země EU, kde je prokazatelně legální používat hotovost. Stejně ale přišlo překvapivě odůvodněné zamítnutí: Aplikace podporuje nerozvážnou činnost. Konkrétně směnu měn.

Pokud vám to přijde trochu na hlavu, tak nejste sami a autoři Vexlu se správně ptají: „Jsou Tinder, Hinge, Bumble, Badoo, Grindr a všechny ostatní seznamovací aplikace, které vybízejí k osobnímu setkání, také nerozvážné? A co Craigslist a jeho evropská obdoba Vinted, které kromě osobního setkání zahrnují i výměnu peněz? A co Facebook Marketplace?“

Myslím, že je naprosto v pořádku, že Apple nepustí do svého obchodu kde co a nechtěl bych se dočkat toho, že bude App Store plný podvodných aplikací, které vás během pár minut oberou o peníze, jako je tomu v Google Play. Ale chtělo by to, aby aplikace schvaloval někdo, kdo si dá práci s pochopením toho, co daná aplikace doopravdy dělá.

Cardano se stane největší kryptoměnou na světě, říká Hoskinson

Zakladatel a hlavní propagátor cardana Charles Hoskinson nadchl své fanoušky a notně nadzvedl ze židle odpůrce, když v hlavním projevu na konferenci Rare Evo vystoupil s odvážnou předpovědí, že cardano předstihne bitcoin a ethereum a stane se největší kryptoměnou světa.

Bude Cardano jedničkou mezi kryptoměnami?

Základem jeho argumentace je závazek Cardana k on-chain governance, decentralizované formě rozhodování, která přímo zapojuje komunitu

„Je to naše výzva. A proto si myslím, že se Cardano pravděpodobně stane největší kryptoměnou na světě. Myslím, že se stane něčím víc než jen kryptoměnou. Bude páteří nového digitálního národa, nové společnosti – místa, kde si konečně začneme znovu důvěřovat,“ řekl Hoskinson.   

Momentálně je sice cardano sedmou největší kryptoměnou s tržní kapitalizací přibližně devět miliard dolarů (skoro 200 miliard korun), ale na ty, do kterých se naváží, kouká z uctivé vzdálenosti, protože bitcoin má kapitalizaci 56x větší – 506 miliard dolarů (přes 11 bilionů korun) a i ethereum je dvaadvacetkrát větší.

Mastercard končí s Binance

Mastercard a burza Binance ukončí k 22. září své čtyři programy krypto karet v Argentině, Brazílii, Kolumbii a Bahrajnu, uvedl ve čtvrtek mluvčí společnosti.

Na webových stránkách Mastercardu jsou jako partneři uvedeny i další krypto burzy, například Gemini. Podle mluvčího Mastrecardu se ale jiných partnerů toto rozhodnutí netýká.

Zdá se tedy, že ukončení spolupráce může souviset s tím, že Binance není v těchto měsících zrovna oblíbená a čelí jednomu problému za druhým. Tím největším je asi ten, že americké regulační orgány v červnu zažalovaly Binance i jejího generálního ředitele Changpenga Zhaoa za údajné provozování „podvodné sítě“. 

A aby toho nebylo málo, tak od července přestala vydávat nové co-brandované karty s Binance i Visa. Když se daří, tak se daří …

Rychlovka na konec: Regulační orgány v americkém státu Rhode Island oficiálně udělily licenci na převody kryptoměn společnosti X (Twitter). Licence umožňuje Xku uchovávat, převádět a směňovat digitální měny a umožňuje jí tak nabízet komplexní škálu služeb souvisejících s kryptoaktivy.

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
14
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuAppleBitcoinkryptokryptoměnyMastercardtechnologie
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo