Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bitcoin už je na burze, závod o první ETF vyhrála Evropa. Týden v kryptu #45

Tomáš Krause
Tomáš Krause
19. 8. 2023
 13 596

Závod o první bitcoinový burzovně obchodovatelný fond (ETF) vyhrála trošku překvapivě Evropa. Zatímco americká Komise pro kontrolu cenných papírů (SEC) dlouho očekávané rozhodnutí o bitcoinovém ETF odkládá, burza Euronext Amsterdam už s bitcoiny obchoduje. A jdeme dál: šéf FTX je ve vězení, CBDC je zlo a do čela Argentiny možná míří fanoušek bitcoinu. Je tu #TýdenVKryptu.

Bitcoin už je na burze, závod o první ETF vyhrála Evropa. Týden v kryptu #45
Závod o první bitcoinové ETF vyhrála Evropa, USA stále čeká (ilustrační foto) / Zdroj: Michal Hron / Midjourney

První evropský bitcoinový ETF

Společnost Jacobi Asset Management se sídlem v Londýně uvedla první evropský spotový bitcoinový burzovně obchodovaný fond (ETF) na burze Euronext Amsterdam. Jacobi FT Wilshere Bitcoin ETF je regulován Komisí pro finanční služby Guernsey (proč právě Guernsey) a bude se obchodovat pod tickerem BCOIN. Úschovu fondu zajišťuje Fidelity Digital Assets a jako tvůrce trhu působí obchodní společnost Flow Traders, oznámila v úterý společnost Jacobi.

Burzovně obchodované dluhopisy (ETN), často označované souhrnným termínem burzovně obchodované produkty (ETP), jsou v Evropě běžné, nicméně nabídka společnosti Jacobi je prvním ETF. Akcionáři ETF vlastní část podkladových akcií produktu, v tomto případě bitcoinu, zatímco investoři ETN vlastní pouze dluhový cenný papír. Jacobi zdůrazňuje, že její ETF nemůže na rozdíl od ETN využívat pákový efekt ani deriváty.

A co na to USA, kde se na první bitcoinové ETF s napětím čeká už řadu měsíců, ne-li let?

SEC odkládá rozhodnutí o bitcoinovém ETF

Zatímco Evropa slaví první bitcoinový ETF, americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) odložila rozhodnutí o ETF fondu firmy Ark 21Shares Bitcoin. Termín, do kterého měla SEC o fondu nějakým způsobem rozhodnout, vypršel minulou neděli.

Jednohubky z krypta

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Regulátor v pátek ve svém prohlášení uvedl, že žádá veřejnost o vyjádření k jednomu z pozměňovacích návrhů v žádosti, čímž fakticky posunul datum finálního schválení či zamítnutí. A protože toto rozhodnutí lze odložit až o 240 dní, můžeme se verdiktu dočkat klidně až na jaře příštího roku.

Fond Ark 21Shares je považován za první na řadě pro potenciální schválení bitcoinového ETF. Generální ředitelka Ark Investu Cathie Woodová nicméně očekává, že SEC rozhodne o více fondech najednou. Řekla to na začátku týdne agentuře Bloomberg.

Žádosti o schválení ETF už podaly další významné firmy, včetně finančního giganta BlackRock, jehož bitcoinový ETF mnozí považují téměř za hotovu věc. Vedle těchto žádostí čeká na rozhodnutí soudu i  společnost Grayscale. Té SEC opakovaně zamítl její návrh na přeměnu fondu Grayscale Bitcoin Trust právě na ETF. A podle některých spekulací by se Grayscale mohl dozvědět rozhodnutí už tento týden. Pokud by to Grayscalu vyšlo, byla by to zajímavá situace: byl by jediným ETF a ostatní by dále čekali.

Zakladatel zkrachovalé burzy FTX ve vězení

Šéf zkrachovalé burzy FTX Sam Bankman-Fried si na proces počká ve vězení. A to ne jen tak ledajakém. Americký okresní soudce Lewis Kaplan v pátek rozhodl, že Bankman-Fried musí být kvůli možnému ovlivňování svědků uvězněn a nemůže dále pobývat na svobodě. Nepomohla tomu ani obří kauce 250 milionů dolarů (5,5 miliardy korun), díky níž mohl doteď přebývat v domě svých rodičů v kalifornském Palo Altu.

Budoucnost bitcoinu
Shutterstock

Kde bude bitcoin za deset let? Experti mu věští zářnou budoucnost

Většina kryptoměn nezažívá dobrý rok, včetně té největší: bitcoin se těžce sbírá z několika letošních propadů. Vrcholní představitelé velkých platforem však zůstávají v klidu. A kryptoměnám dál předvídají strmý růst: za deset let by je prý měla používat miliarda lidí, psal loni editor Finmag.cz Adam Štěpánek.

Bankman-Fried bude čekat na proces, který se uskuteční 2. října, v brooklynském Metropolitním vazebním středisku (MDC). A to není zrovna hezké místo; podle médií zařízení v posledních letech trápí nedostatek personálu, výpadky elektřiny a výjimkou nejsou ani červi v jídle vězňů. Začátkem letošního roku se navíc jeden z dozorců přiznal k přijímání úplatků za pašování drog. Obecně jsou pak podmínky ve věznici označovány za „nelidské“.

Bankman-Friedovi právníci naléhali na Kaplana, aby jejich klienta nezavíral. Mimo jiné proto, že personální krize v MDC znamená, že by bylo příliš málo dozorců, kteří by ho mohli eskortovat do místnosti s počítači, kde by si mohl prohlédnout důkazy žalobců proti němu. V pondělním dopise Bankman-Friedovi právníci zase požádali Kaplana, aby nařídil MDC poskytovat jejich klientovi denně léky na předpis proti depresi a hyperaktivní poruše pozornosti.

K dalším prominentním vězňům, kteří aktuálně v MDC pobývají, patří třeba Juan Orlando Hernandez, bývalý prezident Hondurasu, který se přiznal k obvinění z obchodování s drogami. Nebo třeba čínský podnikatel v exilu Guo Wengui, který se přiznal k rozsáhlým podvodům. Hernandezovi právníci přirovnali podmínky jeho věznění k podmínkám „válečného zajatce“. Guovi právníci zase v březnu označili MDC za „mimořádně nebezpečné prostředí“.

Tohle by před rokem Sama Bankman-Frieda asi nenapadlo ani v nejčernějším snu…

CBDC jsou obrovskou hrozbou

Je to něco jako státní krypto. Akorát popírá vše, co krypto přineslo a co je jeho cílem. S digitálními penězi si v nějaké míře hrají snad už skoro všechny centrální banky. A nezapomínají při tom vyhlašovat, jak skvělá je to věc a jak svět CBDC bude krásný, bezpečný a celý růžový. Nenechte se ale vysmát. Josef Tětek pro Bitcoinmagazine  sepsal článek o tom, jak obrovská hrozba to je.

Martin Hobza
Hobza legal

Konec punku, regulace krypta je tu. Řada projektů skončí, říká advokát

Evropská regulace kryptoměn MiCA dostala definitině zelenou. Krypto projekty tak nyní čeká komplikovaná příprava na získání licencí. Co to ale udělá s trhem? „Odhadujeme, že licenci získají maximálně nízké desítky subjektů. To je oproti stávajícím řádově tisícům subjektů s registrovanou krypto živností významná změna,“ říká advokát Martin Hobza v rozhovoru pro Finmag.cz.

Představte si toto: Třetina výplaty jde na bydlení, třetina na jídlo (povoleny jsou pouze rostlinné a hmyzí bílkoviny), 10 % na dopravu (s malým příspěvkem na benzin), 10 % na povinný penzijní plán (většinou na státní dluhopisy) a zbývajících 14 % na oblečení, alkohol a léky ve státem licencovaných obchodech. Utrácení mimo tyto příděly je spojeno s obrovskými přirážkami, a jako by to nestačilo, spoření je nemožné, protože tyto peníze mají datum expirace: po třech měsících z vašeho účtu jednoduše zmizí.

Tento dystopický svět je blíž, než si myslíte. Josef v článku vysvětluje, jaká je motivace vlád k prosazování programů CBDC, proč je to dnes jedna z největších hrozeb pro vaše svobody a jaké kroky můžete podniknout, abyste omezili její dopad na vás a vaši rodinu.

Bude mít Argentina probitcoinového prezidenta?

V primárkách prezidentských voleb v Argentině zvítězil Javier Milei, libertariánský kandidát, který se zasazoval o zrušení centrální banky a příznivě se vyjadřoval o bitcoinu. Nicméně i když má Milei ke kryptoměnám kladný postoj, neprosazuje, aby se bitcoin používal jako zákonné platidlo jako v Salvadoru. Místo toho vyzývá k „dolarizaci“ ekonomiky, která se v současnosti potýká s trojcifernou inflací.

Půjdete do bitcoinového ETF?

Kladný vztah k bitcoinu je ale asi to jediné, co je na vítězi primárek pozitivního. Výčet jeho dalších vlastností už tak skvělý není, mnozí ho totiž označují za argentinskou kopii Donalda Trumpa. Ostatně, Milei patří k velkým fanouškům hotelového magnáta a bývalého prezidenta USA. A koho jeho osobnost zajímá víc, Seznam Zprávy nabídly jeho profil pod výstižným titulkem Od tantrického sexu k favoritovi voleb. Za oceánem boduje „argentinský Trump.

V trochu zvláštním volebním systému ale jeho současné vítězství nic neznamená. Rozhodne se až 22. října, kdy v Argentině proběhnou prezidentské volby. Aby některý z kandidátů získal prezidentský úřad, musí získat 45 % hlasů, nebo 40 % v případě, že má před druhým v pořadí náskok alespoň deset procent. Pokud žádný z kandidátů této hranice nedosáhne, bude se 19. listopadu konat druhé kolo.

Rychlovka na konec: Finanční výkaz odhalil, že skutečný americký Donald Trump má v etherové peněžence mince za víc než 2,8 milionu dolarů (62 milionů korun). Z výkazů, které 14. srpna sdílela nezisková organizace Citizens for Responsibility and Ethics in Washington, vyplývá, že Trump vydělal peníze z licenčních poplatků spojených s jeho NFT.

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
16
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuargentinaBitcoinDerivátydonald trumpethereumFTXinvesticeinvestiční fondykryptoměnypákový efektSEC
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo