Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Musk krypto pro X nechystá, PayPal má vlastní stablecoin. Týden v kryptu #44

Tomáš Krause
Tomáš Krause
12. 8. 2023

PayPal spustil svůj stablecoin, Musk nechce krypto na Twitteru, Tether vyhrál u soudu, neznámý dobrodinec spálil sto milionů korun a New York je země kryptu zaslíbená. Je tu další #TýdenVKryptu.

Musk krypto pro X nechystá, PayPal má vlastní stablecoin. Týden v kryptu #44
Elon Musk tvrdí, že jeho platforma X (dříve Twitter) neplánuje zavedení krypta. (ilustrační foto) / Zdroj: Leefuji / Shutterstock.com

PayPal spustil vlastní stablecoin

Zprávou týdne určitě je, že PayPal si spustil vlastní stablecoin PYUSD. Ten je plně krytý dolarovými vklady, krátkodobými americkými pokladničními poukázkami a podobnými peněžními ekvivalenty a lze jej vyměnit v poměru jedna ku jedné za americký dolar.

Stablecoin vydává společnost Paxos Trust Company, která donedávna vydávala i stablecoin BUSD pro burzu Binance. To jí ale regulátor v únoru zakázal s tím, že jde o neregulovaný cenný papír. Takže je docela dobře možné, že PYUSD postihne stejný osud. Anebo to má PayPal s regulátorem pořešené a pak není z pohledu regulátora stablecoin jako stablecoin.

Jednohubky z krypta

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Ihned po spuštění byl ale stablecoin podrobně rozpitván odborníky a na veřejnost se dostalo několik podivností, které přílišnou důvěru v tuto novou minci nebudí.

Asi největší red flag je fakt, že v kódu se nalézá takzvaná autorizovaná adresa „assetProtectionRole“ a ta může zmrazit tokeny libovolného uživatele, případně je rovnou smazat, pokud se tak provozovatel rozhodne.

Zvláštní je podle mnohých komentátorů i to, že hlavní kontrakt je jen jakási proxy, kde může PayPal kdykoli změnit odkaz na implementační kontrakt. To znamená, že čistě teoreticky se může PayPal rozhodnout změnit kód tokenu na cokoliv, co ho napadne. A příliš důvěry nebudí ani to, že je token napsán ve velmi zastaralé verzi jazyka Solidity, konkrétně číslo 0.4.24, což je verze, která byla aktuální v roce 2018.

PYUSD je navíc vytvořen jako ERC-20 token na Ethereu, což může jeho reálné používání hodně prodražit. Ethereum je totiž pověstné svými vysokými poplatky za transakce, které zejména ve špičkách dosahují šílených výšin.

Žádné krypto na Twitteru, pardon na Xku

Elon Musk v reakci na příspěvek týkající se pochybných digitálních měn parazitujících na značkách X a Twitteru minulou sobotu prohlásil, že jeho platforma sociálních médií nazvaná X (dříve Twitter) neplánuje zavedení krypta.

Spustí někdy X vlastní krypto?

V reakci na příspěvek uživatele DogeDesigner se Musk zabýval otázkou podvodných tokenů, jako jsou X (X) a TwitterDAO (TWITTER), které lživě tvrdí, že jsou spojeny s Muskovou platformou. DogeDesigner varoval krypto komunitu před těmito podvodnými tokeny a dodal, že Musk ani X nikdy žádný krypto token neuvedli na trh. Musk ve své odpovědi ujistil: „A nikdy to neuděláme.“

Je to zvláštní otočka o 180 stupňů, protože Musk v minulosti prohlašoval nebo minimálně naznačoval, že krypto na Twitteru zavede, a dokonce na čas vyměnil ptáčka v logu Twitteru za psíka Shiba Inu, který je i v logu memecoinu dogecoin. Ale upřímně řečeno, Muska už snad nikdo nemůže brát vážně a klidně je možné, že zítra Xko spustí vlastní token.

Soudce zamítl žalobu na Tether

Spekulace o tom, že stablecoin USDT není dostatečně krytý, se vrací stále dokola už od počátku jeho existence. Tether nyní získal v této nekonečné válce jednu bitvu.

Kde se těší bitcoin
Shutterstock

Geopolitika bitcoinu. Kde se těží hlavní kryptoměna světa?

Jen co Čína zakázala těžbu bitcoinu na svém území, její objemy jinde náhle vzrostly. Krvavě potlačené lednové protesty proti růstu cen plynu a energií v Kazachstánu tak už jen zviditelnily atraktivitu středoasijských republik pro těžaře bitcoinu. A obecně i fenomén kryptoměnové „těžební migrace“. Petr Vidomus na Finmag.cz o geopolitice hlavní kryptoměny světa.

Aktuálně zamítnutá žaloba recyklovala tu předchozí podanou v roce 2021. Tehdy žalobci Shawn Dolifka a Matthew Anderson říkali, že tvrzení společnosti Tether, podle něhož je USDT kryt americkým dolarem, je nepravdivé.

Žalobci uváděli, že Tether neudržuje dostatečné rezervy, které by odpovídaly počtu tokenů USDT v oběhu, a že existovaly případy, kdy obžalovaní neměli vůbec žádné rezervy. Rezervy podle nich navíc nebyly tvořeny výhradně americkými dolary, jak tvrdil Tether.

Podle příspěvku na blogu na oficiálních stránkách společnosti Tether soud vydal šestistránkové rozhodnutí, kterým žalobu komplexně a rozhodně zamítl:

Hlavní soudkyně Laura Taylor Swainová z okresního soudu USA pro jižní obvod New York dnes vydala obsáhlé a jasné šestistránkové rozhodnutí, jehož součástí je příkaz k zamítnutí bezdůvodné hromadné žaloby podané Matthewem Andersonem a Shawnem Dolifkou proti společnostem Tether a Bitfinex v plném rozsahu. Soud správně rozhodl, že stížnost žalobců postrádá jakákoli „věrohodná tvrzení o újmě“, protože neobsahuje žádné skutečnosti, které by ukazovaly, že „USDT neměl dostatečné krytí“. Zamítnutí v této velmi rané fázi řízení ukazuje, že nároky žalobců byly bez jakéhokoli právního opodstatnění.

Kdo a proč spálil ethery za 100 milionů?

Neznámá osoba používající ENS jméno nd4.eth odeslala 2 500 etherů (4,6 milionu dolarů, což je přes sto milionů korun) na adresu pro spálení. Spálením se rozumí trvalé vyřazení mincí z oběhu a dosáhne se ho jejich odesláním na známou, „neutratitelnou“ adresu. Ačkoli se často provádí i řízeně za účelem snížení celkové nabídky tokenů, tak v tomto případě je motiv spíš záhadou a komunita má nad čím bádat.

Budoucnost bitcoinu
Shutterstock

Kde bude bitcoin za deset let? Experti mu věští zářnou budoucnost

Většina kryptoměn nezažívá dobrý rok, včetně té největší: bitcoin se těžce sbírá z několika letošních propadů. Vrcholní představitelé velkých platforem však zůstávají v klidu. A kryptoměnám dál předvídají strmý růst: za deset let by je prý měla používat miliarda lidí, psal loni editor Finmag.cz Adam Štěpánek.

K převodu mincí došlo už 26. července, ale teprve nyní se mu dostalo pozornosti. Konkrétní informace o tom, proč nebo jak k tomu došlo, jsou zatím kusé. A zatímco mnozí nechápou, proč by někdo zničil ethery v hodnotě 4,5 milionu dolarů, jiní neznámému odesilateli tleskají za to, že snížil nabídku etherů v oběhu.

On-chain analytici ze společnosti Lookonchain poznamenali, že ona osoba je v současné době velkým držitelem i jiných tokenů – vlastní 34 287 tokenů GMX v hodnotě 1,84 milionu dolarů (41 milionů korun) a 311 003 tokenů Gains v hodnotě 1,43 milionu dolarů (32 milionů korun).

Příliš světla do celé záležitosti nevnáší ani to, že později poslal onen neznámý na stejnou spalovací adresu 1,5 ETH, 34,9 GMX a 600 GNS v celkové hodnotě asi sedm tisíc dolarů (155 tisíc korun).

Pětina Newyorčanů vlastní krypto

Série zpráv společnosti Coinbase, která upozorňuje na kryptoinovace na úrovni jednotlivých států v USA, nedávno zveřejnila své čtvrté vydání, v němž je představen New York. Zpráva vyzdvihuje různé milníky, kterých stát dosáhl v oblasti přijetí kryptoměn. 

V rámci zprávy Coinbase uvádí, že 19 % obyvatel New Yorku, kteří se zúčastnili studie, vlastní kryptoměny. Kromě toho každý třetí Newyorčan souhlasil s tím, že krypto činí finanční systém spravedlivějším, a označil jej za „hodnotnou investici do budoucna“.

Zpráva zdůrazňuje i to, že se stát nadále stává oblíbeným domovem projektů zaměřených na blockchain. Podle Coinbase sídlí ve státě New York 692 blockchainových firem a organizací.

Rychlovka na konec: Pomáhá bitcoin klimatu? Nová studie KPMG došla ke zjištění, že ano. Pokud se vám nechce louskat celá zpráva, tak její shrnutí vydal český Forbes.

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
14
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuElon MuskkryptokryptoměnyNew Yorktwitter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo