Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Litecoin má za sebou další halving. Přežije do příštího? Týden v kryptu #43

Tomáš Krause
Tomáš Krause
5. 8. 2023
 5 404

Tak nám hackli Curve, worldcoin má problém v Keni, šéf Coinbase promluvil o nátlaku americké Komise pro cenné papíry a burzy a máme za sebou halving litecoinu. A MicroStrategy opět nakupovala bitcoin. Je tu další #TýdenVKryptu.

Litecoin má za sebou další halving. Přežije do příštího? Týden v kryptu #43
Litecoin má za sebou další halving. Přežije do toho příštího? (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Hack Curve Finance za miliony dolarů

Kryptoměny v hodnotě až 100 milionů dolarů (2,2 miliardy korun) jsou ohroženy kvůli chybě v programovacím jazyku používaném v systémech Curve. Několik stablecoinových poolů na platformě už kvůli tomu bylo vykradeno.

„V důsledku problému v kompilátoru Vyper byly hacknuty následující pooly: crv/eth, aleth/eth, mseth/eth, peth/eth,“ uvedla Curve v pondělí na Twitteru.

Jednohubky z krypta

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Reentrace je běžná chyba, která umožňuje útočníkům obelstít inteligentní kontrakt opakovaným voláním protokolu za účelem krádeže aktiv. Stejnou zranitelnost mohou mít i další projekty, které používají programovací jazyk Vyper.

V době vydání článku nebylo jasné, kolik peněz bylo z Curve útokem ukradeno, ale firma BlockSec, zabývající se auditem blockchainů, na Twitteru odhadla celkové ztráty nad 42 milionů dolarů (924 milionů korun). Tarun Chitra, výkonný ředitel a zakladatel firmy Gauntlet, která řeší modelování kryptografických rizik, odhadl, že útočník utekl s asi 20 miliony dolarů (44 milionů korun).

Společnosti se aspoň podařilo získat část peněz zpět díky tomu, že provozovatel bota 'c0ffeebabe.eth' vrátil na platformu 2 879 ETH v hodnotě téměř 5,5 milionu dolarů (121 milionů korun). Ukradl je původnímu zloději.

Nativní token platformy CRV se v reakci na problémy propadl o zhruba 28 %.

Kontroverzní worldcoin narazil v Keni

Keňské ministerstvo vnitra oznámilo pozastavení místní aktivity projektu kryptoměny worldcoin, zatímco vládní agentury vyhodnocují potenciální rizika pro veřejnou bezpečnost.

Kde se těší bitcoin
Shutterstock

Geopolitika bitcoinu. Kde se těží hlavní kryptoměna světa?

Jen co Čína zakázala těžbu bitcoinu na svém území, její objemy jinde náhle vzrostly. Krvavě potlačené lednové protesty proti růstu cen plynu a energií v Kazachstánu tak už jen zviditelnily atraktivitu středoasijských republik pro těžaře bitcoinu. A obecně i fenomén kryptoměnové „těžební migrace“. Petr Vidomus na Finmag.cz o geopolitice hlavní kryptoměny světa.

Projekt založený generálním ředitelem společnosti OpenAI Samem Altmanem byl spuštěn minulý týden. Vyžaduje, aby uživatelé poskytli sken oční duhovky výměnou za digitální průkaz totožnosti. V některých zemích uživatelé také dostanou zdarma kryptoměnu v hodnotě asi 50 dolarů (1100 korun).

„Příslušné bezpečnostní orgány, orgány pro finanční služby a orgány pro ochranu údajů zahájily šetření a vyšetřování s cílem zjistit pravost a zákonnost výše uvedených aktivit,“ uvedl v prohlášení ministr vnitra Kithure Kindiki.

Místní média informovala, že do úterý se do worldcoinu zaregistrovalo víc než 350 tisíc Keňanů, kteří výměnou za sken oka získali přibližně sedm tisíc keňských šilinků (už zmíněných 1100 korun) v minci worldcoin.

Společnost Worldcoin Foundation se sídlem na Kajmanských ostrovech uvedla, že využije dobu pozastavení ke spolupráci s úřady, aby zvýšila povědomí o svých opatřeních na ochranu soukromí. Ta zavedla nejen v Keni, ale i jinde, kde se svým projektem působí. Dodejme, že worldcoin se už dostal pod drobnohled také ve Velké Británii, Německu a Francii. A v USA nesmí fungovat vůbec.

SEC tlačí na Coinbase

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) požádala burzu Coinbase, aby zastavila obchodování se všemi kryptoměnami kromě bitcoinu. Ve vyjádření pro Financial Times to tvrdí výkonný ředitel Coinbase Brian Armstrong. SEC měla toto doporučení vydat předtím, než minulý měsíc zahájila právní kroky proti společnosti za to, že se neregistrovala jako makléř.

Budoucnost bitcoinu
Shutterstock

Kde bude bitcoin za deset let? Experti mu věští zářnou budoucnost

Většina kryptoměn nezažívá dobrý rok, včetně té největší: bitcoin se těžce sbírá z několika letošních propadů. Vrcholní představitelé velkých platforem však zůstávají v klidu. A kryptoměnám dál předvídají strmý růst: za deset let by je prý měla používat miliarda lidí, psal loni editor Finmag.cz Adam Štěpánek.

„Řekli nám, že se domnívají, že každé aktivum kromě bitcoinu je cenný papír," řekl Armstrong. „My jsme se zeptali, jak dospěli k tomuto závěru, protože to není náš výklad zákona. A oni řekli, že nám to nebudou vysvětlovat a že musíme vyřadit z obchodování každé aktivum kromě bitcoinu." 

Podle Armstronga by v případě souhlasu Coinbase hrozilo, že naprostá většina amerických krypto firem bude fungovat mimo zákon, pokud se nezaregistrují u SEC. „V tu chvíli jsme opravdu neměli na výběr, vyřazení každého aktiva kromě bitcoinu, což mimochodem zákon neříká, by v podstatě znamenalo konec krypto průmyslu v USA,“ řekl. „Díky tomu byla volba snadná... Pojďme k soudu a zjistíme, co na to řekne.“

Předseda SEC Gary Gensler už dříve uvedl, že podle něj je jsou kryptoměny s výjimkou bitcoinu cenným papírem. 

Halving litecoinu

Ve středu odpoledne proběhl halving litecoinu, což znamená, že odměna těžařům se snížila ze 12,5 LTC na 6,25. S cenou vůči dolaru to nijak významně nehnulo, pokles na cenu okolo 88 dolarů (necelé dva tisíce korun) je spíš dílem celkové nálady na krypto trzích.

Přežije litecoin do dalšího halvingu?

Po minulém halvingu v roce 2019 se s cenou nedělo prakticky nic víc než rok, teprve potom začala kryptoměna prudce růst a svého ATH (all time high) dosáhla na 412 dolarech (lehce přes devět tisíc korun). I letos je hodně nepravděpodobné, že by litecoin začal růst sám o sobě bez ohledu na zbytek trhu. Všichni spíš čekají na halving bitcinu, což je událost, která může s cenou opravdu pohnout.

Další halving litecoinu zatím vychází na 30. červenec 2027. Je ale otázkou, kde bude za čtyři roky litecoin a zda vůbec bude existovat. Jeho význam a potřeba existence je stále menší a menší, zejména kvůli tomu, že nástup technologie Lightning Network na bitcoinu mu sebral jeho hlavní výhodu – rychlost a nízké poplatky za transakce.

Dalších 467 bitcoinů pro MicroStrategy 

Společnost MicroStrategy, známá hlavně tím, že má ve své rozvaze obrovské množství bitcoinů a některými investory je tak používána jako jakýsi neoficiální bitcoinový ETF, oznámila výsledky za druhé čtvrtletí.

Vyplývá z nich, že v červenci MicroStrategy nakoupila dalších 467 BTC za 14,4 milionu dolarů (317 milionu korun) a v současnosti vlastní už 152 800 BTC. To při současných cenách okolo 30 tisíc dolarů za kus představuje hodnotu přes 4,5 miliardy dolarů (přes 100 miliard korun). Při svém posledním nákupu platila MicroStrategy 30 835 USD za jeden bitcoin (680 tisíc korun).

Díky letošnímu růstu ceny bitcoinu se MicroStrategy dostala ze ztráty, která ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činila 197,6 milionu dolarů (zhruba 4,5 miliardy korun) na v podstatě zanedbatelných minus 18,9 milionu dolarů (asi 420 milionů korun). Firma totiž nakupovala v minulosti bitcoiny i výrazně dráž, ale dokupování za nižší ceny postupně průměrnou cenu snižuje.

Postup MicroStrategy je skvělou reklamou na metodu DCA (Dollar-cost averaging), tedy pravidelné nakupování bez ohledu na cenu.

Rychlovka na konec: Ethereum oslavilo 30. července své osmé narozeniny. Je to datum, kdy se v síti objevil Genesis block. Tak všechno nejlepší.

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
18
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoininvesticekryptokryptoměnyregulace
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo