Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Šílené doporučení BlackRocku a ještě šílenější worldcoin. Týden v kryptu #42

Tomáš Krause
Tomáš Krause
29. 7. 2023
 8 190

Dnes tu máme jedno bláznivé doporučení BlackRocku, podíváme se na další kauzu šéfa zkrachovalé burzy FTX Sama Bankmana-Frieda i na to, jak bitcoinová těžba pomáhá Paraguayi, zatímco Kuvajtu se krypto vůbec nelíbí. A mrkneme i na dalšího „zabijáka“ bitcoinu. Vítejte u nového dílu #TýdenVKryptu.

Šílené doporučení BlackRocku a ještě šílenější worldcoin. Týden v kryptu #42
Bitcoin v portfoliu investora? BlackRock přichází s bláznivým doporučením (ilustrační foto) / Zdroj: Michal Hron / Midjourney

BlackRock doporučuje držet v portfoliu 84,9 % bitcoinu

Ani tento týden nebude chybět v přehledu událostí BlackRock. Tento největší světový správce aktiv totiž ve své studii doporučuje investorům, aby jejich portfolia obsahovala ohromujících 84,9 % bitcoinu. Studie byla provedena sice už v dubnu loňského roku, ale teprve nyní se stala populární na Twitteru.

Výkonnost bitcoinu jako aktiva byla zkoumána od července 2010 do prosince 2021 na měsíční bázi. Ze zjištění BlackRocku vyplývá, že pro portfolio 60 ku 40 (60 % akcií a 40 % dluhopisů) s pevnou averzí k riziku γ = 1,50 je optimální alokace do bitconu zmíněných 84,9 %. Zbývajících 15,1 % navrhuje studie rozdělit mezi akcie a dluhopisy.

Jednohubky z krypta

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Studie tvrdí, že přidání bitcoinu do portfolia výrazně zlepšilo jeho rizikově upravenou návratnost měřenou Sharpeho poměrovým koeficientem, což je je metrika, která udává nadměrný výnos na jednotku rizika investice. Tento poměr je u portfolia v poměru 60 ku 40 bez bitcoinu 0,72, zatímco u portfolia s 84,9% alokací bitcoinu je 1,53.

Jak jistě pravidelní čtenáři Týdne v kryptu vědí, BlackRock žádá o schválení bitcoinového ETF a podle mnohých má velkou šanci uspět. Zda tomu tak skutečně bude, se dozvíme nejpozději v březnu příštího roku. Zmíněná studie se tedy jistě neobjevila v těchto dnech na Twitteru náhodou.

Sam Bankman-Fried platí údajně právníky z ukradených peněz

Už jsme tu pár týdnů neměli šéfa zkrachovalé burzy FTX, tak to pojďme napravit. Bývalý generální ředitel FTX Sam Bankman-Fried údajně platí miliony svým obhájcům z ukradených prostředků. Obvinění přišlo od právníků jménem zkrachovalé burzy. Konkrétně tvrdí, že zakladatel platil deset milionů dolarů (asi 220 milionů korun) na svou obhajobu z peněz, které byly zpronevěřeny.

Právníci uvedli, že zakladatel FTX „vykonstruoval dar“ ve stejném objemu svému otci Joe Bankmanovi a že právě z těchto peněz nyní platí své právníky. Sám Bankman-Fried se k tomuto nejnovějšímu obvinění zatím nevyjádřil.

Jedno obvinění navíc už asi nehraje roli. Zakladatel FTX je totiž už obviněn z podvodu, úplatkářství, a dokonce i z porušení pravidel financování volební kampaně.

Těžba bitcoinu vyřešila Paraguayi dlouholetý problém

Společnost Sazmining, poskytovatel hostingu pro těžaře bitcoinu, spustí v září datacentrum v Paraguayi. Využije tam nízkých cen elektřiny a nabídne hosting se sazbou 4,7 centu za kWh (asi 1,04 Kč), což je daleko pod průměrnou cenou v USA, kde je to 16,1 centu za kWh (asi 3,6 Kč). Pro Paraguay je ale zajímavé hlavně to, že se vyřeší její dlouholetý problém s přebytky elektřiny.

Kde se těší bitcoin
Shutterstock

Geopolitika bitcoinu. Kde se těží hlavní kryptoměna světa?

Jen co Čína zakázala těžbu bitcoinu na svém území, její objemy jinde náhle vzrostly. Krvavě potlačené lednové protesty proti růstu cen plynu a energií v Kazachstánu tak už jen zviditelnily atraktivitu středoasijských republik pro těžaře bitcoinu. A obecně i fenomén kryptoměnové „těžební migrace“. Petr Vidomus na Finmag.cz o geopolitice hlavní kryptoměny světa.

„Využitím přebytečné elektřiny k těžbě bitcoinů se podařilo důmyslně přeměnit dřívější ztráty Paraguaye v zisky,“ uvedl Kent Halliburton, prezident a provozní ředitel společnosti Sazmining.

V roce 1971 totiž Brazílie a Paraguay spojily své síly při výstavbě přehrady Itaipu, která dnes vyrábí 14 gigawattů elektrické energie. Na základě tehdejší dohody Brazílie projekt financovala a Paraguay na oplátku získala přebytky elektřiny nad rámec svých domácích potřeb.

Paraguay se ale dlouhodobě potýkala s problémem, jak s tímto přebytkem naložit, a proto začala přebytečnou energii prodávat se ztrátou zpět Brazílii. Těžba bitcoinů však nyní přinesla dokonalé řešení této situace, které Paraguayi pomůže přeměnit přebytky v zisk.

Kuvajt zakazuje krypto

Zatímco Paraguay z krypta profituje, Kuvajt se vydal opačnou cestou. Tento bohatý ropný stát vydal pokyn, kterým krypto v podstatě zakazuje. A příslušné nařízení v rámci zvyšování úsilí v oblasti boje proti praní špinavých peněz a financování terorismu se s tím vůbec nemaže. Posuďte sami:

  • Absolutní zákaz používání virtuálních aktiv jako platebního nástroje/měny nebo jejich uznání jako decentralizované měny ve státě Kuvajt.
  • Zákaz obchodování s virtuálními aktivy jako investičním prostředkem, tedy zdržení se poskytování tohoto typu služeb jakýmkoli klientům.
  • Zákaz vydávat nebo udělovat jakýmkoli fyzickým nebo právnickým osobám na území státu Kuvajt licence k poskytování služeb virtuálních aktiv jako komerční činnosti.
  • Absolutní zákaz všech činností souvisejících s těžbou virtuálních aktiv/měn.
Budoucnost bitcoinu
Shutterstock

Kde bude bitcoin za deset let? Experti mu věští zářnou budoucnost

Většina kryptoměn nezažívá dobrý rok, včetně té největší: bitcoin se těžce sbírá z několika letošních propadů. Vrcholní představitelé velkých platforem však zůstávají v klidu. A kryptoměnám dál předvídají strmý růst: za deset let by je prý měla používat miliarda lidí, psal loni editor Finmag.cz Adam Štěpánek.

Doplňme, že nařízené vzešlo na základě studie vypracované Národním výborem pro boj proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Tak schválně, jak dlouho Kuvajtu bude trvat, než pozná, že zákazy nic neřeší a krypto je spíše příležitost?

Odstartoval worldcoin, další „zabiják“ bitcoinu

Pokud jste tento týden otevřeli mainstreamová média, pravděpodobně na vás vyskočil článek popisující novou úžasnou kryptoměnu worldcoin, která má potenciál převálcovat bitcoin.

Zajímavé je na projektu asi jen to, že za ním stojí zakladatel OpenAI Sam Altman. Mezi investory najdeme mimo jiné i zakladatele LinkedInu Reida Hoffmana, ale i nám dobře známého Sama Bankmana-Frieda, který má nyní dost jiných starostí.

Mince worldcoin, mimochodem obyčejný ERC-20 token na Ethereu, jsou svázané s blockchainovou službou World ID, která má prokazovat vaši digitální identitu, respektive to, že jste člověkem a ne robotem nebo umělou inteligencí (Proof of Personhood). Aby člověk mohl World ID získat, musí si nechat naskenovat svou duhovku (!)  pomocí zařízení nazvaného Orb, které z biometrických dat vytvoří jedinečný hash.

Pokud vám to přijde šílené, tak spoustě lidí zjevně ne a na scan oka jsou ochotni stát fronty. Pravděpodobně proto, že za scan obdrží tokeny v hodnotě asi 50 dolarů (1100 korun). To ale platí jen při dnešní ceně worldcoinu okolo dvou dolarů (asi 44 korun).

Věříte v budoucnost worldcoinu?

Pokud vás od worldcoinu neodradily předešlé řádky, tak vězte, že projekt obsahuje i další červené vykřičníky, které signalizuj scam: provozovatel worldcoinu si hodlá nechat 20 % mincí na provoz a celý projekt je prezentován v médiích jako vyzyvatel bitcoinu a kryptoměn, který změní svět.

Kolikrát jste už tohle slyšeli a kde jsou ty projekty dnes? Pokud vás svrbí ruce a chcete si nechat scanovat duhovku, což jde nejblíže v Berlíně, tak raději vezměte peníze na jízdenku a za ztracený čas a kupte si za to bitcoin.

A pokud si chcete o worldcoinu přečíst marketingové bláboly, zamiřte třeba na Novinky.cz a tam si tu perlu najděte. Pokud si chcete přečíst střízlivý popis faktů, zamiřte raději na Lupu.

Rychlovka na konec: V pondělí ‎ráno v 5:17 hodin byl vytěžen bitcoinový blok číslo 800 000. Ne že by to něco znamenalo, ale je to hezké číslo :) A taky v tu chvíli zbývalo do halvingu přesně 40 000 bloků.

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
22
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoinETFinvestorkryptoměnyKuvajtportfoliorizikostudievýkonnost
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo