Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nová doba, bitcoin nabídne už i matka Komerční banky. Týden v kryptu #41

Tomáš Krause
Tomáš Krause
22. 7. 2023
 7 501

Předseda americké Komise pro kontrolu cenných papírů (SEC) není nadšen z rozhodnutí soudu, známe termíny pro schválení bitcoinových ETF, matka Komerční banky jde do bitcoinu, krypto není hazard a Robert F. Kennedy Jr. chce podpořit dolar bitcoinem. Je tu další #TýdenVKryptu.

Nová doba, bitcoin nabídne už i matka Komerční banky. Týden v kryptu #41
Bitcoin se dostává do další velké banky, ty české ho stále ignorují (ilustrační foto) / Zdroj: Ivan1998 / Midjourney

Zklamání z rozhodnutí soudu v případu Ripple

Tento týden se nesl v doznívání reakcí na vítězství Ripplu ve sporu s americkou SEC. A přišla samozřejmě i reakce předsedy komise Garyho Genslera, který byl nepřekvapivě rozhodnutím soudu zklamán a zároveň uvedl, že v SEC o rozhodnutí soudu stále diskutují.

Připomeňme, že soudkyně rozhodla, že XRP společnosti Ripple není cenný papír, což je důležitý signál nejen pro XRP, ale i pro další kryptoměny, které byly komisí taktéž označeny za neregistrované cenné papíry.

Jednohubky z krypta

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Další reakce k vítězství Ripplu přišla od newyorského poslance Ritchiho Torrese, který Genslera vyzval, aby po „strašném dni u soudu“ přehodnotil postoj regulátora ke kryptoměnám. V dopise ho požádal, aby se SEC omezila na skutečně „špatné hochy“ místo toho, aby bojovala proti všem kryptoměnám a bez rozdílu je označovala za nelegální cenné papíry.

„Pod vedením předsedy Genslera SEC nevydala jediné pravidlo týkající se kryptoaktiv, ani neposkytla žádné jasné pokyny,“ uvedl Torres. „Jediné, co udělala, je, že vysílala smíšené zprávy, jednu za druhou, přičemž si nejen protiřečila s CFTC (Americká komise pro termínované obchody s komoditami), ale často i sama se sebou.“

Termíny pro schválení bitcoinových ETF

Tento týden také začnou tikat pomyslné hodiny pro rozhodnutí SEC o tom, zda schválí, nebo zamítne šest žádostí, včetně té od společnosti BlackRock, o uvedení spotového bitcoinového burzovně obchodovaného fondu (ETF).

Zatímco SEC zveřejnila dokumenty usilující o veřejné konzultace o bitcoinových ETF už minulý týden, lhůta pro vydání rozhodnutí začne běžet až po zveřejnění ve vládním registru tento týden (v registru musí vláda USA ze zákona zveřejňovat nařízení federálních agentur, návrhy předpisů agentur a další dokumenty, pozn. red.).

Lhůta je sice stanovena na 45 dní, ale neradujte se předčasně: může být totiž prodloužena až na 240 dnů. Výsledek bychom tedy měli znát nejpozději koncem března 2025. Mezitím se BlackRock činí i v médiích a jeho šéf Larry Fink v obsáhlém rozhovoru pro CNBC uvedl, že vstup BlackRocku do oblasti kryptoměn zapadá do širší strategie tohoto giganta.

„Věříme, že máme odpovědnost za demokratizaci investování. Odvedli jsme skvělou práci a role ETF ve světě mění investování. A to jsme teprve na začátku,“ řekl Fink v pořadu Squawk on the Street. Přímo o bitcoinovém ETF ale Fink v rozhovoru nemluvil, protože dokud žádost leží u SEC ani nemůže.

No, kdo by to byl od Finka čekal. Ten totiž býval ke kryptu velmi kritický a v roce 2017 dokonce prohlásil, že popularita digitálních měn z velké části souvisí s praním špinavých peněz.

Société Générale nabídne bitcoin

A pojďme pro změnu do Evropy. Banka Société Générale se stala první společností ve Francii, která získala licenci na služby v oblasti bitcoinů a bude svým zákazníkům nabízet jejich obchodování a úschovu. Licence udělená francouzským regulátorem trhu AMF opravňuje Société Générale nabízet řadu služeb, včetně úschovy, obchodování a prodeje.

Kdy se proberou i české banky?

Ačkoli se u AMF zaregistrovala řada firem, včetně největší světové burzy Binance, licencované banky jako Société Générale mají vyšší standardy a podléhají přísnějším pravidlům v oblastech správy a řízení společnosti a dodržování předpisů.

Připomeňme, že Société Générale je matkou naší Komerční banky a po Raiffeisenbank jde už o druhou matku českých bank, která razantně vstupuje do krypto průmyslu. Její dcery u nás přitom dělají přesný opak a krypto dusí. Jsem zvědav, kdy se tento trend konečně otočí, respektive kdy srovnají dcery kurz s matkami.

Kryptoměny nelze regulovat jako hazard

To ve Velké Británii padlo zas jiné klíčové rozhodnutí. Tamní ministerstvo hospodářství a financí důrazně odmítlo návrhy sněmovního výboru pro finance na regulaci kryptoměn jako hazardních her.

Zmíněný výbor v květnu vyzval, aby byly nekryté kryptoměny regulovány jako hazardní hry. Skupina zákonodárců tehdy poznamenala, že spekulace s těmito aktivy se víc podobají hazardu než finanční službě. Ve čtvrteční reakci však britský ministr financí Andrew Griffith uvedl, že ministerstvo financí s doporučením zákonodárců rozhodně nesouhlasí.

„Považovat kryptoměny za formu hazardní hry by bylo zcela v rozporu s celosvětově dohodnutými doporučeními mezinárodních organizací a standardizačních orgánů, včetně Mezinárodní organizace komisí pro cenné papíry a Rady pro finanční stabilitu G20.“

Vláda dále uvedla, že už pracuje na regulaci trhu s kryptoměnami a parlamentu byl předložen návrh regulační legislativy, Ta by mohla vstoupit v platnost do konce tohoto roku.

RFK Jr. chce podpořit dolar bitcoinem

Demokratický kandidát na prezidenta Robert F. Kennedy Jr. ve svém projevu na akci Heal-the-Divide PAC nastínil konkrétní kroky zaměřené na bitcoin, které by jako prezident zavedl, včetně postupného nahrazování amerického dolaru bitcoinem a osvobození zisků z bitcoinu od daní z kapitálových výnosů.

Budoucnost bitcoinu
Shutterstock

Kde bude bitcoin za deset let? Experti mu věští zářnou budoucnost

Většina kryptoměn nezažívá dobrý rok, včetně té největší: bitcoin se těžce sbírá z několika letošních propadů. Vrcholní představitelé velkých platforem však zůstávají v klidu. A kryptoměnám dál předvídají strmý růst: za deset let by je prý měla používat miliarda lidí, psal loni editor Finmag.cz Adam Štěpánek.

„Mým plánem by bylo začít vydáním velmi, velmi malého množství (možná 1 %) pokladničních poukázek krytých zlatem, stříbrem, platinou nebo bitcoinem,“ řekl Kennedy a popsal svou vizi návratu k tvrdému měnovému standardu v USA. A dodal, že v závislosti na výsledku tohoto počátečního kroku by tuto alokaci každoročně zvyšoval.

„Podpoření dolaru a amerických dluhových závazků tvrdými aktivy by mohlo pomoci obnovit sílu dolaru, omezit inflaci a nastolit novou éru americké finanční stability, míru a prosperity,“ prohlásil Kennedy. Navíc oznámil, že jeho administrativa osvobodí směnu bitcoinů na americký dolar od daně z kapitálových výnosů.

Pokud Kennedy názory na bitcoin politické body získává, tak jinými svými názory je ale zase ztrácí. Tento týden například prohlásil i to, že covid byl zaměřen jen na některá etnika.

Rychlovka na konec: Zakladatelé půjčkové krypto platformy Nexo se hádají o tom, kde je hardwarová peněženka s 12 miliony dolary (asi 264 milionu korun) v kryptoměnách. Holt když děláte startup, na nějaké ty bezpečnostní detaily nehledíte. A pak už je pozdě to napravovat...

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
12
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoincenné papírydaněhazardní hrykryptoměnySEC
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo