Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Soudní pře pro Ripple, vláda USA znovu přesouvá bitcoiny. Týden v kryptu #40

Tomáš Krause
Tomáš Krause
15. 7. 2023

XRP není cenný papír, Evropa bude mít bitconový ETF dřív než USA, šéf zkrachovalého Celsia byl zatčen, Kennedy vlastní bitcoiny (i když tvrdil opak) a americká vláda opět přesouvá tisíce bitcoinů. Je tu jubilejní 40. #TýdenVKryptu.

Soudní pře pro Ripple, vláda USA znovu přesouvá bitcoiny. Týden v kryptu #40
Dlouholetý spor o status kryptoměny Ripple skončil porážkou americké Komise pro cenné papíry. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Ripple (XRP) není cenný papír

Po několikaletém soudním sporu americký soud rozhodl, že mince XRP společnosti Ripple není cenným papírem. Rozhodnutí, které ve čtvrtek vynesla newyorská okresní soudkyně Analisa Torresová tak ukončilo dlouholetý spor o status této kryptoměny.

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) podala žalobu proti Bradu Garlinghouseovi a Christianu A. Lrasonovi z Ripplu s tím, že XRP je nelegální cenný papír. Americký soud návrh SEC nyní částečně zamítl, což se zdá jako přelomové rozhodnutí ovlivňující i další kryptoměny, které nedávno SEC rovněž nařkl z toho, že jsou neregistrovanými cennými papíry (například ADA nebo MATIC).

Jednohubky z krypta

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Soudkyně Torresová ve zveřejněném rozhodnutí uvedla, že XRP společnosti Ripple není cenným papírem a v prohlášení se uvádí, že návrh SEC se částečně zamítá. Otazník zůstává u prodeje XRP institucionálním investorům, protože v tomto případě podle soudu šlo o cenné papíry.

K verdiktu se samozřejmě ihned vyjádřil i generální ředitel Ripplu Garlinghouse: „V prosinci 2020 jsme řekli, že stojíme na správné straně zákona a budeme stát na správné straně historie. Děkujeme všem, kteří nám pomohli dospět k dnešnímu rozhodnutí – rozhodnutí, které je ve prospěch všech kryptoinovací v USA.“

Cena XRP po zveřejnění zprávy rostla v jednu chvíli až o sto procent, ale po dosažení ceny 95 centů (asi dvacet korun) začala lehce klesat na úrověň okolo 77 centů (asi sedmnáct korun).

První evropský bitcoinový ETF čeká na spuštění

Zatímco celý kryptosvět upírá zraky k tomu, zda bude schválen bitcoinový ETF v USA, tak se zdá, že Evropa se ho dočká už tento měsíc. Po ročním zpoždění se ho totiž chystá spustit společnost Jacobi Asset Management.

Firma původně oznámila, že její bitcoinový ETF (burzovně obchodovaný fond) bude kótován na burze Euronext Amsterdam v červenci 2022. Nyní tvrdí, že fond je „na dobré cestě“ k uvedení na trh tento měsíc, protože loni se údajně rozhodla, že kvůli krachu Terra Luna a burzy FTX „není ten správný čas“.

Martin Hobza
Hobza legal

Konec punku, regulace krypta je tu. Řada projektů skončí

Regulace MiCA dostala definitině zelenou. Krypto projekty tak čeká komplikovaná příprava na získání licencí. Co to ale udělá s trhem? „Odhadujeme, že licenci získají maximálně nízké desítky subjektů,“ říká advokát Martin Hobza.

V Evropě byly dosud všechny podobné produkty obchodované jako burzovně obchodované dluhopisy, nikoliv jako fondy.

Jacobi proto hodně zdůrazňuje skutečnost, že uvádí na trh ETF, a nikoli burzovně obchodované dluhopisy.

Spoluzakladatel Jacobi Peter Lane loni v rozhovoru pro Ignites Europe uvedl, že emitenti strukturovaných dluhopisů se dopouštějí „zneužívání“ termínu ETF.

Fond byl povolen v Guernsey, což je druhý největší ostrov Normanských ostrovů, protože podle Jacobiho jeho jurisdikce nabízí řadu výhod plynoucích z toho, že nepodléhá nepružnosti vyplývající z členství v EU.

Bývalý ředitel společnosti Celsius byl zatčen

Na základě žaloby americké Komise pro cenné papíry (SEC) byl ve čtvrtek zatčen bývalý generální ředitel společnosti Celsius Alex Mashinsky.

Budoucnost bitcoinu
Shutterstock

Kde bude bitcoin za deset let? Experti mu věští zářnou budoucnost

Většina kryptoměn nezažívá dobrý rok, včetně té největší: bitcoin se těžce sbírá z několika letošních propadů. Vrcholní představitelé velkých platforem však zůstávají v klidu. A kryptoměnám dál předvídají strmý růst: za deset let by je prý měla používat miliarda lidí, psal loni editor Finmag.cz Adam Štěpánek.

Regulátor podal ve čtvrtek na společnost žalobu u federálního soudu na Manhattanu. Uvádí se v ní, že společnost, respektive Mashinsky, získala „miliardy dolarů od investorů prostřednictvím neregistrovaných a podvodných nabídek a prodejů cenných papírů a kryptoaktiv“. K zatčení mělo podle zdrojů agentury Bloomberg dojít ve čtvrtek ráno. Trestní případ ake zatím není veřejný a informace o něm jsou omezené.

Žaloba poukazuje na události, které předcházely krachu Celsia. Konkrétně zdůrazňuje, že kvůli němu investoři nemohli z platformy Celsius vybrat kryptoaktiva v hodnotě miliard dolarů.

Celsius patřil mezi řadu krypto společností, které v loňském roce neustály kolaps Terra Luna a zbankrotovaly. Podobně dopadla třeba ve stejném oboru podnikající společnost Hodlnaut a krátce po nich následoval i epický krach burzy FTX.

Pozitivní je, že šéfové loni krachujících kryptofirem pomalu ale jistě končí za mřížemi. Skončil tam už Do Kwon, autor Terra Luna, do vězení míří i zakladatel FTX Sam Bankman-Fried a teď tedy i Mashinsky.

Kennedy Jr. má až 250 tisíc dolarů v bitcoinu

Navzdory jeho dřívějším tvrzením obsahují finanční záznamy prezidentského kandidáta Roberta F. Kennedyho Jr. informace, které naznačují, že drží poměrně dost bitcoinů.

Jaký vliv budou mít kryptoměny na příští prezidentské volby v USA?

Kennedy otevřeně podporuje bitcoin a dokonce v něm přijímá dary na svou prezidentskou kampaň. A ačkoliv se z jeho dřívějších prohlášení mohlo zdát, že sám bitcoiny nenakupuje a nedrží, stanice CNBC odhalila finanční záznamy, které ukazují, že vlastní bitcoiny až za 250 tisíc dolarů (5,5 milionu korun). 

Zpráva přichází po opačných prohlášeních, která Kennedy učinil v květnu. Konkrétně na bitcoinové konferenci v Miami, kde prohlásil, že není investorem do bitcoinu. Bitcoin je ale významným prvkem Kennedyho prezidentské kampaně – otevřeně ho obhajuje a rovněž se vymezuje vůči plánům na zavádění CBDC.

Podle komentátorů by ale zpráva o tom, že sám bitcoiny vlastní, mohla být považována za střet zájmů a v kampani mu může uškodit.

Prezidentské volby v USA v roce 2024 jsou považovány za jedny z nejdůležitějších v historii a odvětví digitálních aktiv je při nich v popředí zájmu. O svůj názor na bitcoin se už podělili prakticky všichni kandidáti.

Americká vláda přesunula další bitcoiny ze Silk Road 

Dvě peněženky známé tím, že by měly patřit americké vládě a jsou na nich kryptoměny zabavené na tržišti Silk Road, přesunuly ve středu ráno ve třech samostatných transakcích bitcoiny v hodnotě přes 300 milionů dolarů (6,6 miliardy korun). V blockchainu je vidět, že vládou kontrolované peněženky odeslaly celkem 9 825 bitcoinů.

Podobné přesuny jsou většinou vnímány negativně, respektive mají negativní dopad na cenu bitcoinu proto, že trh očekává, že americká vláda bude bitcoiny ve velkém prodávat a tím srazí cenu dolů.

Teď se zatím podobné obavy nepotvrzují, což může být způsobeno tím, že tento týden všechny negativní zprávy zválcovala pozitivní data o americké inflaci, a hlavně vítězství Ripplu v soudním sporu se SECem.

Rychlovka nakonec: Svět si ještě pořádně nezvykl na Web 3 – mnohým není dodnes jasné, co přesně tenhle buzzword znamená – a Evropská unie už vyhlásila strategii pro Web 4. Dá někdo víc? Vidím Web 5 u pána v šedém saku vzadu?

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
15
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoinkryptokryptoměnyregulacesilk roadSpojené státy americké
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo