Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Litecoin na vzestupu, největší nepřítel krypta (ne)končí. Týden v kryptu #39

Tomáš Krause
Tomáš Krause
8. 7. 2023
 9 953

Je bitcoinové ETF špatná zpráva? Cena litecoinu letí nahoru, první bitcoinmaty akceptují karty, Vodafone plánuje NFT na Cardanu a Gery Gensler (ne)rezignoval. Je tu další #TýdenVKryptu.

Litecoin na vzestupu, největší nepřítel krypta (ne)končí. Týden v kryptu #39
Litecoin překonal hranici 100 dolarů za minci, což znamená, že od loňských listopadových minim přidal přes 140 %. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Bitcoin ETF: Ještě horší než centrální burzy

Chcete bezcenný „papírový“ bitcoin? Se vznikem bitcoinových ETF budete mít možná brzy možnost investovat do něčeho stejně bezcenného, jako je americký dolar, píše Josef Tětek v novém článku na serveru Cointelegraph (anglicky).

V posledních týdnech se zvýšil zájem tradičních finančních institucí o burzovně obchodované fondy (ETF) založené na kryptoměnách. Asi nejviditelnější je v tomhle směru BlackRock, jehož ETF považují mnozí takřka za hotovu věc.

Jednohubky z krypta

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Podle Tětka existují v souvislosti s bitcoinem často zdánlivě pozitivní zprávy, které jsou z dlouhodobého hlediska škodlivé, a naopak krátkodobé negativní zprávy často slouží k posílení trvalé podpory bitcoinu.

A ETF navázané na bitcoin jsou podle něj ještě horším nápadem než centralizované burzy, protože zde neexistuje možnost výběru podkladového aktiva – bitcoinu. To znamená, že držitelé nikdy nemohou využít hlavní přednost bitcoinu, tedy možnost kontrolovat své prostředky, aniž by museli důvěřovat třetí straně.

U ETF je ještě další podstatný rozdíl proti burzám, které papírové bitcoiny také mohou „vydávat“ - burzám vždy hrozí, že lidé budu chtít své skutečné bitcoiny vybrat a pokud to burza nezvládne, skončí podobně jako třeba FTX. Toto by ale v případě ETF pravděpodobně nezafungovalo, protože u nich prostě podkladové aktivum vybrat nejde. Podle Tětka by tak mohlo dojít k tomu, že trh zaplaví miliony papírových bitcoinů a srazí tak cenu skutečného bitcoinu dolů.

Bitcoinové ETF podle mě dřív či později schváleno bude, takže se na vlastní kůži přesvědčíme, co to s bitcoinem doopravdy udělá a zda bude mít bitcoinové ETF pozitivní či negativní dopad.

Litecoin vyskočil nad 100 dolarů a vyhlíží halving

Před pár lety byl litecoin prakticky nerozlučným dvojčetem bitcoinu a společně byly považovány za krypto zlato a krypto stříbro. Byly jak Laurel a Hardy, Šimek a Grossmann nebo Lábus a Kaiser. Pár let už to sice neplatí a litecoin pomalu upadá v zapomnění, ale zdá se, že úplně to nevzdává.

Držíte litecoin?

Minulý pátek totiž překonal hranici 100 dolarů (2200 korun) za minci, což znamená, že od loňských listopadových minim přidal přes 140 %. A pokud se ptáte, čím si lze tento růst vysvětlit, tak kromě obecného růstu prakticky všech kryptoměn má litecoin ještě jedno eso v rukávu: blížící se halving. Nastat by měl už za necelý měsíc, přesně 4. srpna.

A čím že je halving litecoinu tak zajímavý? Hlavně tím, že přichází zhruba o tři čtvrtě roku před tím bitcoinovým a lze z něj podle některých komentátorů odhadovat, co se stane po tom důležitějším halvingu – bitcoionovém.

Pokud si chcete vsadit na to, že historie se zopakuje, tak vězte, že necelé dva roky po posledním halvingu dosáhl litecoin na nové All Time High přes 400 dolarů za jednu minci (8800 korun). Touto optikou by se dalo říct, že je litecoin i dnes docela levný. Ale pozor na to, svět kryptoměn se za čtyři roky dost změnil a podle mnohých už litecoin nemá opodstatněni a je v podstatě zbytečný. Jeho hlavní výhodu oproti bitcoinu – levné transakce – plně nahrazuje Lightning Network na bitcoinové síti.

První bitcoinmaty akceptující platby kartou 

Ve Švýcarsku už si v bitcoinmatu koupíte bitcoiny pomocí karty. Postarali se o to Värdex Suisse, největší provozovatel bitcoinových bankomatů ve Švýcarsku a český výrobce bitcoinmatů General Bytes.

Martin Hobza
Hobza legal

Konec punku, regulace krypta je tu. Řada projektů skončí, říká advokát

Evropská regulace kryptoměn MiCA dostala definitině zelenou. Krypto projekty tak nyní čeká komplikovaná příprava na získání licencí. Co to ale udělá s trhem? „Odhadujeme, že licenci získají maximálně nízké desítky subjektů,“ říká advokát Martin Hobza v rozhovoru pro Finmag.cz.

Výhoda platby kartou je jasná – provozovatel doufá ve zvýšení počtu spontánních nákupů od lidí, kteří u sebe už nenosí hotovost a platba kartou je pro ně pohodlnější. Diskutabilní výhodu je i to, že zákazník platící kartou je automaticky verifikován a nemusí postupovat proces ověření (KYC). V některých zemích jsou totiž předpisy přísnější než u nás a nakupovat bitcoin anonymně v automatu tam prakticky nejde.

Výše uvedená výhoda je samozřejmě i velkou nevýhodu zejména pro hardcore bitcoinery, kteří KYC bitcoin neuznávají a doporučují vyhnout se mu jako čert kříži. Važme si toho, že u nás můžeme v bitcoinmatech nakupovat do limitu 25 tisíc korun bez KYC a máme tak možnost relativně snadno získat bitcoin bez KYC

Obecně podle mě ale platí to, že je lepší mít KYC bitcoin, než nemít žádný bitcoin. Takže pokud jsou země, kde to jinak nejde, je platba kartou v bitcoinmatu zajímavou možností. A komu se to nelíbí, najde si jiný způsob.  

Pokud si novou funkci chcete vyzkoušet a máte cestu do Švýcarska, najdete bitcoinmaty vybavené terminálem pro příjem karet prakticky ve všech větších městech – Curychu, Ženevě, Basileji, Lausanne, Luganu a dalších.

Vodafone plánuje NFT na siti Cardano

Zatímco většina lidí považuje trh s NFT minimálně dočasně za mrtvý, velké korporace mají s NFT zdá se velké plány. Po české Škodovce se do těchto vod chystá vstoupit i německý Vodafone, který nedávno vzbudil rozruch tweetem naznačujícím spuštění NFT na síti Cardano.

Budoucnost bitcoinu
Shutterstock

Kde bude bitcoin za deset let? Experti mu věští zářnou budoucnost

Většina kryptoměn nezažívá dobrý rok, včetně té největší: bitcoin se těžce sbírá z několika letošních propadů. Vrcholní představitelé velkých platforem však zůstávají v klidu. A kryptoměnám dál předvídají strmý růst: za deset let by je prý měla používat miliarda lidí, psal loni editor Finmag.cz Adam Štěpánek.

V rozhovoru s DailyCoin však Vodafone trval na tom, že NFT jen testuje a ke spuštění vlastní NFT kolekce se zatím nechystá. Přesto ale ve zprávě členům komunity ocenil Cardano hned z několika důvodů:

„Důvod, proč jsme si vybrali Cardano, spočívá v komunitě, udržitelnosti a také v možnostech cross-chainu. Jsme stále v raných fázích tohoto projektu, takže každý, kdo už zde je, je už super raným podporovatelem a my si toho vážíme," stálo ve zprávě.

Vodafone dál zdůraznil, že jakákoliv plánovaná sbírka NFT se zaměří na skutečnou užitečnost a přínos pro zákazníky Vodafonu.

Jak konkrétně to ale bude vypadat, firma ještě neví a je otevřena návrhům členů komunity. Trochu to tak vypadá, že někomu ve Vodafonu přišlo cool mít vlastní NFT, ale zatím neví, proč a jak to uchopit.

Šéf SEC Gary Gensler rezignoval. Nebo ne?

Pro mnohé krypto nadšence nepřítel číslo jedna prý rezignoval. Hurá, šampaňské už se chladilo a oslavné ohňostroje byly zažehnuté, protože anonymní úředník Komise pro cenné papíry (SEC) údajně prozradil, že Gary Gensler, který se opakovaně tvrdě vymezil vůči bitcoinu i dalším kryptoměnám, podal po interním vyšetřování rezignaci. 

Úředník SEC, který hovořil pod podmínkou zachování anonymity vzhledem k citlivé povaze této záležitosti, uvedl: „Gary Gensler odstoupil ze své funkce předsedy SEC na základě interního vyšetřování údajného pochybení. Podrobnosti vyšetřování jsou důvěrné, ale rozhodnutí odstoupit podtrhuje závažnost zjištění.“

Jenže ono to nakonec bylo celé jinak a zprávu generovala umělá inteligence dle zadání nějakého vtipálka. Takže ohňostroje byly zase uhašeny a šampaňské zůstalo v lednicích. Nevěřte všemu, co běhá po sociáoních sítích a myslete na to, že jsme na začátku okurkové sezony. 

Rychlovka nakonec: Burza Kucoin zavádí KYC. A její ředitel hned přispěchal s tvrzením, že soukromí není hlavní vlastností bitcoinu.

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
16
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoininvesticekryptokryptoměny
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo