Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Cena bitcoinu letí vzhůru a Binance se topí v problémech. Týden v kryptu #37

Tomáš Krause
Tomáš Krause
24. 6. 2023
 15 919

Žádost BlackRocku o bitcoinové ETF žene cenu bitcoinu vzhůru, Do Kwon usiluje o zamítnutí žaloby v USA, Binance inovuje, ale má problémy už i v Evropě, BTCPay implementuje Coinjoin a škodovka představila v Indii svá NFT. Je tu nový #TýdenVKryptu.

Cena bitcoinu letí vzhůru a Binance se topí v problémech. Týden v kryptu #37
Cena bitcoinu letí vzhůru (ilustrační foto) / Zdroj: Michal Hron / Midjourney

BlackRock podal žádost o bitcoinové ETF

Tohle je pravděpodobně zpráva roku, která žene v posledních dnech cenu bitcoinu nad 30 000 dolarů (660 tisíc korun) a i když byla oznámena už minulý týden po uzávěrce Týdne v kryptu, stojí za to se k tomu vrátit.

BlackRock je největší světový správce aktiv spravující těžko představitelných 8,68 bilionu dolarů (asi 191 bilionů korun). A právě BlackRock minulý čtvrtek podal žádost o vytvoření bitcoinového burzovně obchodovaného fondu (ETF).

Jednohubky z krypta

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Co to znamená? Zjednodušeně řečeno to, že bitcoin by se zařadil mezi standardní aktiva a mohl by ho nakupovat doslova každý.

Pokud namítáte, že to můžete už dnes, tak je to sice teoreticky pravda, ale není to tak jednoduché. Velký investiční fond nebo korporace musí být v souladu s mnoha regulacemi a zákony a představa, že se rozhodne koupit třeba na Binance bitcoiny a ty pak uloží na Trezor generálního ředitele, je hodně úsměvná. A běžní malí střadatelé se zase mohou bát kupovat něco, o co mohou jednoduše přijít, pokud ztratí peněženku nebo hesla k ní.

Nákupem ETF kupují obě skupiny standardní cenný papír se všemi jeho výhodami, který cenu bitcoinu kopíruje. Zásadní je to, že by šlo o spotové ETF, nikoli derivátové. To znamená, že pokud chce správce ETF někomu prodat tisíc cenných papírů krytých bitcoinem, musí na burze opravdu koupit tisíc bitcoinů a uložit je u sebe, respektive u svého správce aktiv, kterým by v tomto případě měla být burza Coinbase.

A co by to mohlo znamenat pro cenu bitcoinu je asi každému jasné – poptávka po ETF by hnala cenu bitcoinu nahoru, protože jak bylo řečeno, spotové ETF nelze krýt virtuálními bitcoiny, musíte někde nakoupit ty reálné.

Vývoj kurzu hlavní kryptoměny bitcoin

Zdroj: peníze.cz

Nicméně americká komise pro kontrolu cenných papírů (SEC) zatím všechny žádosti o spotové ETF zamítl. Neprošly třeba žádosti společností Grayscale, Fidelity, Cboe Global Markets a NYDIG. Ale kdo jiný než BlackRock by povolení mohl dostat? Z jeho 576 žádostí o různá ETF uspělo 575.

Ale na to, jestli se to tentokrát povede, si budeme muset ještě pár měsíců počkat.

Žaloba SEC proti Terraformu a Do Kwonovi

Advokátní kancelář Dentons, zastupující společnost Terraform Labs a spoluzakladatele Do Kwona, předložila další dokumenty na podporu návrhu na zamítnutí žaloby podané SEC. Poslední soudní jednání se soustředilo na otázku, zda digitální aktiva vytvořená společností Terraform Labs jsou cennými papíry, nebo ne.

Martin Hobza
Hobza legal

Konec punku, regulace krypta je tu. Řada projektů skončí, říká advokát

Evropská regulace kryptoměn MiCA dostala definitině zelenou. Krypto projekty tak nyní čeká komplikovaná příprava na získání licencí. Co to ale udělá s trhem? „Odhadujeme, že licenci získají maximálně nízké desítky subjektů. To je oproti stávajícím řádově tisícům subjektů s registrovanou krypto živností významná změna,“ říká advokát Martin Hobza v rozhovoru pro Finmag.cz.

Do Kwonovy právníci tvrdí, že algoritmický stablecoin UST není cenným papírem, protože byl navržen spíš pro praktické účely než jako investiční aktivum. Právníci SEC naopak tvrdí, že dodatečné dokumenty předložené žalovanými nepodporují návrh na zamítnutí žaloby. Soudce Jed Rakoff uvedl, že o návrhu na zamítnutí žaloby rozhodne do 14. července.

Mezitím Do Kwon také vysvětuje, jak to podle něj bylo s padělanými doklady, kvůli kterým je ve vězení v Černé Hoře. „Kostarický pas jsem obdržel po vyplnění požadovaných dokumentů od singapurské agentury, kterou mi doporučil přítel. Belgický pas jsem obdržel prostřednictvím jiné agentury.“

Do Kwon také uvedl, že o pravosti svých cestovních dokladů nepochyboval, protože je měl u sebe mnoho let. Pokud jde o singapurskou agenturu, která údajně doklady vydala, tvrdí Do Kwon, že si nepamatuje přesný název, ale ví pouze to, „že byl napsán čínsky“.

Taky si běžně necháváte dělat různé cestovní pasy od čínských agentur?

Binance má Lightning Network i spoustu problémů

Binance potvrdila na Twitteru, že pracuje na implementaci Lightning Network a že nedávno objevené nové LN uzly patří opravdu této burze. „Někteří uživatelé si nedávno všimli našich nových Lightning uzlů. Ano, jsme to my! Stále je však třeba udělat hodně práce. Jakmile bude Lightning plně integrován, budeme o tom informovat.“

Další zprávy už ale pro Binance tak pozitivní nejsou. Její francouzská pobočka je podezřelá z nelegálního poskytování služeb v oblasti digitálních aktiv místním zákazníkům a z provádění nedostatečných kontrol proti praní špinavých peněz. Uvedl to pařížský státní zástupce pro server CoinDesk. Vyšetřování se týká nezákonného provozování burzy předtím, než v květnu 2022 získala povolení regulačních orgánů.

Budoucnost bitcoinu
Shutterstock

Kde bude bitcoin za deset let? Experti mu věští zářnou budoucnost

Většina kryptoměn nezažívá dobrý rok, včetně té největší: bitcoin se těžce sbírá z několika letošních propadů. Vrcholní představitelé velkých platforem však zůstávají v klidu. A kryptoměnám dál předvídají strmý růst: za deset let by je prý měla používat miliarda lidí, psal loni editor Finmag.cz Adam Štěpánek.

A z Nizozemí dokonce Binance musela minulý týden odejít úplně. Stalo se tak po neúspěšné snaze získat licenci poskytovatele služeb virtuálních aktiv. Ukončení služeb v zemi je účinné s okamžitou platností a žádní noví zákazníci si zde u Binance už účet neotevřou. Burza už loni v dubnu dostala pokutu přes tři miliony dolarů (66 milionů korun) za to, že v zemi působila bez požadované licence a registrace.

Platební brána BTCPay vylepšuje ochranu soukromí

Provozovatelé Wasabi Wallet a bitcoinové platební brány BTCPay v pondělí oznámili nový plugin pro BTCPay server. Nové rozšíření implementuje koordinační protokol WabiSabi Coinjoin, díky němuž jsou všechny prostředky, které obchodníci obdrží a odešlou, smíchány dohromady s ostatními transakcemi. Jejich sledování je tak prakticky nemožné nebo minimálně hodně složité.

„BTCPay byl vytvořen s cílem umožnit jednotlivcům a podnikům získat zpět svou finanční suverenitu,“ stojí v prohlášení vývojáře pluginu. „S týmem Wasabi Wallet jsme hrdí na to, že můžeme díky této nové funkci nabídnout ještě větší ochranu soukromí našim uživatelům. Věříme, že finanční soukromí je základním lidským právem a tato funkce je mým příspěvkem k této věci.“

BTCPay není jedinou společností, která spolupracovala s Wasabi a představila technologii Coinjoin zvyšující soukromí. Loni v září přidal Coinjoin do své hardwarové peněženky i český Trezor.

Škoda Auto jde v Indii do NFT

Server Cointelegraph.com si všímá české škodovky a toho, že Škoda India spustila 20. června ve spolupráci se společností Near Protocol platformu nazvanou Škodaverse India, která dle oznámení spojuje Web3 a NFT. Podle vývojářů bude disponovat nízkými poplatky za transakce, interoperabilními NFT pro multiplatformní použití a ekologickými škálovatelnými NFT.

Věříte, že BlackRock u SEC uspěje?

A oznámení plné podivných marketingových frází pokračuje: „Škodaverse India také přinese na míru šité utility a zážitky pro držitele NFT. Ty budou raženy na uhlíkově neutrálních blockchainech, což je v souladu s naší udržitelnou vizí.“

V oznámení se také uvádí, že Škodaverse představuje první počin firmy v oblasti Web3: „Vstupujeme do prostoru Web3 a zveme vás, abyste se k nám připojili zkoumáním, sbíráním a vlastnictvím jedinečných digitálních uměleckých děl.“

Na předchozím odstavci je divné to, že stejnou věc oznámila škodovka v Česku už před půl rokem, takže Indie nemůže být první počin. Napadá mě k tomu legendární citát z filmu Samotáři: „Víš, já už jeden metaverse mám, já na to úplně zapomněl...“.

Pokud vás skvělá budoucnost škodovky v metaversu zaujala, můžete ten český navštívit a zjistit, jak si ve mladoboleslavské automobilce představují zábavu s NFT a Web3.

Rychlovka na konec: Horní komora britského parlamentu schválila návrh zákona o finančních službách a trzích, který obsahuje i znění, jež by regulovalo kryptoaktiva. Legislativa, která byla představena před rokem, by mohla výrazně ovlivnit trhy s kryptoměnami. Díky schválení Sněmovnou lordů je nyní návrh o krok blíž k tomu, aby se stal zákonem.

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
9
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoinkryptoměnyNFTregulaceSECŠkoda Auto
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo