Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Má Apple problém s bitcoinem a hackla Atomic Wallet KLDR? Týden v kryptu #36

Tomáš Krause
Tomáš Krause
17. 6. 2023

Další velká burza omezuje služby v USA, SEC a Binance hledají cesty, jak se dohodnout, za krádeží 100 milionů dolarů jsou Kimovi hackeři, Applu se nelíbí mikroplatby přes Lightning Network a stejná síť šetří Mexičanům miliony. Je tu další #TýdenVKryptu.

Má Apple problém s bitcoinem a hackla Atomic Wallet KLDR? Týden v kryptu #36
Za hackem peněženky Atomic Wallet údajně stojí hackeři z KLDR. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Crypto.com se stahuje z USA

V posledních týdnech se nabízí otázka, jestli v USA za pár měsíců budou ještě nějaké funkční krypto burzy. Další odcházející je Crypto.com. Burza minulý pátek oznámila, že pozastaví své služby pro institucionální zákazníky z USA.

V prohlášení poskytnutém médiím burza uvedla, že kvůli současným podmínkám na trhu v USA klesá po jejích službách poptávka. A ačkoliv se konkrétně nezmínila o žalobách na Binance a Coinbase, byly nepochybně faktorem, který tomuto rozhodnutí pomohl.

Jednohubky z krypta

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Poté, co burza oznámila uzavření svých institucionálních služeb pro zákazníky z USA, se objevily spekulace, že by to mohlo ovlivnit i práva na pojmenování Crypto.com Areny v Los Angeles, za což společnost před rokem zaplatila astronomických 700 milionů dolarů (15,4 miliardy korun). Stadionu by se však pozastavení služeb v USA údajně dotknou nemělo. Stejně tak se pravděpodobně nedotkne sponzoringu formule 1, fotbalu nebo mistrovství světa v hokeji.

Burza rovněž uklidňuje, že uzavření služeb v USA nebude mít vliv na její retailovou obchodní aplikaci, včetně jejího krypto derivátového produktu UpDown Options, regulovaného Komisí pro obchodování s komoditními futures (CFTC). Aplikace pro běžné uživatele je (nebo spíš byla) populární i v Česku, a to zejména díky platební kartě, která v minulosti poskytovala velmi štědrý cashback. S postupujícím bearmarketem ale Crypto.com bonusy osekalo a dnes už existují pro lovce krypto cashbacků lepší alternativy.

SEC a Binance hledají kompromis

Po hektickém minulém týdnu, kdy SEC zažaloval burzy Binance a Coinbase se zdá, že tento týden se všichni snažili uklidnit a hledat řešení.

SEC a firma BAM Trading, což je provozovatel americké odnože Binance, podaly žádost o souhlasné rozhodnutí, které by zmírnilo některá omezení vyplývající z předchozí žádosti SEC o zmrazení majetku společnosti. Navrhovaný nový příkaz k souhlasu by poskytl víc záruk pro SEC a umožnil by Binance.US provádět výplaty a plnit své finanční závazky.

Martin Hobza
Hobza legal

Konec punku, regulace krypta je tu. Řada projektů skončí, říká advokát

Evropská regulace kryptoměn MiCA dostala definitině zelenou. Krypto projekty tak nyní čeká komplikovaná příprava na získání licencí. Co to ale udělá s trhem? „Odhadujeme, že licenci získají maximálně nízké desítky subjektů. To je oproti stávajícím řádově tisícům subjektů s registrovanou krypto živností významná změna,“ říká advokát Martin Hobza v rozhovoru pro Finmag.cz.

Hlavní podmínkou, která by umožnila rozmrazení aktiv, je požadavek, aby Binance nesměla za žádných okolností provádět platby nebo převádět jakákoli aktiva ve prospěch jakéhokoliv subjektu Binance nebo fyzické či právnické osoby jednající jménem Binance.

V příkazu se dál uvádí, že generální ředitel společnosti Binance Changpeng Zhao nesmí mít přístup k žádným aktivům společnosti BAM Trading nebo Binance.US.

Na události minulého týdne reaguje i americký kongresman Warren Davidson podáním návrhu zákona, který by restrukturalizoval americkou Komisi pro cenné papíry (SEC) a odvolal jejího předsedu Garyho Genslera. Davidson v příspěvku na Twitteru označil Genslera za „tyranského předsedu“, před kterým musí Kongres trhy chránit. Myslím, že v případě Genslera a SEC rozhodně okurková sezóna nehrozí.

Za hackem Atomic Wallet prý stojí Severní Korea

Od minulého týdne, kdy jsme informovali o hacku peněženky Atomic Wallet, se ukradená částka ztrojnásobila. A zdá se, že už taky víme, kdo za tím stojí.

Bojíte se o své krypto?

Analýza společnosti Elliptic naznačuje, že nahlášené ztráty se už vyšplhaly na víc než sto milionů dolarů (2,2 miliardy korun). Nejmíň deset adres přišlo o víc než jeden milion dolarů (22 milionů korun) a dalších 164 o víc než sto tisíc dolarů (2,2 milionu korun).

Elliptic tento hack připisuje severokorejské skupině Lazarus Group, která se „proslavila“ tím, že za svou kariéru už pravděpodobně ukradla kryptoměny za víc než dvě miliardy dolarů (44 miliard korun). Zároveň jde o první velkou krypto krádež veřejně připisovanou této skupině od hacku Horizon Bridge přesně před rokem, při kterém zmizelo krypto také za sto milionů dolarů.

Podle Ellipticu směřovaly ukradené prostředky hlavně na ruskou burzu Garantex, na níž sice americké ministerstvo financí uvalilo v dubnu 2022 sankce za její roli při praní výnosů z ransomware a darknetových tržišť, ale to jí nepřekvapivě nebrání v tom, aby nadále fungovala.

Apple hrozí vyřazením aplikace Damus

Damus je klient pro síť Nostr, což je něco jako decentralizovaný Twitter. A technologickému gigantu Apple se nelíbí, že si v něm mohou uživatelé posílat mikroplatby.

Budoucnost bitcoinu
Shutterstock

Kde bude bitcoin za deset let? Experti mu věští zářnou budoucnost

Většina kryptoměn nezažívá dobrý rok, včetně té největší: bitcoin se těžce sbírá z několika letošních propadů. Vrcholní představitelé velkých platforem však zůstávají v klidu. A kryptoměnám dál předvídají strmý růst: za deset let by je prý měla používat miliarda lidí, psal loni editor Finmag.cz Adam Štěpánek.

Tvůrci Damusu v úterý zveřejnili varovný dopis od Applu, v němž se uvádí, že aplikace bude odstraněna z AppStore kvůli své funkci Zaps, která umožňuje uživatelům odměňovat jiné uživatele a tvůrce obsahu v bitcoinech. Odměňování probíhá pomocí Lightning Network, který umožňuje platby i v řádech haléřů.

Apple ve svém varování uvádí, že funkce Zaps porušuje jeho zásady zakazující jakoukoli formu „spropitného“, kromě nákupů v aplikaci. Společnost uvedla, že i když funkce spropitného je volitelná, musí aplikace pro přesuny peněz používat nákup v aplikaci v souladu s pravidly Applu.

Z pohledu Applu jde o logický krok, protože by z každé mikroplatby získával procenta pro sebe. Nicméně reálně to vůbec nedává smysl, protože odměny jsou obvykle ve výši pár satoshi, tedy v řádu haléřů. Takovou funkci nelze standardním nákupem v aplikaci za dolary či koruny realizovat. 

A ačkoliv v tom mnoho komentátorů vidí útok Applu na bitcoin, tentokrát je to jinak. Applu nevadí bitcoin, ale to, že lze v aplikaci platit mimo jeho kontrolu. Je prakticky jisté, že stejně by reagoval, i kdyby byla podobná funkce dostupná pro platby dolarem, eurem nebo korunou.

Mimochodem, stejný problém by mohla mít i česká aplikace Plebstr, která nabízí tu samou funkčnost. 

Strike spustil své služby v Mexiku

Aplikace Strike oznámila rozšíření své platební služby Send Globally do Mexika, což je největší trh pro přeshraniční platby ze Spojených států. Jejich výše momentálně dosahuje historických maxim – jen v loňském roce Mexiko obdrželo z USA rekordních 60 miliard dolarů (1,32 bilionu korun) v těchto převodech.

Využitím sítě Lightning Network nad bitcoinem poskytuje Strike rychlejší, levnější a dostupnější alternativu k tradičním poskytovatelům převodů peněz v Mexiku. Díky službě Send Globally ušetří Mexičané pracující v USA výrazně na poplatcích, které dosahují u standardních poskytovatelů mnoha procent z převáděné částky. Kdyby byl průměrný poplatek optimistických pět procent, mohou Mexičané ušetřit za rok okolo tří miliard dolarů (66 miliard korun).

Technicky služba funguje tak, že dolary jsou v USA převedeny na bitcoiny, ty jsou prostřednictvím Lightning Network odeslány do Mexika, tam převedeny na místní měnu a odeslány na bankovní účet příjemce. Přesun bitcoinů na Lightning Network je velmi levný, odesílatel zaplatí doslova pár centů. Jde o další krásnou ukázku toho, jak bitcoin řeší reálné problémy reálných lidí v chudších částech světa.

Rychlovka na konec: Na fasádě ČNB se o víkendu, kdy probíhala konference BTC Prague, objevila zajímavá nová výzdoba

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
17
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuAppleBitcoinhackeřikryptokryptoměnyMexikoregulaceSECSeverní Korea
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo