Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

USA prodávají bitcoiny pod cenou a Musk zase provokuje. Týden v kryptu #26

Tomáš Krause
Tomáš Krause
8. 4. 2023
 9 407

Elon Musk vyměnil na Twitteru ptáčka za psa, vláda USA prodávala bitcoiny a burza Bitrex ve Spojených státech dobrovolně končí. U nás doma Raiffeisenbank vypovídá služby krypto firmám a v Miami zaplatíte u Ralpha Laurena bitcoinem. Je tu další #TýdenVKryptu.

USA prodávají bitcoiny pod cenou a Musk zase provokuje. Týden v kryptu #26
Meme coin dogecoin vyletěl o 36 %, když Twitter nahradil modrého ptáka v logu obrázkem psíka Shiba Inu. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Elon Musk manipuloval cenou Dogecoinu

Meme coin dogecoin, který je jinak zcela bezcenný, vyletěl v pondělí o 36 %, když Twitter, potažmo jeho majitel Elon Musk nahradil modrého ptáka v logu obrázkem psíka Shiba Inu, který je i v logu dogecoinu. Poté, co Musk loni koupil Twitter, se objevily spekulace, že by právě dogecoin mohl být integrován do platformy jako forma platby. Aktuální změna loga tyto spekulace jen přiživila.

Nejde o první takový výstřelek nudícího se miliardáře, ale naštěstí se zdá, že trhy na jeho manipulující tweety reagují čím dál míň. Vzpomeňme třeba na jeho tweetování o platbách za Teslu pomocí bitcoinu a následném obvinění bitcoinu z jeho neekologičnosti, kdy na to reagoval kurz bitcoinu poměrně výrazně. Nyní se zdá, že na Muskovy tweety reaguje už jen tento „shitcoin“ se psem ve znaku.

Vývoj kurzu dogecoinu

Statistic: Dogecoin (DOGE) price per day from Dec 2013 - Apr 05, 2023 (in U.S. cents) | Statista
Zdroj: Statista

Některým lidem ale už došla trpělivost dřív a Muska dokonce žalují. Musk nicméně minulý pátek požádal manhattanského soudce, aby žalobu o 258 miliard dolarů (5,5 bilionu korun), v níž jsou on a jeho společnost Tesla obviněni z provozování pyramidového schématu na podporu ceny dogecoinu, zamítl. Muskovi právníci označili žalobu za „smyšlenou fikci“.

Vlastnili jste někdy dogecoin?

„Na tweetování slov podpory nebo vtipných obrázků o legitimní kryptoměně, která si stále drží tržní kapitalizaci téměř deset miliard dolarů (215 miliard korun), není nic nezákonného,“ píše se v podání. „Tento soud by měl učinit přítrž fantazii žalobců a žalobu zamítnout.“

Já bych to asi celé shrnul tak, že Musk docílil toho, že se z miláčka krypto scény, který podporoval bitcoin, pomalu ale jistě stává neoblíbená figurka, která má šanci v neoblíbenosti brzy dohnat Craiga Wrighta.

Vláda USA prodala v březnu 9 800 bitcoinů

V nedávné soudní zprávě vláda USA zveřejnila, že 14. března prodala 9 861 bitcoinů zabavených zloději, který je ukradl z darknetu Silk Road. Zbývajících 41 490 bitcoinů plánují úřady prodat ve čtyřech splátkách v průběhu letošního roku.

Jednohubky z krypta

Týden v kryptu
Shutterstock

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Vláda prodávala za cenu okolo 21 800 dolarů (479 tisíc korun) za jednu minci, což byla výrazně nižší cena, než která v té době byla na burzách, kde se bitcoin prodával okolo 26 000 dolarů (572 tisíc dolarů). Prodej tak vynesl státu asi 215 milionů dolarů (4,7 miliardy korun).

Pozitivní je, že úřady chápou, že nemohou bitcony hodit na burzu, ale prodávají formou aukce, jak naznačil v rozhovoru pro CNBC z roku 2021 Jarod Koopman, ředitel oddělení pro boj s kyberkriminalitou finančního úřadu.

„V podstatě se postavíte do fronty, abyste to vydražili. Nechceme trh zaplavit obrovským množstvím, protože by to mohlo mít vliv na cenu,“ řekl Koopman. Podle něj se vláda nesnaží vydělat ani časováním trhu, ale snaží se jen prodej rozložit do menších dávek.

Na tento prodej bitcoinů reagoval i Justin Sun, zakladatel tokenu Tron, a nabídl vládě odkup zbylých 41 500 bitcoinů za cenu o deset procent nižší, než je na burzách. Jak moc to myslí vážně, je těžké říct, protože nabídkami na všechno možné příliš nešetří. Naposledy nabízel, že koupí krachující banku Credit Suisse.

Burza Bittrex končí v USA

Další oběť honu na krypto v USA? Bittrex, jedna z nejstarších kryptoburz fungující od roku 2014, v e-mailu zaslaném uživatelům uvedla, že plánuje dobrovolně ukončit provoz v USA už 30. dubna.

Bitcoin
Shutterstock

Časový test či osvobození od daně? Jak na zdanění kryptoměn očima expertů

Debaty o zdanění kryptoměn patří ke každoročnímu evergreenu. Stále vyšší počet držitelů digitálních aktiv je však víc než kdy dřív posouvá do věcné a především i politické roviny. Je tedy na čase pravidla, jak se v Česku daní kryptoměny, změnit? A jak? Zeptali jsme se za vás expertů.

Spoluzakladatel a generální ředitel Bittrexu Richie Lai říká, že zastavení služby je způsobeno „regulační nejistotou a nedostatkem zájmu ze strany amerických regulačních orgánů“.

Ačkoli burza neuvedla žádné konkrétní regulační problémy, v říjnu 2022 jí americké úřady udělily pokutu a v roce 2019 jí byl zakázán přístup do státu New York.

Bittrex rovněž zdůrazňuje, že odchod z USA nebude mít vliv na zákazníky ve zbytku světa. Burza uvedla, že „zůstává odhodlána rozvíjet Bittrex Global“, která sídlí na Bermudách a v Lichtenštejnsku a slouží zákazníkům mimo Spojené státy.

Kromě regulačních problémů se ale zdá, že společnost je také v poněkud slabší finanční situaci – v únoru propustila přibližně pětinu svých zaměstnanců a objemy obchodů na Bitrexu poslední dobou také zrovna nelámou rekordy.

Raiffeisenbank likviduje účty krypto firmám

To, čeho se české krypto firmy bály, se stalo skutečností. Raiffeisenbank po akvizici Equa bank začala firmám vypovídat bankovní služby. Právě Equa bank přitom byla poslední českou bankou, které krypto podnikání nevadilo.

O účty tak přišla například směnárna Anycoin, která už ale reagovala na Twitteru tím, že má připraven přesun k jiné instituci. Jako řešení se nabízí například banky v jiném státě Evropské unie, což by mělo být celkem snadné řešení, ale pochopitelně je to komplikace v tom, že klienti směnáren budou muset používat SEPA platbu.

Celá skupina Raiffeisenbank je ke kryptoměnám extrémně nepřátelská, i když pro to nemá žádný důvod. Vzpomeňme třeba na předloňskou kauzu se zákazem převodů na kryptoměnové směnárny v Air Bank, která to celé vysvětlovala tím, že jim to zakazuje jejich korespondenční banka, kterou je právě Raiffeisenbank. Mimochodem, ačkoliv Air Bank slibovala najít řešení, nenašla nic a je ticho po pěšině.

Celá situace trochu připomíná pověstný Kocourkov, protože firmy musí mít bankovní účet, ale nikde není zakotvena povinnost banky jim ho založit. Takže si založíte firmu, chcete naprosto legálně podnikat, ale v Česku nemáte šanci získat bankovní účet.

O tom, jaký je to celé nesmysl a stát jen přihlíží, jak vyháníme chytré lidi podnikat jinam, píše v trefném komentáři pro E15 Dominik Stroukal.

Ralph Lauren přijímá bitcoin

A zatímco v našem Kocourkově banky bojují proti kryptofirmám, slavná americká módní značka Ralph Lauren navázala spolupráci se společností BitPay, aby mohla ve svém novém obchodě v Miami přijímat platby v bitcoinech. Půjde o první maloobchodní prodejnu této značky, která bude bitcoin přijímat. Zákazníci mohou platit za všechno zboží přímo ze svých preferovaných peněženek.

Miami je považováno za jedno z pěti nejlepších amerických měst pro bitcoinové nadšence, koná se tam pravidelně například jedna z největších krypto konferencí na světě, takže není divu, že Ralph Lauren s bitcoinem začíná právě zde.

V Evropě se mezi podobně doporučovaná bitcoinová města řadí i Praha, takže jsem zvědav, kdy se dočkáme přijímání bitcoinů v pražské Pařížské ulici.

Rychlovka na konec: Microstrategy dokoupila tento týden dalších 1 045 bitcoinů a zaokrouhlila tak celkový počet držených bitcoinů na 140 tisíc. Průměrnou nákupní cenu má nyní na 29 803 dolarech za bitcoin (asi 655 tisíc korun).

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
29
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptubankovnictvíbankyBitcoindogecoinkryptokryptoměny
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo