Bitcoin uchráněn, konec kryptozimy a zátah na bitcoinmaty. Týden v kryptu #19

Tomáš Krause
Tomáš Krause
18. 2. 2023
 10 782

Vítejte u dalšího výletu do dění ve světě kryptoměn. Dnes ve znamení konců: konec stablecoinu BUSD, konec tahanic o copyright k blockchainu bitcoinu, konec bitcoinmatů v Británii, konec medvědího trhu a konec bitcoinové legendy. Je tu další #TýdenVKryptu.

Bitcoin uchráněn, konec kryptozimy a zátah na bitcoinmaty. Týden v kryptu #19
Socha Satoshi Nakamota, jak si zakladatele bitcoinu představují její autoři Reka Gergely a Tamas Gilly, v Budapešti. / Zdroj: Istvan Csak / Shutterstock.com

Stablecoin BUSD končí

Američtí regulátoři dál řádí a po zákazu stakingu z minulého týdne si tentokrát posvítili na stablecoin Binance USD (BUSD) vydávaný stejnojmennou burzou. V neděli vyšlo najevo, že regulátor hodlá zažalovat společnost Paxos za prodej BUSD jako neregistrovaného cenného papíru. Od té chvíle se lidé zbavují BUSD a mění ho na fiat měny nebo jiné stablecoiny.

Ministerstvo financí dalo společnosti Paxos pokyn, aby přestala vydávat BUSD kvůli několika nevyřešeným otázkám ohledně vztahu Paxos s Binance. „Ministerstvo pečlivě sleduje společnost Paxos, aby ověřilo, že může zprostředkovat odkupy řádným způsobem, který podléhá dodržování předpisů,“ uvedla vládní agentura New York State Department of Financial Services.

Jednohubky z krypta

Týden v kryptu
Shutterstock

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Paxos v reakci přestal „razit“ nové tokeny BUSD a uvedl, že ukončuje svůj vztah s Binance. Ta zas vydala prohlášení, že bude přezkoumávat projekty na nejistých trzích, kde by regulatorní nejistota mohla způsobit újmu jejím uživatelům.

Paxos během prvních dvou dnů od oznámení spálil BUSD v hodnotě víc než 700 milionů dolarů (téměř 15,5 miliardy korun). Spálení mince znamená její stažení z oběhu a její směně zpět za dolar, protože vždy musí existovat stejný počet dolarů a stablecoinu, aby bylo vzájemné krytí 1:1.

Craig Wright prohrál spor o autorská práva k bitcoinu

Craig Wright, počítačový vědec a samozvaný „vynálezce“ bitcoinu, prohrál u britského soudu žalobu o autorská práva k bitcoinovému blockchainu. Asi nejméně oblíbený člověk v bitcoinové komunitě tvrdí, že napsal v roce 2008 takzvaný white paper bitcoinu pod pseudonymem Satoshi Nakomoto a také že vlastní copyright na způsob zápisu transakcí do blockchainu.

U soudu tvrdil, že blockchain kryptoměny Bitcoin Satoshi Vision (BSV), což je takzvaný fork bitcoinu, je stejný jako blockchain bitcoinu. A protože on je autorem bitcoinu, žaluje tvůrce BSV za plagiátorství. Pokud by soud vyhrál, měl by de facto potvrzení soudu, že je autorem bitcoinu, což by mohlo mít spousty nepříjemných souvislostí.

Soudce James Mellor ale shledal, že formát a posloupnost záhlaví a seznamu transakcí, které společně tvoří blok, nelze považovat za literární dílo, protože Wright neprokázal, jak byly poprvé zaznamenány. Tento test je známý jako „fixace“ v autorském právu. „Nevidím žádnou šanci na to, že by právo, jak je v současné době uvedeno a chápáno v judikatuře, umožňovalo autorskoprávní ochranu předmětu ochrany, který není nikde vyjádřen nebo fixován,“ uvedl Mellor v rozhodnutí.

Wright nicméně svou snahu nevzdává a vyvolává jeden soudní spor za druhým. Aktuálně tak žaluje i patnáct bitcoinových vývojářů s tím, že podle něho mají povinnost vytvořit bitcoinový hard fork, který by Wrightovi umožnil přístup ke 111 000 BTC v hodnotě asi 2,7 miliardy dolarů (skoro 60 miliard korun). Ano, ten člověk je regulérní blázen, ale i obecní blázen může lidem škodit.

Zátah na provozovatele bitcoinmatů

Tahle zpráva bude znít pro našince jako z jiné planety, protože u nás jsou bitcoinmaty skoro tak běžné jako bankomaty a nikomu nevadí. V Británii je to ale jinak. Úřady provedly v okolí Leedsu několik razií v rámci pravděpodobně prvního zátahu proti nelegálně provozovaným kryptoměnovým bankomatům ve Velké Británii.

EU Bitcoin
Shutterstock

Zabije Evropská unie bitcoin? Zákaz těžby kryptoměn očima expertů

Evropské politiky už dlouho dráždí základní princip kryptoměn, který transakce potvrzuje výměnou za vysoký energetický výdej výpočetně schopných strojů. Snaha o jeho zákaz v rámci chystané regulace nevyšel, zdá se ale, že zelenénu smýšlení Evropy stejně neunikne. Co by to pro kryptosvět znamenalo? Byl by to konec bitcoinu?

Zátahy následovaly po společném vyšetřování Financial Conduct Authority (FCA) a  kybernetického týmu policie v hrabství West Yorkshire. „FCA přezkoumá důkazy shromážděné během zásahu a zváží další opatření,“ uvedl regulátor. Policie k tomu dodala, že zaslala dotčeným provozovatelům dopis, v němž je vyzvala, aby přestali bankomaty provozovat, jinak riskují, že budou vyšetřováni podle britských zákonů o praní špinavých peněz.

FCA sice krypto nereguluje, ale požaduje, aby se všechny firmy obchodující s kryptoměnami zaregistrovaly a prokázaly, že mají účinné mechanismy proti praní špinavých peněz a financování terorismu. U FCA nejsou ale registrovány žádné bitcoinmaty, což znamená, že každý bitcoinmat ve Spojeném království je nelegální.

Nabízí se samozřejmě otázka, proč se provozovatele bitcoinmatů u FCA nezaregistrují, ale tu by musel zodpovědět někdo znalý britských poměrů. Troufám si ale tvrdit, že pokud by se jednoduše zaregistrovat dalo, provozovatelé by to asi udělali.

Medvědí trh v kryptu u konce?

Chcete nalít trochu optimismu do žil? Dan Morehead ze společnosti Pantera Capital a jeho dva  společníci si myslí, že kryptozima skončila, a to dokonce už loni v listopadu. Ve svém newsletteru Pantera tvrdí, že aktuální medvědí trh v kryptu skončil 21. listopadu a trval celkem 376 dní, což je víc než medián délky medvědího trhu, který činí 307 dní.

Morehead připomíná, že „Pantera prošla deseti lety cyklů bitcoinu a já jsem obchodoval 35 let podobných cyklů. Věřím, že blockchainová aktiva mají svá minima za sebou a že se nacházíme v dalším býčím cyklu bez ohledu na to, co se děje ve třídách aktiv citlivých na úrokové sazby.“

Vývoj kurzu bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Pánové by mohli vědět, o čem mluví, protože Pantera spustila svůj první krypto fond už v roce 2013 a v současnosti spravuje aktiva ve výši 4,1 miliardy dolarů (90 miliard korun).

Konec jedné bitcoinové legendy

Znáte LocalBitcoins? Tahle online platforma umožňuje uživatelům nakupovat a prodávat bitcoin od jiných uživatelů v okolí. Tedy, umožňovala: tahle populární služba po deseti letech končí. A s ní i populární možnost, jak propojit kupující a prodávající z celého světa a rychle a snadno obchodovat bez nutnosti bankovních převodů či burz.

Věříte Wrightovi, že je Satoshi Nakamoto?

Provozovatel dospěl k tomu, že „(...) bez ohledu na naše úsilí o překonání výzev během probíhající kruté kryptozimy jsme s lítostí dospěli k závěru, že LocalBitcoins už nemůže dál poskytovat své služby“. Na webu už nelze zakládat nové účty, ani s bitcoiny obchodovat. Uživatelé si mohu pouze vybrat své bitcoiny a mají na to 12 měsíců.

Dobrou zprávou ale je, že za LocalBitcoins existuje víc než zdatná náhrada pocházející z českých luhů a hájů, respektive od českých Satoshi Labs. Pokud vám tedy LocalBitcoins chybí, vyzkoušejte službu Vexl.

Rychlovka na konec: A ani tentokrát nevynecháme jednu rychlovku na konec, tentokrát ji pojmu jako promo skvělé české knihy. Pokud totiž chcete pochopit bitcoinový Lightning Network, můžete se zúčastnit crowdfundingu na papírové vydání už existujícího ebooku Michala Nováka Lightning Network: Platby budoucnosti. Své si v ní najdou začátečníci i pokročilí.

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Ohodnoťte článek

-
23
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoinblockchainkryptoměnySatoshi Nakamotosoudy

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo