Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Rok 2022 v kryptu: krachy, bankroty, podvody. Bitcoin je v tom ale nevinně

Tomáš Krause
Tomáš Krause
31. 12. 2022
 10 912

Dnes je poslední den roku, který se asi příliš hezky do historie nezapíše. Ve světle celosvětových událostí se asi není co divit, že v kryptu jsme počítali spíš krachy než nějaké obrovské úspěchy. Je tu tradiční krypto přehled, tentokrát ale za celý rok 2022.

Rok 2022 v kryptu: krachy, bankroty, podvody. Bitcoin je v tom ale nevinně
Bitcoin přežil rok, ve kterém podle médií 26krát umřel. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Bitcoin není krypto

I v souvislosti s níž uvedenými krachy se daleko víc začalo zdůrazňovat, že bitcoin není krypto. Bitcoinová komunita se tak snaží upozorňovat na to, že bitcoin nehrál prakticky žádnou roli v tom, jestli něco zkrachovalo nebo ne. Krachovaly projekty, které tiskly peníze z ničeho (Luna), a nebo šlo rovnou o podvodníky, kteří budovali letadla solidně fungující v bullmarketu, ale tvrdě padající na zem, když se trhy otočily.

Bitcoin nijak neselhal. Nadále se těží každých deset minut nový blok, nikdo ho nemůže vypnout, nikdo nemůže změnit jeho pravidla. Trochu nuda, ale to tak nějak od fungujících peněz očekáváte.

Začneme tedy bilancovat u bitcoinu. Ten narozdíl od jiných kryptoměn neohlašuje co tři měsíce novinky nebo obraty o 180 stupňů, takže se může zdát, že se kolem něj nic neděje. Ale to je právě to, co dělá bitcoin bitcoinem. Prostě funguje a můžete se na nej spolehnout.

Docela dost pozornosti bylo ale soustředěno na jeho druhou vrstvu – Lightning Network. Ten se dál šířil a jeho využívání rostlo. Pomáhá tak například Afričanům pracujícím v USA nebo Evropě posílat levně peníze rodinám doma. Možná to není tak sexy jako prodávat bezcenné JPG za miliony dolarů, ale nevím jak vám, mně to tedy přijde užitečnější.

Vývoj kurzu bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Cena bitcoinu není pro pravé bitcoinery to nejpodstatnější, ale podívejme se i na ní. Rok 2022 začínal na ceně okolo 47 tisíc dolarů (asi 1,175 milionu korun) a končí ho na ceně okolo 16 tisíc dolarů (asi 400 tisíc korun), ke které je přikován posledních deset dní prosince. To znamená propad o zhruba 66 % v roce 2022 a od nejvyšší ceny na podzim 2021 dokonce o 75 %. Není tak divu, že bitcoin podle médií v právě končícím roce 26krát umřel.

Odobně jako bitcoin ale „umíraly“ i firmy, respektive jejich akcie. Podobně dopadl třeba Netflix, Amazon, Tesla nebo META (Facebook), kteří odepsali od svého maxima také okolo 60 až 70 %.

Středoafrická republika ve stopách El Salvadoru

V dubnu následovala Středoafrická republika El Salvador a stala se tak druhou zemí světa, kde je bitcoin uznán jako legální platidlo, vedle stávajícího CFA franku.

Skoro bych si vsadil na to, že v následujícím roce uvidíme další země přijímající bitcoin a nezůstaneme jen u dvou.

Očima Evropana, který má jakž takž fungující měnu a bankovních účtů kolik chce, se bitcoin jeví jako zajímavá hračka pro ajťáky, ale pro lidi ze zemí bez fungující finanční infrastruktury a s trojcifernou inflací může být bitcoin prakticky spása.

Krachuju, krachuješ, krachujeme

Od klidného, trochu nudného a relativně pevného bitcoinu se přesuneme do divočejších vod. Na rok 2022 nebude dobře vzpomínat mnoho menších i větších střadatelů, kteří uvěřili, že peníze vznikají z ničeho.

Jednohubky z krypta

Týden v kryptu
Shutterstock

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Šňůru velkých krachů odstartovala v květnu Terra Luna. Celý projekt algoritmického stablecoinu Terra a sestereského tokenu Luna se zhroutil poté, co stablecoin začal ztrácet paritu s dolarem. To je přitom základní funkce stablecoinu, který má mít tu vlastnost, že je stabilní a bez výkyvu kurzu k fiat měně. Projekt se tím dostal do smrtelné spirály, která skončila krachem a vymazáním miliard dolarů. Konkrétně čtyřiceti až šedesáti (bilion až bilion a půl Kč).

Pád Luny neustály fondy Three Arrows Capital a Voyager Digital. Druhého jmenovaného se pokusil zachránit tehdy ještě hodný hoch a celosvětová krypto star Sam Bankman-Fried (zakladatel burzy FTX). Ale ani jeho 500 milionů dolarů (12,5 miliardy korun) nestačilo a Voyager v červenci vyhlásil bankrot. Zůstal po něm dluh deset miliard dolarů (250 miliard korun).

V té době už si vrabci na střeše štěbetali o problémech půjčkové platformy Celsius. Té zákazníci za vysoký úrok svěřovali například své bitcoiny a Celsius půjčené prostředky dál používal na staking, farmaření a další „množírny“ peněz a část zisků vyplácel zákazníkům. V době býčích trhů to všechno krásně fungovalo, pak ale přišel obrat a s ním se sesypal i Celsius. Zhruba 1,7 milionu zákazníků tak přišlo o 2,85 miliardy dolarů (71 miliard Kč). O pár týdnů později zkrachoval i menší a na stejném principu fungující Hodlnaut.

Pád FTX

Všechno výše uvedené ale bylo nic v porovnání s tím, co mělo teprve přijít. Na začátku listopadu se totiž začaly dít věci kolem tehdejší druhé až třetí největší krytoburzy FTX. Podrobně jsme se tomu věnovali i v několika přehledech série Týden v kryptu.

Kryptomeny
Shutterstock

O čem se nemluví, ale mělo by? Svět kryptoměn očima expertů

Kryptoměny se stávají čím dál častěji jedním z hlavních témat diskusí ve finančním i investičním světě. Ten jejich se přitom v posledních měsících doslova otřásá v základech a kurzy strmě letí dolů. Uniká nám snad něco? Existuje nějaké téma, o kterém se v souvislosti s kryptem nemluví? Zeptali jsme se expertů.

Postupně vyplouvaly na povrch stále šílenější zprávy o fungování burzy. Asi nejlíp to shrnul John Ray, nový výkonný ředitel FTX, který dostal za úkol provést firmu bankrotem a který za svoji 40letou kariéru likvidoval třeba i zkrachovalý energetický kolos Enron: „Nikdy ve své kariéře jsem neviděl takové totální selhání podnikových kontrol a takovou absenci důvěryhodných finančních informací, jako tomu bylo tady.“ A já dodávám, že Sam Bankman-Fried nás asi bude „bavit“ ještě podstatnou část roku 2023.

Zatím posledním velkým průšvihem, za kterým stála opět FTX byla další půjčková platforma BlockFi, která umožňovala – podobně jako padlý Celsius – získávat výnosy z uložených kryptoměn. O tom, že bude mít problém, se začalo spekulovat ihned po krachu FTX, když BlockFi zablokovala klientům výběry peněz a to shodou „náhod“ ve stejný den, kdy FTX podala návrh na bankrot. BlockFi ho následovala na konci listopadu.

A aby toho nebylo málo, v prosinci přišli na řadu i těžaři bitcoinu. Core Scientific, jedna z největších veřejně obchodovaných společností zabývajících se jeho těžbou oznámila, že podala žádost o ochranu před věřiteli. Firma svůj úpadek přičetla propadu cen bitcoinu, rostoucím nákladům na energie a také nesplacenému dluhu ve výši sedmi milionů dolarů (175 milionů korun) od výše zmíněného Celsia.

Ethereum merge se povedl

A přehled roku 2022 končíme pozitivně. Druhá největší kryptoměna světa prodělala v září dosud nevídanou změnu. Sáhla při tom do naprostých základů svého fungování, když změnila způsob, jak se ověřují transakce a vznikají nové mince.

Vývoj kurzu etherea

Zdroj: peníze.cz

Takzvaný merge v principu znamenal, že se ethereum zbavilo principu ověřování transakcí nazvaného Proof of Work (PoW), který je hojně kritizovaný za neekologičnost a energetickou náročnost, na údajně „zelenější“ princip Proof of Stake (PoS).

​Přechod etherea na PoS se povedl. Nenastaly žádné viditelné komplikace, ethereum se nezhroutilo, jeho kurz nešel na nulu, ale ani na nová maxima. Jestli bylo rozhodnutí přejít na PoS dobré, nebo špatné, ale ukáže až čas. Hádky odpůrců a zastánců PoS na tom nic nezmění.

A jaký bude rok 2023?

Těžko se úderem dnešní půlnoci vše změní a najednou bude vše zalité sluncem. Dá se předpokládat, že minimálně v části nadcházejícího roku budeme sledovat další krachy a pády v krypto průmyslu.

Na druhou stranu jsem ale přesvědčen o tom, že uvidíme i další skvělé využití kryptoměn, a zejména bitcoinu v praxi. Dá se očekávat, že to bude hlavně v těch zemích, kde tradiční měny selhávají a obyvatelé musí hledat jiné možnosti.

Pozor, určitě se objeví i další vykukové, kteří budou lákat ovečky na bezpracné zisky v kryptoměnách. Dejte si na ně pozor, věřte jen bitcoinu ve své peněžence a čtěte každou sobotu Týden v kryptu.

Hodně štěstí v roce 2023.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
28
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoinburzaethereuminvestiční univerzitakryptoměnyMiliardy v pohybu
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo