Bitcoin míří do puberty, Visa do krypta a letenky do NFT. Týden v kryptu #5

Tomáš Krause
Tomáš Krause
5. 11. 2022
 13 982

Oslavili jsme 14 let od vydání zásadního dokumentu Satoshi Nakamota, Visa i Western Union chtějí být v kryptu vidět, Moldavsko zakazuje těžbu kryptoměn a ve světě se konečně rýsuje smysluplné využití NFT. Vítejte už u pátého dílu #TýdenVKryptu.

Bitcoin míří do puberty, Visa do krypta a letenky do NFT. Týden v kryptu #5
Největší kryptoměna světa bitcoin oslavila 14. narozeniny (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Před 14 lety vyšel Bitcoin Whitepaper

V pondělí uplynulo 14 let od vydání dokumentu, který změnil a skoro jistě změní ještě víc svět podobně jako vynález internetu. Ano, 31. října 2008 zveřejnil člověk (nebo skupina lidí) pod pseudonymem Satoshi Nakamoto dokument nazvaný Bitcoin: Peer-to-peer systém elektronických peněz známější jako Bitcoin Whitepaper. V překvapivě stručném dokumentu (v češtině pouhých devět stránek) je popsán celý koncept fungování bitcoinu. Co přesně Satoshi vymyslel a jak si to představoval, si můžete přečíst i v češtině.

Zajímavostí je, že celý whitepaper je také od roku 2013 zapsán přímo v blockchainu bitcoinu. Konkrétně v téhle transakci z 9. dubna 2013. Autor za to zaplatil 0,596 BTC, což nebylo úplně málo peněz, protože bitcoin byl tehdy kousek od svého lokálního all time high na 230 dolarech (dnešním kuzem 5 655 Kč). Přepočteno na dolary tehdejším kurzem tahle transakce vyšla asi na 130 dolarů (3 250 Kč). V dnešních cenách už by to bylo 11,5 tisíce dolarů (287 500 Kč).

Jednohubky z krypta

Týden v kryptu
Shutterstock

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

A proč si myslím, že bitcoin bude svět ještě hodně měnit? Stále jsme totiž na začátku. Představte si to na paralele internetu. Experimentální síť ARPANET, která byla předchůdcem dnešního internetu, vznikla v roce 1969. O 14 let později jsme byli v roce 1983. V té době si taky málokdo dokázal představit, jak internet vše změní a jak bude vypadat v roce 2022.

VISA šťourá v kryptu i metaverse

Kdo dnes nebuduje vlastní metaverse, jako by nebyl. Svědčí o tom i kroky společnosti Visa, která podala hned několik patentových přihlášek, ze kterých vyplývá hned několik zajímavých věcí. Jednak že se chce vrhnout do metaverse a poskytovat svým zákazníkům virtuální prostředí pro rekreaci a zábavu, ale také snahy o plný vstup do kryptosvěta.

Právník Mike Kondoudis uvedl, že z podaných přihlášek ochranných známek vyplývá, že Visa hodlá spustit vlastní kryptoměnovou peněženku. Navíc firma podala i patentovou přihlášku na software používaný při auditu kryptoměn a dalších aktiv na blockchainu.  

Visa přitom není žádná krypto rychlokvaška a v oboru je aktivní překvapivě dlouho. Bývalý generální ředitel Charlie Scharf už v roce 2014 prohlásil, že na bitcoinu je několik zajímavých věcí a od té doby Visa pomalu adoptuje krypto a blockchain. Z poslední doby připomeňme březen 2021, kdy Visa umožnila vypořádání plateb ve stablecoinu USDC, loňský říjen a spuštění vlastního programu zaměřeného na NFT a srpen loňského roku, kdy si dokonce pořídila vlastního pankáče z NFT kolekce CryptoPunk. 

Krypto u Western Union?

Úplně stejně jako Visa pravděpodobně o kryptoměnách přemýšlí další gigant. Western Union údajně zvažuje přidání produktů a služeb souvisejících právě s kryptoměnami. Firma podala několik žádostí o ochrannou známku, které s kryptem souvisejí.

Kde se těší bitcoin
Shutterstock

Geopolitika bitcoinu. Kde se těží hlavní kryptoměna světa?

Jen co Čína zakázala těžbu bitcoinu na svém území, její objemy jinde náhle vzrostly. Krvavě potlačené lednové protesty proti růstu cen plynu a energií v Kazachstánu tak už jen zviditelnily atraktivitu středoasijských republik pro těžaře bitcoinu. A obecně i fenomén kryptoměnové „těžební migrace“. Petr Vidomus na Finmag.cz o geopolitice hlavní kryptoměny světa.

Z přihlášek podaných u Úřadu Spojených států pro patenty a ochranné známky (USPTO) vyplývá, že Western Union minimálně přemýšlí o angažování se v oblastech jako jsou směnárny virtuálních měn, peněženky na digitální měny, kryptoměnové tokeny a finanční služby související s kryptoměnami.

Je to celkem logické rozhodnutí. Právě přes Western Union totiž často putují remitendy od příbuzných pracujících v bohatých zemích do rodin žijících v těch chudších. A firma si za to bere tučné poplatky, o které kvůli kryptu začíná přicházet, protože poslat peníze například z USA do Salvadoru prostřednictvím bitcoinu stojí pár centů a ne desítky dolarů. Když tedy Western Union bude u toho, může svůj byznys lépe přizpůsobovat novým podmínkám.

Kazachstán testuje CBDC na blockchainu BNB

Národní banka Kazachstánu zkouší vlastní digitální měnu (CBDC) na blockchainové síti BNB burzy Binance, uvedl na svém Twitteru generální ředitel burzy Changpeng Zhao. Kazachstán začal své CDBC testovat loni a centrální banka uvedla, že o jeho spuštění do ostrého provozu rozhodne do konce letošního roku. 

Země je kryptoměnám vcelku pozitivně nakloněna a i když kvůli nedostatku elektrické energie reguluje jejich těžaře, snaží se na druhé straně lákat zejména krypto burzy do svého Mezinárodního finančního centra v Astaně. V kontextu výše uvedeného asi není překvapením, že na začátku října dostala licenci pro Kazachstán právě burza Binance.

CBDC (Central Bank Digital Currency) je digitální měna spravovaná přímo centrální bankou. Podle mnohých komentátorů jde o velmi nebezpečnou a zneužitelnou myšlenku. Centrální banky by teoreticky mohly určovat, za co se která mince smí utratit nebo vydávat i mince, které po určitém datu uživatelům z peněženky zmizí (expirují).

Moldavská vláda zakázala těžbu kryptoměn

Moldavské úřady zakázaly těžbu kryptoměn a dovoz těžebního hardwaru, aby ušetřily elektrickou energii, které je v zemi nedostatek. Těžaři se tak v Moldavsku staly obětí prohlubující se energetické krize a blížící se zimy. Paradoxně není těžba v Moldavsku nijak významným spotřebitelem energie, takže šlo spíše o to najít snadný cíl, který pálí energie zbytečně a prodat to marketingově občanům.

Letenky v NFT?

Kromě zákazu těžby úřady doporučily Moldavanům snížit spotřebu elektřiny tím, že budou méně často používat výtahy nebo omezí osvětlení fasád komerčních budov a billboardů. Místní samosprávy dostaly pokyn omezit také pouliční osvětlení.

A tentokrát dvě rychlovky nakonec: Jihoafrický obchodní řetězec Pick n Pay umožní platit zákazníkům bitcoinem. Konkrétně pomocí jakékoli peněženky podporující Lightning Network. Pick n Pay platby bitcoinem testoval už dřív v deseti svých obchodech.

Konečně se taky rýsuje smysluplnější využítí NFT. Do světa předražených digitálních obrázků vstoupilo tržiště tokenizovaných produktů pro cestovatele TravelX, které před pár týdny začalo nabízet jako NFT letenky. Konkrétně od argentinské nízkonákladovky Flybondi. NFT letenku může zákazník libovolně prodávat, převádět, darovat nebo vyměňovat. Poplatky pro tržiště vyjdou levněji než nákup flexibilních letenek.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Kryptoměny na Finmagu:

Ohodnoťte článek

-
24
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoininvestiční univerzitakryptoměnyMiliardy v pohybuNFT

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo