Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Medicína je prostě dobrý byznys. Dočtete se o tom v novém Finmagu

Irena Jirků
Irena Jirků
21. 3. 2024
časopis

Jak už titulek napovídá, hlavním tématem prvního letošního tištěného Finmagu je propojení medicíny a byznysu. K jeho přečtení vás v editorialu naláká šéfredaktorka Irena Jirků.

Medicína je prostě dobrý byznys. Dočtete se o tom v novém Finmagu
Uznávaná fotografka Alžběta Jungrová se více než dva roky toulala v nemocničním komplexu na Karlově náměstí, fotila, jak se tam rodí děti, operují srdce či bojuje s covidem. / Zdroj: Alžběta Jungrová

Fotografka Alžběta Jungrová neváhá za zajímavými tématy cestovat tisíce kilometrů a nezřídka dost riskuje. Není divu, že reportáže o drogách na afghánsko-pákistánských hranicích, o dětech pracujících v cihelně v pákistánském Péšávaru či z barmského uprchlického tábora v Bangladéši jí přinesly mezinárodní uznání, včetně ceny Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Dalo by se předpokládat, že pro ostřílenou reportérku bude tedy nabídka od vedení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze přece jen příliš – jak bych to jen řekla – obyčejná, všední?

„Naopak! To byla úžasná nabídka. Ještě existují témata, která jsou neprofocená, nedotčená Instagramem. A tohle je jedno z nich!“ nenechala mne skoro domluvit a vzápětí rozbombardovala můj e-mail desítkami černobílých fotek. Krásných, silných, výmluvných. Netřeba komentáře – je to jasná zpráva o české medicíně.

Uznávaná fotografka se více než dva roky toulala v nemocničním komplexu na Karlově náměstí, fotila, jak se tam rodí děti, operují srdce, bojuje s covidem, přičemž každý den žasla nad obrovským nasazením lidí a nad mizernými podmínkami, v nichž pracují. „Jdete zelenou pokachlíkovanou chodbou a máte pocit, že na konci bude čekat výtah, se kterým sfáráte na dno ostravské šachty. Pak zahnete za roh a jste na vesmírné stanici, zbrusu novém oddělení se špičkovou technikou,“ líčí a její snímky ty kontrasty dokládají.

A zásadní paradox? Ten je přítomen snad na každé fotce.

„Nechápu, že to lékaři a sestry za tak malé platy dělají, že to vydrží, “ říká Alžběta Jungrová. A profesor Robert Lischke, špičkový chirurg a specialista na transplantace plic, na stránkách březnového čísla Finmagu konstatuje, že loňská vládní opatření sice vyšla vstříc mladým lékařům, co se týká přesčasů, ale platy jim opět nezvýšila. „Problém se jenom odsunul,“ říká a obává se, že když to tak zůstane, mladí lidé prostě z českých nemocnic utečou.

Už brzdím. Nebudu dál strašit. Medicína, jak už bylo řečeno, je pestrobarevná planeta se spoustou paradoxů. A ke špatným nabízí i dobré zprávy. Třeba na Šluknovsku a ve středočeské Jesenici jsme našli lékaře, kteří nejen že si nestěžují, ale úspěšně podnikají.

A slyšeli jste už také o tom, že ve farmaceutických firmách se právě maká na takzvaných monoklonálních protilátkách, které by měly být novou zbraní proti rakovině, či Alzheimerově chorobě? A že poprvé v historii jsou už na trhu skutečně účinné léky proti obezitě?

Opakujte si se mnou: semaglutid, tirzepatid, orforglipron, Wegovy… Ještě o nich hodně uslyšíme.

Mimochodem, poslední zmíněný už chrlí firma Novo Nordisk a jde jí to tak k duhu, že vloni v létě hodnota její tržní kapitalizace přesáhla výši ročního HDP celého Dánska. Moderní medicína je prostě dobrý byznys.

Pevné zdraví Vám přeje Irena Jirků

P. S. Nové číslo tištěného Finmagu je ke koupi na stáncích od 22. března až do 21. června, kdy vyjde další číslo. Čtvrtletník v novém designu a s rozšířeným obsahem si můžete také předplatit tady.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Irena Jirků

Irena Jirků

Šéfredaktorka Finmagu. Vystudovala historii a bohemistiku, vsadila na novinařinu. Začínala jako reportérka v MF Dnes, posléze řídila časopisy Marianne, Sanquis a víkendovou přílohu Hospodářských novin.... Více

Související témata

časopiseditorialFinmagmedicínazdravotnictví
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo