Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nejhorší rok za 15 let. Letošek je horší než covid, stěžují si české firmy

Michal Hron
Michal Hron
23. 8. 2023

Rok 2023 je pro podnikání nejhorší za posledních 15 let, tvrdí malé a střední podniky v Evropě i Česku. Vyplývá to z průzkumu společnosti Bibby Financial Services, podle kterého téměř polovina malých a středních firem uvádí, že letošní rok je horší než roky pandemické. Zhruba třetina firem se pak domnívá, že podmínky pro podnikání jsou ještě náročnější než za časů velké finanční krize.

Nejhorší rok za 15 let. Letošek je horší než covid, stěžují si české firmy
Malé a střední podniky letos úpí pod růstem nákladů a inflace (ilustrační foto) / Zdroj: Michal Hron / Midjourney

„Majitelé podniků dnes čelí dvěma velkým výzvám: rostoucím cenám vstupů a měnové politice, která se tento problém snaží vyřešit,“ komentuje výsledky průzkumu Global Business Monitor 2023 mezi malými a středními podniky Jonathan Andrew, generální ředitel společnosti Bibby Financial Services.

Samy oslovené malé a střední firmy v průzkumu uvedly, že mezi tři největší výzvy, kterým musí nyní čelit, patří výpadky v dodavatelském řetězci, inflace a potíže s cashflow; oproti předchozím rokům se například zhoršuje i platební morálka zákazníků.

Konkrétně české firmy za největší problém označují zvýšené náklady vlivem vysoké inflace (51 % oslovených), druhá největší překážka pro ně jsou vysoké náklady na energie (46 %). Ruskem vyvolaná válka na Ukrajině pak má dopad na téměř třetinu českých malých a středních podniků.

Hůř než za covidu

Naprostá většina (85 %) oslovených firem přesto věří, že splní své závazky pro rok 2023, a 64 % očekává dokonce růst prodeje. Výrazně optimistické jsou irské firmy, kde je o tom, že splní své závazky pro letošní rok, přesvědčeno 90 % podniků. V Polsku je toto číslo pouhých 21 %.

Česko se řadí mezi optimističtěji laděné regiony. Čeští majitelé malých a středních firem v průzkumu většinově uvedli (82 %), že mají pro letošní rok dobré vyhlídky, 56 % dokonce očekává růst tržeb v horizontu nejbližších šesti měsíců. Naopak 44 % respondentů očekává letos růst minimální.

V souladu s celosvětovou náladou české malé a střední firmy v dalších letech většinově (54 %) spoléhají na růst počtu zákazníků, svůj možný rozvoj také – vzhledem k proexportně zaměřené ekonomice – spojují s posílením vývozu (30 %) či dodavatelských vztahů (29 %).

Podle průzkumu také 42 % českých firem věří, že globální ekonomické podmínky jsou nyní horší než během pandemie. Víc než čtvrtina (28%) pak správně v průzkumu odhadla, že se domácí ekonomika propadne letos do recese.

Problémy s cashflow

Celkem 51 % z dotazovaných podniků v průzkumu Bibby také uvedlo, že zákazníci za dodané zboží a služby platí později než loni (v Česku takto odpovědělo 42 % firem). Jen 60 % z oslovených firem udržuje cashflow v rovnováze, 21 % pak tvrdí, že toky financí uvnitř firmy nejsou dostatečně stabilní, ať už kvůli platební neschopnosti odběratelů, tlakům v dodavatelském řetězci či z jiných důvodů.

Stabilní a zdravé cashflow je přitom důležité i z hlediska investic do vlastního podnikání. Průzkum například ukázal, že 89 % malých a středních podniků v Česku i Evropě letos chce do svého rozvoje investovat. V Česku má jít z 37 % o investice do marketingu a prodeje, následuje oblast IT (30 %), strojní zařízení (27 %) či lákání talentů na trhu práce (23 %) či rozvoj zaměstnanců (22 %).

Přetrvávající problémy se v Česku propsaly do podnikání firem nejčastěji ve formě zvýšení cen pro zákazníky (49 %) či zastavení investičních plánů (24%). Mezi další úsporná opatření patří zefektivnění dodavatelských řetězců (20%), zmrazení náboru zaměstnanců (18%) a stěhování nebo zmenšování firemních prostor (18%).

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

aktualitybyznysenergieinflacemalé a střední firmyměnová politikanákladypodnikáníPodnikavé ČeskoprůzkumySME
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo