Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nezdravým životním stylem se řítíme do záhuby, investice do prevence se vyplatí

Milan Hrubý
Milan Hrubý
30. 10. 2023
BrandVoice

V éře informačních a komunikačních technologií se v hospodářsky vyspělých zemích dramaticky mění způsob života, s nímž se populace nezvládá vyrovnat. Stoupá počet duševních poruch, které podle principu psychosomatiky způsobují onemocnění těla. Výsledek? Epidemie chronických chorob.

Nezdravým životním stylem se řítíme do záhuby, investice do prevence se vyplatí
Milan Hrubý / Zdroj: Canadian Medical

Trvale se zvyšující tlak na rychlost a výsledky narušuje rovnováhu mezi prací a odpočinkem. Také neustálé porovnávání efektivity v tvrdě konkurenčním prostředí vyčerpává. Fyzicky i psychicky. Když k tomu připočteme fakt, že lidské vztahy se mnohdy nahrazují virtuální rea­litou, nelze se divit, že populaci tolik ohrožují neinfekční, respektive chronické choroby.

Na jejich následky podle dostupných údajů celosvětově umírá více než 30 milionů lidí ročně, přičemž téměř dvě třetiny těchto úmrtí postihují lidi mladší 70 let. Nejčastěji se jedná o onemocnění srdce a cév, zhoubné nádory, chronická onemocnění plic a dýchacích cest nebo cukrovku.

K hlavním příčinám těchto chorob patří nezdravé stravování, nedostatek pohybu, kouření tabáku a konzumace alkoholu. Tyto faktory jsou do značné míry podmíněny rychlou výstavbou městských aglomerací, preferencí nezdravé životosprávy a stárnutím světové populace.

 

Investice do prevence a včasné léčby se vyplatí, náklady na léčbu při pozdní diagnostice jsou mnohonásobně vyšší.

Sociálně slabší lidé jsou přitom zranitelnější než lidé s vyššími příjmy. Umírají v mladším věku, protože mají omezený přístup ke službám zajišťujícím péči o zdraví. K tomu připočtěme rostoucí náklady na léčbu a už se točíme ve spirále chudoby.  

Základní problém spočívá v neochotě nebo neschopnosti naslouchat radám a doporučením zejména v období do konce dospívání. V této fázi života se formují zvyky a návyky, které si většina lidí dál přenáší do dospělosti. Pokud si tedy člověk zásady zdravé životosprávy zafixuje ve věku, kdy je ochoten a schopen dělat maximum pro své zdraví, zvyšuje se pravděpodobnost, že během života nepodlehne falešným lákadlům.

Bohužel není v moci lékařů a dalších zdravotníků tuto epidemii neinfekčních onemocnění významně redukovat. Dostupnost zdravotní péče jde ruku v ruce se zdravotní osvětou. Pouhé pojmenování nepříznivého vývoje však nestačí.

Je zapotřebí koordinace přístupu ve více sektorech: ve zdravotnictví, financích, dopravě, školství, průmyslu či zemědělství. To pomůže k vytvoření podmínek, které umožní včasnou diagnostiku a léčbu, případně i prevenci neinfekčních onemocnění. Právě investice do prevence a včasné léčby se vyplatí, náklady na léčbu při pozdní diagnostice jsou mnohonásobně vyšší.

Text vyšel ve spolupráci se společností Canadian Medical.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je Canadian Medical

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
10
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Milan Hrubý

Milan Hrubý

Absolvent Fakulty všeobecného lékařství UK, internista a nefrolog kliniky YMCA v Canadian Medical, soukromém zdravotnickém zařízení.

Související témata

BrandVoicebyznysnemocpersonalistikapodnikáníPodnikavé Českozdravízdravotní péčezdravotnictví
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo