Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Becherovka bude polská, úřad svolil ke spojení české značky s nápojářským gigantem

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
27. 2. 2024
aktuality

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil ve zjednodušeném řízení spojení společností Maspex a Jan Becher – Karlovarská Becherovka. Tradiční česká značka tím z francouzských rukou kompletně přechází pod polský nápojářský gigant.

„Úřad zjistil, že spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a proto spojení povolil. Rozhodnutí již nabylo právní moci,“ informoval ÚOHS v tiskové zprávě s tím, že ke spojení soutěžitelů dochází zejména v oblastech výroby a prodeje lihovin, zejména bylinných hořkých likérů známých pod značkou Becherovka.

„Společnost Maspex působí zejména v potravinářském průmyslu. Na území České republiky je činná prostřednictvím dceřiných společností v oblastech prodeje a distribuce nealkoholických nápojů (zejména minerálních vod, džusů a nektarů), alkoholických nápojů a instantních výrobků,“ konstatuje ÚOHS. Jde například o džusy Relax, Caprio či energetický nápoj Tiger.

Společnost Jan Becher působí v oblasti výroby a prodeje lihovin, a to hořkých bylinných likérů pod značkou Becherovka, a provozuje návštěvnické centrum The Home of Becherovka v Karlových Varech,“ stojí dále bez dalších podrobností v oznámení úřadu.

Vedle výrobních závodů a skladů získává polská skupina i práva duševního vlastnictví týkající se značky Becherovka, která jsou nyní ve vlastnictví společnosti Johann Becher GmbH & Co. OHG Likörfabrik. Karlovarská likérka patřila od roku 2001 francouzské společnosti Pernod Ricard.

Prodej české likérky pod polskou skupinu Francouzi oznámili už na konci loňského roku. Cenu transakce tehdy firmy neuvedly. Dokončení obchodu se očekává do konce června 2024.

Likérka Jan Becher – Karlovarská Becherovka je společností s víc než dvousetletou tradicí. Byla založena v roce 1807 rodinou Becherů, tehdy jako rodinný podnik. V roce 1922 byla Becherovka zaregistrovaná jako ochranná známka. Status akciové společnosti má od roku 1994. V roce 2001 byl dokončen proces privatizace a společnost přešla do vlastnictví francouzské skupiny.

Maspex je největší soukromá společnost v potravinářském sektoru v Polsku a jedna z největších ve střední a východní Evropě. Spolumajitel a ředitel skupiny Maspex Krzysztof Pawiński uvedl, že Becherovka má posílit pozici společnosti v Česku i na Slovensku.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualityAkvizicepotravinářský průmyslprivatizacevýchodní Evropa
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo