Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dopravci zaplatí víc. Vláda řekla, o kolik zdraží mýtné

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
14. 2. 2024
aktuality

Už od března zdraží mýtné na dálnicích a silnicích první třídy. Nyní se v mýtném platí za užití pozemní komunikace, poplatek za hluk a poplatek za znečištění ovzduší. Novou čtvrtou složkou mýtného bude poplatek za emise oxidu uhličitého.

Vláda ve svém nařízení fakticky jen potvrzuje, co už je obsaženo ve změně zákona o pozemních komunikacích, novelizovaném v konsolidačním balíčku. Změna je implementací evropské směrnice.

V některých kategoriích mýtné podraží několikanásobně. Pokud například vezmeme dodávky mezi 3,5 a 7,5 tunami s emisní normou horší než EURO 5, které přirozeně budou mít i nejhorší normu CO₂ 1, ty nově za projetí kilometru dálnice zaplatí 0,7882 koruny místo 0,056 (0,057 v noci) koruny. To je víc než 14násobné zdražení.

Pro nejtěžší stroje s EURO nižší než EURO 5 a v nejhorší třídě CO₂ 1 se ale mýtné zvýší ze 6,295 (6,324 v noci) koruny jen na 6,5442 koruny. V průměru by se mýtné mělo zvednout o 10 až 15 procent. Stát očekává, že ročně zvýšení mýtného přinese rozpočtu zhruba o dvě miliardy korun víc než dosavadních 13 až 14 miliard za rok.

Otevřená otázka je, jestli a jak dopravci promítnou zdražení poplatků do svých cen – a co všechno pak případně zdraží sekundárně. 

Zavedeno bude pět emisních tříd, které se budou lišit výší poplatku. Nejvyšší bude ve třídě CO₂ 1, třída CO₂ 5 je určena pro takzvaná bezemisní vozidla.

Do třídy CO₂ 1 budou trvale zařazena všechna vozidla registrovaná před 1. červencem 2019 a vozidla kategorie M2 a M3, tedy autobusy. Leda by šlo o vozidla výhradně na elektřinu nebo na vodík. Ta mají nárok na třídu CO₂ 5.

Vládní nařízení naopak ruší zvýhodnění aut na zemní plyn nebo biometan.

Výhodné havarijní pojištění? Najdeme!

Najdeme vám nejvýhodnější havarijní pojištění, které vyřeší každou škodu na voze. Za cenu, která nezatíží vaši peněženku.

Zahrnuta do třídy CO₂ 1 ale budou zpočátku automaticky všechna vozidla. Jejich majitelé by si tedy měli prověřit, do jaké třídy patří, aby zbytečně neplatili víc. Základní informace by měli najít v dokumentaci od výrobce (COC, CIF), pokud ji nemají, výrobce by ji měl na požádání dodat; spuštěna taky byla kalkulačka emisní třídy. Pokud má vozidlo nárok na lepší emisní třídy CO₂, o její přiznání si majitel může elektronicky zažádat.

„Dopravcům, kteří provozují vozidla s datem první registrace po 1. červenci 2019, doporučujeme zkontrolovat dokumentaci vozidla od výrobce a následně ověřit s pomocí vyhledávače na stránce www.mytocz.eu/CO₂, zda nemají nárok na přeregistraci do vyšší emisní třídy CO₂ s nižší mýtnou sazbou,“ upozornil Petr Chvátal, generální ředitel společnosti CzechToll, které provozuje český systém mýtných bran.

Podle správce mýtných bran většině vozidel zůstane první třída. „Podle analýzy CzechToll splní nárok na zařazení do vyšší emisní třídy CO₂ jen 5 až 10 procent z vozidel, která jsou dnes do Systému elektronického mýtného zaregistrována. Ze zkušeností ve státech, kde již systém emisních tříd CO₂ byl spuštěn, se v drtivé většině případů objevují vozidla splňující parametry pro vyšší emisní třídu než CO₂ 1 až u prvních registrací v roce 2022.“ uvádí web společnosti.

Majitel, který bude chtít přeřadit vozidlo do lepší emisní třídy než CO₂ 1, si musí podat žádost a doložit svůj nárok certifikáty COC a CIF. Udělat se to dá v zákaznické samoobsluze na webu myto.cz – je potřeba se registrovat nebo přistupovat s pomocí identity občana. Jiná možnost je poslat dokumentaci e-mailem.

Co rozhoduje od 1. března o výši mýta

  • kategorie pozemní komunikace (dálnice; silnice I. třídy)
  • kategorie vozidla (vozidla v systému elektronického mýtného vyjma vozidel kategorie M2 a M3; vozidla kategorie M2 a M3)
  • emisní třídy vozidla (do třídy EURO IV; třídy EURO V a EEV; třída EURO VI; třída CNG-BIO EURO VI)
  • největší povolené hmotnosti vozidla nebo jízdní soupravy (více než 3,5 tuny a méně než 7,5 tuny; nejméně 7,5 tuny a méně než 12 tun; nejméně 12 tun)
  • počtu náprav vozidla nebo jízdní soupravy (2 nápravy; 3 nápravy; 4 nápravy; 5 nebo více náprav)
  • emise CO₂ (třídy CO₂ 1– CO₂ 5)

Nadále už se nebude zohledňovat, v který denní čas došlo k užití zpoplatněné silnice nebo dálnice.

Sazby mýtného od 1. března 2024Zdroj: Příloha k novelizovanému nařízení vlády č. 240/2014 Sb.

Zvětšíte klikem

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualitydálnicedálniční poplatkydopravaekologielogistikaoxid uhličitýzdražovánízměny 2024znečištění ovzduší
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo